44 kūdikio raidos savaitė: 10=12-2

44 kūdikio raidos savaitė: 10=12-2

05. Apr 2017, 23:11 Deivės Mama Deivės Mama
10=12-2. Iki 1-ojo Deimantės gimtadienio lieka 2 mėnesiai. O man visai nesinori stabdyti to buvusio laiko, nes tikiu, kad ateinantis laikas bus ne ką mažiau jaudinantis, džiuginantis, kantrybės ir rūpesčio reikalaujantis.
 
Šią, 44-ąją savaitę, Deimantei sukako 10 mėnesių. Gydytoja po 9-ojo mėnesio apžiūros kitą pasimatymą paskyrė jos gimimo mėnesį, gegužę, todėl fiziniais Deimantės rodikliais - ūgiu ir svoriu - šįsyk nepasidalinsiu. Akivaizdu, kad ji mažesnė netapo, o papildomo svorio netgi būdama nevalgi, manau, bent gramą priaugo. Mano pienas vis dar nepakeičiamas.
 
Pasidalinsiu, jog tik praėjus 10-čiai mėnesių prisiruošiau susipažinti su dokumentu, Vaikų sveikatos tikrinimo aprašu (https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/df1f7a50d40311e49a8e8a8aa8141086?jfwid=q8i88lr60), o jame išdėstyti visi profilaktinių patikrinimų reikalavimai, taip pat psichomotorinės raidos tikrinimo kriterijai. Peržvelgusi dokumentą galiu pasidžiaugti, jog iki šiol Deimantės vizitai pas gydytoją vyko atitikdami apraše nurodytus reikalavimus.

20170405231031-15625.jpg

Per šią savaitę stebėjome Deimantės sugebėjimus savo vaikščiojimo įgūdžius lavinti pasinaudojant pagalbinėmis priemonėmis: gimnastikos kamuoliu, kartonine dėže, plastikine žaislų dėže. Augindami savo mergaitę iki šiol nenaudojome nei gultuko, nei vaikštynės, nei šokliuko, nei stumduko. Tiesa, kartais pagalvoju, kad savarankiškam žingsniavimui Deimantė ruošiasi pakankamai ilgai. Juk įsikibusi atsistojo vos tik suėjus 8 mėnesiams. Vedama už rankų eina bėgte, bet kuo toliau, regis, tuo tvirčiau įsikimba į vedžiotojo pirštus ir bijo, kad tik niekas nepaleistų.
 
Deimantės žaislų kraitį per šią savaitę papildėme keletu naujų, išskirtinai medinių žaidimams skirtų daiktų. Vienai blogerei Mamyčių klube rekomendavus medines kaladėles suskubau jas nupirkti, bet Deimantei džiugesį kol kas kaladėlės kelia tik kai su jomis žaidžiu aš, t.y. sudaužiu kaladėles viena į kitą, o ji atima vieną kaladėlę ir ploja arba sugriauna tai, ką aš kaladėlėmis sudėlioju. Taip pat pasinaudojau Lidl medinių žaislų pasiūlymu ir nupirkau medinę knygelę ir barškutį. Dabar turbūt madinga mediniai žaislai, o kaip dažnai iš senosios kartos atstovų esu girdėjusi juokaujant pasakymu "sunki vaikystė, mediniai žaislai".
 
20170405231106-33297.jpg
 
Savaitės pabaigai pasirinkome, jei taip galima pavadinti, netradicinę pramogą. Vyrui tai buvo būtinas atlikti reikalas. Vadinu tai pramoga, nes iš tiesų ten nemažai tėčių atvyksta su vaikais, kurie akivaizdžiai tai priima kaip pramogą. Taigi, išbandėme Švaros brolių tunelinę automobilių plovyklą. Net man tai buvo atrakcija. O Deimantė irgi plovimo procesą, kai automobilis skendo vandens pursluose, spalvotose ir nespalvotose putose, stebėjo netekusi amo.
 
Tiesa, Deimantė išmoko užmigti sėdėdama vežime! Kuo nustebins kitą savaitę?