Augustės dienoraštis: jau nebijau viena pasilikti namie!

Augustės dienoraštis: jau nebijau viena pasilikti namie!

23. Oct 2022, 20:09 floryte floryte

   Vaje, pasiilgau Mamyčių klubo...Matau, kad ir nedaug, bet vis dar yra, kas dalinasi savo "mamiško" gyvenimo akimirkomis. Gal rudenį, žiemą tam laiko atsiras vis daugiau?..

  Klausimas, kuris vėliau ar anksčiau paliečia kiekvieną šeimą, auginančią vaiką: nuo kada vaikas gali vienas pasilikti namuose? Ko gero, tai labai individualu, tačiau pradinukai, manau, prie to jau išties turi būti pratinami. Augustė tik dabar, būdama trečiokė, nebebijo viena pasilikti namie ilgėliau nei keletą valandų. Pratinimasis būti vienai, vyko palaipsniui, nuo pirmos klasės. Pirmi kartai vienai namuose - tik po keliolika minučių. Vėliau jau ir valandai, dviems. Pats svarbiausias dalykas - pokalbis su vaiku, ką turi žinoti vaikas, pasilikęs vienas namuose: kam ir kaip paskambinti telefonu; ar atidaryti duris, jei girdisi durų skambutis; kaip elgtis gaisro atveju ir pan.

    Net ir saugusiam žmogui gali būti nejauku vienam likti namuose. Žmonės linkę prisigalvoti įvairių baimių. Pačioje pradžioje, kad Augustė greičiau apsiprastų su jausmu "vienas namuose", įjungdavau filmuką, kurį vaikas žiūrėdavo. Televizorius tarsi sukuria nevienišumą jausmą, padeda vaikui negalvoti apie tai, kad jis vienas namuose. Pastebėjau, kad ir gyvūnai, šuo ar katinas, esantis kartu su vaiku namuose, taip pat padeda vaikui jaustis emociškai patogiau (su gyvūnu galima pasikalbėti, jį apkabinti ir t.t.). Kai Augustė paaugo ir jau galėjau ją palikti vieną namuose valandai, dviems, visada duodavau kokią nors užduotį - ką nors nupiešti, parašyti, paskaityti ir pan. kai vaikas užimtas, net nepastebi, kaip greitai pralekia laikas belaukiant grįžtančių artimųjų.

   Pastebėjau, kad Augustė, pasilikusi viena namuose, visada mėgsta palaikyti ryšį su šeimos nariais, jiems rašydama žinutes, atsiųsdama foto, ką tuo metu veikia. Išties, visiems taip geriau - mes žinome, kad vaikui viskas gerai, o vaikas, ko gero, pasitikrina, ar tėvus gali pasiekti informacinėmis technologijomis. Tiesa, kai kurių darbų, Augustei likus vienai namuose, daryti neleidžiu, pvz., gaminti valgyti. Tiesiog dar nedrąsu, jog nenutiktų kokių nors nenumatytų situacijų pvz., naudojantis peiliu, tam tikra buitine įranga. Svarbu, kad moka pasišildyti maistą mikrobangų krosnelėje, pasidaryti arbatos.

Nuo kada jūsų vaikai jau geba/gali pasilikti vieni namuose?