Augustės dienoraštis: daržovių troškinys žiemai arba kaip nemėgiami pomidorai tampa labai skanūs

Augustės dienoraštis: daržovių troškinys žiemai arba kaip nemėgiami pomidorai tampa labai skanūs

29. Aug 2019, 15:39 floryte floryte

   Šešiametis žmogeliukas - jau puikus pagalbininkas mamai virtuvėje. Gaminant konservus žiemai, kaip niekad daug darbo, tad bet kokia vaiko pagalba - itin reikalinga. Augustei labai patinka padėti gaminant. Duodu jai tokius darbus, kuriuos ji sugeba įveikti. Šįkart gaminome daržovių troškinį žiemai, kuriam reikėjo:

3 kg cukinijų

1 kg pomidorų

3- 5 paprikų

100 g česnakų

O taip pat:

- stiklinės saulėgrąžų aliejaus

- 2 šaukštų druskos

- stiklinės cukraus

- pusės stiklinės 9 proc acto (arba - šaukštas acto esencijos)

- 2 aitriųjų paprikų (jeigu mėgstate aštriau. mes jų nedėjome).

Visas daržoves nuplauname.

   Pomidorams nulupau odeles (pamerkiau į karštą vandenį, palaikiau kelias minutes, tuomet perliejau šaltu vandeniu, tada jos lengvai nusilupa), išpjoviau buvusias kotelių vieteles.

   Augustei buvo patikėta pomidorus supjaustyti kubeliais.

   Žiūriu, kas vyksta...Augustė saujomis grūdasi į burną pomidorus, nors šiaip tai pomidorų jau neįsiūlysi, kratosi kaip kažin ko...

   Net ir nesupratau iki galo, kodėl tiems pomidorams užgimė tokia simpatija - ar todėl, kad jie be odelių, ar todėl, kad vaikas dalyvauja gaminimo procese, kuomet viskas geriau valgoma, ragaujama. Gali būti, kad ir viena, ir kita. Esu ne kartą pastebėjusi, kad kai vaikas dalyvauja gaminimo procese, viskas išragaujama, išskanaujama, net bandoma paragauti ir tai, ko negalima - pvz, žalia mėsa ar žali kiaušiniai. Taigi, nevalgiukus, pakvieskite gaminti kartu.

   Gerai, kad pomidorų buvo nulupta daugiau nei priklauso, tai valgytojos nereikėjo pristabdyti... :-).

   Paprikas supjaustome šiaudeliais.

Cukinijas nulupame, išimame sėklas (jei nebe jaunos), supjaustome kubeliais.

   Susmulkiname česnaką.

    Susmulkintus pomidorus sudedame į puodą, suberiame druską, cukrų, saulėgrąžų aliejų. Mišinį užviriname.

   Paskui į puodą sudedame susmulkintas saldžiąsias (ir aitriąsias paprikas, jei dėsite) paprikas, cukiniją. Masę užverdame ir verdame 30 min.

    Pabaigoje supilame actą (arba acto esenciją), suberiame susmulkintus česnakus ir paverdame dar 5 minutes.

   Dar karštą troškinį sudedame į sterilius stiklainius, užsukame dangtelius, stiklainius apverčiame dangteliais žemyn, šiltai užklojame ir paliekame per naktį. Ryte išnešame į vėsią patalpą. Uchhhh koks skanumėlis bus žiemą :-).

  

   Pasikvieskite mažuosius drauge lupti, pjaustyti daržovių. Gal pradžioje mažiausieji labiau trukdys, nei padės, bet šiek tiek jiems ūgtelėjus, pajusite, kokie geri jie pagalbininkai. Svarbu "uždegti noru" kartu gaminti :-). O ir meilė nemėgstamiems produktams staiga gali užgimti!

jaldija jaldija 01. Sep 2019, 00:47

Kokia šauni pagalbininkė?

floryte floryte 29. Aug 2019, 18:54

Gintarep žinau, vynuogių actą, jis sveikesnis, bet jis turi tokį keistoką skonį, nelabai jis man.

Gintarep Gintarep 29. Aug 2019, 18:45

Fantastika ?O nenorite vynuogių actą naudoti?

floryte floryte 29. Aug 2019, 18:19

Neišdrįsau kelti video, kaip ji valgo pomidorus...Va ten tai geras?. Sakau, dar apkaltins kas nors vaiko nepriežiūra, nes peilį, kuriuo pjaustė pomidorus, laižė iš visų pusių, lyg būtų medum pateptas?.

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 29. Aug 2019, 17:49

Oi geras 😀 😀

Profesionali Mama Profesionali Mama 29. Aug 2019, 16:01

Šaunuolė pagalbininkė ?