Avekutės blogas: muzika ir vaikas

Avekutės blogas: muzika ir vaikas

17. Nov 2015, 00:53 Aistė Meškienė Aistė Meškienė

Sveikos! 

Turbūt nėra žmogaus, kuris visiškai nesiklausytų muzikos ir neturėtų mėgstamų dainų, kurios primena gražius dalykus, padeda atsipalaiduoti ar pralinksmina kai liūdna. Muzika veikia mūsų mintis, savijautą. 

Vaikams muzika, ritmas, judesys yra svarbi ugdymosi dalis. Muzika turi skambėti kasdien. Kodėl? Pas mus namuose nebūna dienos be muzikos, taip pat nuo 8 mėn. lankome muzikos mokyklėlę. Vaikui dar nemokant kalbėti, klausyti dainelių (ypač kai jos dainuojamos gyvai) labai naudinga. Girdėdamas įvairių dainelių leksikoną vaikutis renka žodžius savo žodynui. Patariama leisti klausytis ir kitų kalbų daineles, kad būtų susipažįstama su kitos kalbos garsais. 

Muzika taip pat suaktyvina smegenų veiklą. Vaikas, kuris dažnai klausosi dainų, muzikos, lengviau įsisavina naujus dalykus, geriau mokosi, lavinami judesiai (klausydamas muzikos vaikas nori judėti), išlaisvinama fantazija, lavinamas muzikinis skonis, vaikas išmoksta geriau atpažnti savo ir kito žmogaus jausmus. 

Svarbu, kad muzika ne tik skambėtų kaip fonas. Ji turi būti pateikiama per žaidimą, reikia užsiimti kartu, išmėginti įtraukti ir įvairius instrumentus (tinka net barškutis), klausantis muzikos padėti pažinti nuotaikas, įsiklausyti į skirtingus garsus. Vaikutis taps dvasingesnė, linksmesnė asmenybė, kuris išmoks vertinti dalykus, kurie turi išliekamąją vertę. Nepatingėkime skirti bent truputį savo laiko šiam puikiam užsiėmimui.

Kokios muzikos klausytis? Vaikams naudinga lengva klasikinė muzika, folkloras, vaikiškos dainelės. 

Pati pastebėjau, kad dukrytei muzika daro didelę įtaką. Mokyklėlėje išmoktas daineles namuose dainuoja kasdien, pamėgdžiodama matytus judesius, įtraukia ir vaidybą. Taip pat per daineles puikiai praturtinome žodyną. Daug kartų dainuojant tą pačią dainelę, žodžiai lengvai įsimena ir nepasimiršta. 

Tad lavinkime savo vaikus, nepamirškime, kad tokie, atrodo, paprasti dalykai, labai padeda vystytis ir tobulėti mūsų vaikui. Su muzika gyventi linksmiau, įdomiau ir naudingiau! 

Linkėjimai,

Aistė 

20151117004058-45345.jpg