Apie Saulės Paltanavičiūtės knygą vaikams "Meksika Marija"

Apie Saulės Paltanavičiūtės knygą vaikams "Meksika Marija"

26. Sep 2021, 22:36 floryte floryte

    Ši knyga - apie Meksikoje gyvenančią mergaitę, vardu Marija. Knyga ypatinga tuo, kad joje ne šiaip pasakojama istorija apie mergaitę, tačiau itin didelis dėmesys skiriamas jos tėvynės, Meksikos, o jei dar tiksliau, to miestelio, kur gyvena mergaitė, tradicijoms. Skaitant knygą, tiesiog apsigyveni tame Santa Marija de la Luna miestelyje, kur visada saulėta, visi vieni kitus pažįsta, o gatvėmis vaikšto asiliukas. Mergaitė turi itin stiprų ryšį su močiute, kadangi jos tėtis - išvykęs toli dirbti. Ji padeda močiutei gaminti tradicinius valgius, jos apie viską kalbasi. Knygoje skiriama vietos ir kitiems mergaitės giminėms, tetoms ir dėdėms, netgi mirusiam močiutės vyrui. Taip tarsi parodoma, kad save laikyti giminės dalimi - itin svarbu. Kad ir nepasirinksi giminių, tačiau apie juos žinoti, juos gerbti - reikia. Marija lanko mokyklą, o mištekų kalba(jos gimtoji) - jai pati mieliausia. Knygoje aprašoma ir miestelio šventės, kuriose mergaitė dalyvauja. Pavyzdžiui, viena iš jų, žinoma ir mums, lietuviams - Visų šventųjų diena. Tik švenčia meksikiečiai ją kitaip: pradeda jai ruoštis prieš keletą savaičių - namo parsineša daug serenčių ir cukrinių kaukolyčių - altorėlio papuošimui (ant jo sustato mirusių giminaičių nuotraukas). O į kapines einama naktį. Tuomet jose susirenka visas miestelis, degina žvakes, smilkalus, gitaromis groja muzikantai, ir visi laukia aplankysiančių vėlių.

   Na, žodžiu, ši knyga padeda vaikams pažinti tolimąją Meksiką, tokiu jaukiu ir greitu būdu. Manau, kad ne tiek ir daug yra vaikams tokio pobūdžio knygų. Beje, iliustracijos man priminė mano vaikystės knygų iliustracijas - tokios savitos ir mielos.

  Kad knyga - siekianti supažindinti su kitos šalies kultūra, rodo ir tai, kad knygos priešlapiuose - Meksikos žemėlapis.

  Nuoširdžiai dėkojame  Mamyčių klubui ir leidyklai Alma littera už šviežutėlę, 2021 m. išleistą knygą apie indėnės mištekės istoriją! Mano aštuonmetė dukra pati šios knygos dar neskaitė (raidės dar per smulkios pasirodė), tačiau su kokiu malonumu klausėsi, kai kasvakar jai skaičiau šią laimingos mergaitės iš Meksikos, istoriją! Knyga skirta 7-11 metų vaikams.