Augustės dienoraštis:  rašome laišką Kalėdų seneliui

Augustės dienoraštis: rašome laišką Kalėdų seneliui

03. Dec 2017, 20:48 floryte floryte

   Augustė kažkodėl įsitikinusi, kad dovanas neša ne pats Kalėdų senelis, bet nykštukas. Bet dovanas, jos manymu, skirsto pats Kalėdų senelis. Kad žinotų, ką Augustei dovanų įdėti, sėdome rašyti laiško. Mano supratimu, laiško rašymas Kalėdų seneliui - gera auklėjamoji ir ugdomoji priemonė. Jei į laiško rašymo procesą visai nesikištų mama, tai laiškas atrodytų maždaug taip: "noriu tokių ir tokių dovanų, o po to dar to ir to...". Laiško rašymas padeda vaikui suprasti, kad rašant laišką yra svarbu pasiteirauti, o kaip gi Kalėdų seneliui sekasi(ugdoma empatija)? Laiške ir apie save svarbu papasakoti - tokiu būdu vaikas turi pagalvoti, įvertinti, kaip jam sekėsi, su kokiais džiaugsmais ar sunkumais susidūrė (refleksija). O kur dar laiško apipavidalinimas(kūrybiniai vaiko gebėjimai)?...

20171203201315-63822.jpg

Teatleidžia man Augustė, kad aš visam MK rodau jos kurtą laiškelį kalėdų seneliui. Šis laiškas nuo praėjusių metų laiško Kalėdų seneliui skiriasi tuo, kad Augustė jau pati, savarankiškai, parašė pora žodžių - "Labas" ir "Augustė" (žodį "seneli" rašėme kartu, nes tai labai sunki užduotis pasirodė). Žinoma, visą tekstą parašiau aš - tai, ką Augustė padiktavo. Kaip minėjau, teko sufleruoti, kad reikia pasiteirauti apie Kalėdų senelį bei papasakoti apie save. Pačio laiško gražinti piešiniais Augustė nepanoro, o va voką padarė išskirtinį, kad Senelis atkreiptų dėmesį. Visą tekstą nurodė rašyti tik raudonu flomasteriu :-).

20171203202118-41964.jpg

Augustės norai dovanėlėms - momentiniai, šovę į galvą tą akimirką. Pastebėjau, kad ji savo noruose neturi kažkokios vienos išsvajotos dovanėlės. Jei parduotuvėse ir pamato kažką trokštamo, nusižiūri, bet kitą dieną jau būna pamiršusi apie savo troškimą.  Bandau numanyti, ką tai reiškia: ar tai, kad vaikas turi žaislų, knygelių, saldumynų pakankamai daug, kad yra patenkinti visi jos norai?.. O gal tai - kad vaikas dar neserga "materialėjimo" dvasia?...Taigi, manau, laiškas Kalėdų seneliui - dar viena priemonė paanalizuoti savo vaiko psichologiją. Tiesa, rašydami laišką šiek tiek skubėjome, tad "neužvedžiau vaiko ant kelio", kad Kalėdų senelis pildo ir kitokius norus, ne tik dovanėles neša. Tai - puiki proga išsiaiškinti, kokie vaiko norai, svajonės - nematerialūs. Augustės paklausus, koks būtų jos didysis noras, kurį išpildytų Kalėdų senelis, ši atsakė: "kad būtų papuošta eglutė"! dabar suprantu, kodėl ne vieną dieną vis kartoja: "Jolačka gori" (iš filmuko "Maša ir lokys").  Taigi, kitą savaitgalį, manyčiau, jau reikėtų įgyvendinti tokį "karštą" vaiko troškimą -  puošti eglutę.

20171203203612-27341.jpg

Pasidalinkite, kokius  laiškus Kalėdų seneliui rašote Jūs su savo vaikučiais?...

floryte floryte 04. Dec 2017, 21:04

Ačiū, mamytės 😀🌷

jaldija jaldija 04. Dec 2017, 19:27

Kaip miela👍👍👍

Loreta_K Loreta_K 04. Dec 2017, 11:42

O jau laiško gražumas 😍 Šaunuolės - Augustė ir mamytė! 😉🌷

Dovileab Dovileab 04. Dec 2017, 08:59

Kaip smagu 😀! Mūsų mažoji šiemet užsiprašė iš Kalėdų senelio daug čiulpinukų 😃