Augustės dienoraštis: eksperimentuojame su vandeniu - "plūduriuoja ar skęsta?"

Augustės dienoraštis: eksperimentuojame su vandeniu - "plūduriuoja ar skęsta?"

23. Mar 2019, 20:58 floryte floryte

   Eksperimentuoti vaikams niekada nepabosta. Kai pasakau "darysim eksperimentus", Augustei net akys sužiba iš džiaugsmo. Tuomet gauna įpareigojimą - pasiruošti eksperimetams, t.y. surasti daiktus, medžiagas, su kuriais eksperimetuosime. Šįkart mūsų eksperimentai su vandeniu, siekiant atsakyti į klausimą - "plūduriuoja ar skęsta?", ir kodėl taip vyksta.

   Į dubenį pripylėme vandens, pripūtėme balioną, jį užrišome ir bandėme panardinti į vandenį, o paskui atleidome. Balionas iškildavo vos tik jį paleisdavome. Vanduo visuomet stumia į jį panardintus daiktus. O jei dar tas daiktas pilnas oro...

   

    Po to pabandėme į dubenį su vandeniu įdėti medinę lentelę. Panardinome ir paleidome. Lentelė nepaskendo, liko plūduriuoti. Šis eksperimentas parodo, iš ko gaminamos valtys, kad jos nepaskęstų. Jėga, veikianti po vandeniu panardintą lentelę, yra didesnė nei jos svoris, todėl ji laikosi vandens paviršiuje.

   Į dubenį pripylėme vandens, jį pastatėme ant lėkštutės. Iš modelino nulipdėme rutuliuką, įmetėme į vandenį - jis paskendo. Taip nutiko todėl, kad plūdurumo jėga, veikiant modelino gabaliuką, yra mažesnė nei jo svoris. Vėliau iš to paties modelino nulipdėme valtelę plokščiu dugnu ir nuleidome ją į vandenį (prieš tai vandenį nudažėme maistiniais dažais tam, kad geriau matytųsi eksperimento rezultatai). Valtelė plūduriavo, nepaskendo, nes modelinui suteikus valtelės formą, jis išstumė daug daugiau vandens negu prieš tai.

   Tuomet prigaminom mažų rutulėlių iš modelino ir po vieną pradėjome dėti į valtelę. Valtelė pamažu ima grimzti, nes didėja plūdurumo jėga, atsverdama papildomą svorį. Dažytas vanduo, leidžia pamatyti, kaip jis išsilieja per dubens kraštus į lėkštelę. Galų gale valtelė iš modelino nuskęsta.

Eksperimento metu išsiaiškinome keletą tiesų:

plūdrumas - daikto gebėjimas plūduriuoti;

plūduriavimas - daikto laikymasis vandens paviršiuje, kai keliamoji jėga yra tokia pati arba didesnė nei jo svoris;

skendimas - daiktas paskęsta, jei jo svoris viršija vandens keliamąją jėgą.

 

jaldija jaldija 26. Mar 2019, 21:52

Kaip šauniai ekspermentuojat.