Apibendrinant skaitymo iššūkį" Vasara su knyga"

Apibendrinant skaitymo iššūkį" Vasara su knyga"

18. Sep 2018, 00:15 jaldija jaldija

Knygų skaitau daug ir įvairių. O jei jau  šiaip ar taip skaitau, tai kodėl gi nesudalyvavus skaitymo iššūkyje. O be to tai tartum duoklė mylimai bibliotekai, už galimybę perskaityti daug gerų knygų. Labai džiaugiuosi, kad mūsų miesto biblioteka pateko tarp aktyviausiųjų.
Dalyvaujant skaitymo iššūkyje tenka įsisprausti į tam tikrus rėmus ir perskaityti tokių knygų, kurių paprastai nesirinkčiau. Taip nutiko su užduotimi “gimimo metų knyga”.Iš duotojo sąrašo rinkausi gana ilgai, skaitinėdama knygų aprašymus ir vis neapsispręsdama ką išsirinkti, beje ir pasirinkimas buvo skurdokas. Teko apgailestauti, kad netinkamais metais gimiau :-)

Didžiąją dalį  knygų rinkausi ne pagal iššūkio užduotis, o tiesiog man patikusias. Ir tik perskaičius knygą pasirodydavo, kad ji tinka vienai ar kitai temai. Tokiu būdu greičiausiai buvo įvykdytos  draugo rekomenduotų knygų, knygų apie atostogas ir knygų, kuriose minimos profesijos , užduotys.
Lygiai taip pat lengvai įvykdžiau ir užduotį perskaityti knygą apie Lietuvą.
Jau seniai ruošiausi perskaityti  didelio populiarumo sulaukusias Rutos Sepetys knygas“Tarp pilkų debesų” ir “Druska jūrai”. Ir nors galvojau, kad jos neturėtų būti įtrauktos į knygų apie Lietuvą sąrašą,  maniau, kad reikės ko nors konkretesnio.
Tokios knygos, paremtos tikrais faktais, paliečiančios tokius skaudžius išgyvenimus, atspindinčios mūsų tėvų ir senelių patirtą kančią, negali nepatikti. Tai istorija, kuri turi likti gyva. Džiugu, kad šios knygos sulaukė tokio populiarumo ir šiame iššūkyje,
Yra rašytojų, kurių knygas ypatingai mėgstu. Viena iš tokių Diane Chamberlain.. Šio iššūkio metu perskaičiau net kelias šios autorės knygas. Viena ypač man patiko . Tai knyga “Apsimesk, kad šoki”. Daug kam tai pasirodytų paprasta, lengva, laisvalaikiui skirta knyga. Bet aš tikriausiai daugiausiai įsijaučiau į nepagydoma liga sergančio žmogaus kovą. Skaitant ir nežinant kas tai per liga išsėtinė sklerozė, nežinant kaip jinai gali paveikti žmogų, tikriausiai neįmanoma pajusti to, ką nori perteikti autorė. Ne kiekvienas įsivaizduoja, kas yra visiškas neįgalumas, visiška priklausomybė nuo kito. Toks buvo vienas iš pagrindinių veikėjų šioje knygoje. Ir kai jis savo maištingai paauglei dukrai pasako tokius, atrodo visai paprastus žodžius: “kai kada nors ateityje turėsi savo vaikų, stenkis dažniau juos apkabinti, nes gali ateiti toks laikas, kai to negalėsi padaryti”, ašaros man nesuvaldomai byrėjo, ir tie žodžiai niekaip neišdyla iš mano minčių. Juos galima interpretuoti įvairiais būdais, bet jie tokie teisingi, ir tinkantys kiekvienam iš mūsų. Dėl įvairių priežasčių galima prarasti tokią galimybę apkabinti ne tik vaikus, bet visus artimus žmones.
20180918000936-50419.jpg

Dar viena mane sukrėtusi  knyga tai “ Pabėgimas iš lagerio Nr 14”. Šią knygą man rekomendavo perskaityti vyresnysis sūnus. Tai taip pat tikrais faktais paremta knyga. Knyga apie nesuvokiamus baisumus Šiaurės Korėjoje ir visai netolimoje praeityje, apie šios šalies politinę ir ekonominę padėtį.
20180918000904-10736.jpg

Na o jei jau vieną knygą rekomendavo perskaityti viyresnysis sūnus, tai kitą knygą perskaičiau įtakota jaunesniojo.  Tai knyga “Gerumas”Ir nors ši knyga skirta vaikams, bet ji tikrai mane sužavėjo. Tai knyga apie sergantį berniuką, kuris buvo ligos paženklintu kūnu. O būti kitokiu išties labai sunku. Sunku visiems: tiek pačiam berniukui, tiek jo paauglei sesei, tiek jo tėvams. Visi tai išgyvena savaip. Kaip sunku kartais įžvelgti tą gerumą, kuris glūdi pasislėpęs po išoriniu kiautu. Kaip sunku kartais parodyti gerumą ir nepasirodyti silpnu. Bet kaip gera kai gerumas triumfuoja. Kadangi šią knygą perskaitė sūnus, norėjosi su juo padiskutuoti šia tema. O, kad būtų lengviau diskutuoti, norėjosi žinoti visą istoriją.
Iš knygų apie profesiją sąrašo galiu paminėti  šią “Nuodytojo duktė”. Tai bent profesija, pasakytumėt. Bet senovėje, liečiančioje XV a.  ir įvykius Romoje, toks amatas gyvavo.

Viso skaitymo iššūkio metu, arba aiškiau sakant, per vasarą perskaičiau 17 knygų. Visos jos vienaip ar kitaip įdomios. knygų skaitymas man pramoga, atsipalaidavimo būdas. Niekada nebus nuobodu ir liūdna, jei namuose tavęs lauks įdomi knyga. O dėka mūsų bibliotekos, lentynoje manęs nuolatos laukia net kelios knygos.
20180918000832-70931.jpg

Na o atminimui lieka ir tokie apčiuopiami daiktai. Ačiū organizatoriams ir rėmėjams, ačiū mūsų miesto bibliotekai.
20180918001505-21325.jpg

floryte floryte 19. Sep 2018, 22:48

Super! Tiek knygų per vasarą perskaitėte! Tobula!👍🌷🌷🌷

jaldija jaldija 18. Sep 2018, 20:39 kodelcia

Tikrai eiliškumas tų knygų kitoks nei jūs pradėjot. Bet kadangi tai atskiros istorijos, atskiri likimai, tai visai normaliai susiskaitys .
Juodųjų triušių dvaras tikrai nebloga knyga. Man patiko. Tai ne koks saldus meilės romanas. O tragiškas šeimos likimas. Pabaiga šiek tiek per daug aiški ir paprasta. Bet tai nepakenkė pačiam knygos turiniui.

Raudonas balionėlis Raudonas balionėlis 18. Sep 2018, 09:55

Kaip šaunu!! Jūs labai puikus pavyzdys

kodelcia kodelcia 18. Sep 2018, 08:21

Sąrašiukas nemenkas! Ar patiko Juodųjų triušių dvaras? (planuočiau skaityti).
Kaip tik irgi rudenį ėmiau pažindintis su R.Šepetys kūryba. Pradėjau nuo "Druska jūrai"- įtraukė ir nebepaleido. Jau skaitau ir "Tarp pilkų debesų"- žiūriu, veikėjai minimi tie patys (Lina, Joana), regis, reikėjo skaitymą pradėti nuo pastarosios... Bus įdomu kino teatruose ir filmą pamatyti 😀