Agurkai miegančių nelaukia...

Agurkai miegančių nelaukia...

12. Aug 2021, 22:34 floryte floryte

   Kol aš galinėjausi su Covid'u - daug miegojau ir prakaitavau nuo aukštos temperatūros, mano agurkai darže nesnaudė, ir kaip priklauso - vis augo, augo...Gaila, kad nėra kokios jų augimo pristabdymo programos. Kai jau turėjau jėgų, išslinkau į daržą agurkėlių susirinkti. Mano įtarimai pasitvirtino: agurkai - bombos.Galėtum tokius mūšyje naudoti :-). 

   Na, iš visos tų "bombų" krūvos šiek tiek išsirinkau ir padorių, tinkančių marinavimui. Žiemą juos, oi, kaip mėgstame. Kiekviena šeimininkė turi savo marinuotų agurkų receptuką.  Viena aišku - norisi skanių ir kad mažai darbo prie jų marinavimo būtų. Mano receptėlis toks (vis manau, kad jis toks optimalus tarp darbo sąnaudų ir skonio receptorių pamaloninimo):

   Išsiplaunu stiklainius, nusiplaunu agurkus. Išsiverdu marinatą: 2,5 l vandens, 3 šaukštai druskos, 1 stiklinė cukraus, 1 stiklinė acto (9 proc.). Nuplautus agurkėlius nuplikau verdančiu vandeniu (kiaurasamtyje). Tuomet agurkėlius dedu į staiklainius ir užpilu verdančiu marinatu. Pridengiu dangteliais. Palaikiusi 5-10 min., marinatą nupilu atgal į puodą ir vėl užvirinu, vėl pilu ant agurkėlių. Užsuku stiklainius dangteliais. Tiesa, virdama marinatą, į jį dar dedu prieskonius, skirtus specialiai agurkų marinavimui (toks džiovintas mišinys iš krapų, garstyčių grūdėlių, lauro lapų, česnakų ir t.t.) - būna parduotuvėse pirkti.

   Kai viskas užpilta ir užsukta, stiklainius apverčiu dangteliais žemyn, šiltai užkloju ir palieku per naktį. Ši keista procedūra tam, kad agurkai gerai išsikaitintų ir net nenorėtų galvoti apie surūgimą ar pan. Kiti vietoj šios procedūros naudoja sterilizavimą(kaitinimą) puode.

 Na, bet vistiek, žiūriu su gailesčiuJie į tą krūvą "bombų" savo kieme ir galvoju: negi nieko iš jų negalima padoraus "sukonstruoti", t.y. kažką sumarinuoti supjausčius, išėmus sėklas ir pan?...Išmaniosios mamos - šeimininkės, gal turite kokių minčių?...

floryte floryte 12. Aug 2021, 22:41

Beje, pamiršau parašyti, kad mano marinuotų agurkėlių skonis toks švelnus - saldžiarūgščiai.