Apie Richard Powers knygą "Medžių istorija"(2019 m.)

Apie Richard Powers knygą "Medžių istorija"(2019 m.)

24. Apr 2021, 00:02 floryte floryte

   Ką tik perskaičiau Richard Powers knygą "Medžių istorija". Šią knygą įsigijau tikslingai, nes girdėjau perskaičiųsiųjų neblogus atsiliepimus, o be to, jau esu skaičiusi apie medžius Peterio Wohlleben knygą "Paslaptingas medžių gyvenimas", tad tikėjausi kažkokių sąsajų. Ir neklydau. Nors "Medžių istorija" yra grožinė knyga, tačiau jos esmė, pagrindinė mintis - visai ne grožinė. Tikra tai, kad medžiai - gyvi, gyvenantys tūkstančius metų, susiję tarpusavyje nematomais, bet labai subtiliais ryšiais. Tačiau žmogus...Žmogus - medžių naikintojas. Ieškodamas tik naudos, per daug nemąstydamas, visai paprastai ir lengvai, naujausios technikos pagalba sunaikina medžius milžinus. Sunaikina ištisus milžinų miškus. Knygoje pasakojamos kelios skirtingos žmonių gyvenimo istorijos, kurias jungia medžiai. Tos istorijos nėra labai džiaugsmingos: nuo to, kaip gimus vaikui jam pasodinamas medis, iki finišo, kuris baigiasi žmonių pasiaukojimu už medžius. 

   Knygoje paliekama vietos apmąstytams, kad gali būti, jog esame paskutiniai žmonės, gyvenantys šalia tokių senų medžių. Kad žmonės, naikindami medžius, sunaikins patys save. Žus ir medžiai, bet jų gyvybinė jėga - stipresnė nei žmogaus. Maža sėklytė pradės naują gyvenimą, bet...be žmogaus. O žmonės, tuo tarpu, galbūt, bandys sodinti medžius Marse ar kompiuteriniuose žaidimuose....

   Ši knyga yra apdovanota 2019 m. Pulitzerio premija (JAV skiriama premija už geriausius žurnalistikos, muzikos arba literatūros kūrinius).  Sakyčiau, kad ši knyga itin aktuali šiuo laikotarpiu. Džiunglės sparčiai nyksta dėl to, kad žmonės vis labiau jas naikina. Ką ten tolimos džiunglės - Lietuvoje dažnai girdime, kaip naikinamos ištisos girios...Išties verta susimąstyti.

   Beje, šią knygą (tokią visai neplonytę- 622 psl.) skaičiau ypatingai ilgai.Dar ir dabar mąstau, kokia priežastis, kad knyga - pakankamai sunkiai skaitoma. Galbūt, ne visai tinkamas vertimas? Galbūt, sunkokas rašymo stilius?...Tai - knyga visai ne padrybsojimui paplūdimyje, tačiau rimtam, kantrybės reikalaujančiam skaitymui. Didžiuojuos savimi, kad įveikiau ir dar kartą turėjau progą pamąstyti apie globalias žmonijos problemas.

Gal ir Jūs skaitėte šią knygą?...Pasidalinkite įžvalgomis!