Už šlapią lovą vaiko nebauskite

Už šlapią lovą vaiko nebauskite

03. Sep 2013, 15:31 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vaiko, kuris turi bėdų su šlapimo nelaikymu naktį, geriausiu atveju reikia pagailėti, blogiausiu – bausti. Naktinis šlapinimasis į lovą – tai rimtas sutrikimas vaiko organizme. Ir į tai reikėtų žiūrėti kuo rimčiau, nors naktinė enurezė ir pati savaime praeina 15-20% atvejų.

Trumpai apie enurezę

Jei pastebite, kad jūsų penkiametis ar vyresnis vaikas naktį nevalingai prisišlapina ar vis dar pats nesiprašo į tualetą, reiktų kreiptis į neurologą, pediatrą ar psichologą.

Pasak specialistų, penkerių metų riba jau yra ženklas, kad mažylis turi rimtesnių problemų, jei kelias naktis per savaitę šlapinasi.

Enurezė gali būti pirminė arba antrinė. Pirminė yra tada, kai į lovą šlapinamasi nuo gimimo be ilgesnės pertraukos, antrinė – kai vėl šlapintis pradedama po 6-12 mėnesių pertraukos. Naktinis šlapinimasis vyksta nevalingai.

Specialistai išskiria dvi priežastis, dėl kurių atsiranda enurezė:

1. Įvairios sveikatos problemos: nesubrendusi šlapimo pūslė, padidėjęs jos jautrumas, šlapimo takų infekcijos – visos šios problemos gali nulemti enurezės atsiradimą. Pasirodo, paveldimumas taip pat turi įtakos. Jei vienas iš tėvų sirgo naktine enureze, tikimybė vaikui susirgti yra 45 procentai. O jei abu tėvai sirgo vaikystėje enureze, tai tikimybė padidėja kone dvigubai.

2. Psichologiniai dalykai. Vaikai, patiriantys daug streso ir įtampos namie, žymiai dažniau turi problemų dėl naktinio šlapinimosi nei jų bendraamžiai, kurie mažiau stresuoja.

Svarbu ir tai, kiek laiko tėvai skiria savo mažyliui. Jei šis jaučia tėvų šilumos, globos ir bendravimo stoką – tai taip pat gali būti viena iš enurezės atsiradimo priežasčių.

Gydomės kartu!

Jeigu enurezės negydysite, gali susiformuoti įvairūs pažeidimai inkstų veikloje. Klasikiniai inkstų veiklos sutrikimo simptomai – būtent šlapimo nelaikymas naktį, miego metu. Bet tai gali nutikti ir dieną.

Tėvų nerimas, kad vaikas nespėja naktį atsikelti ir nueiti į tualetą ar ant puoduko, persiduoda ir vaikui. Būtent tėvai gėdinasi kreiptis į specialistą dėl šios vaiko problemos, nors gėdos čia jokios nėra.

Paskutiniais metais enurezė ypač aktuali tapo tarp berniukų. Bet kuris sąmoningas, drąsus berniukas gali susidurti su šia bėda, tuomet jis vengs susitikti su draugais, nakvoti pas juos. Jam bus gėda.

Labai dažnai būna, kad enurezė tampa kokio nors susirgimo arba psichologinių traumų pasekme. To priežastimi gali būti infekcijos, uždegimai.

Enurezės gydymas priklauso nuo diagnostikos. Atliekami laboratoriniai, biocheminiai tyrimai, cistografija, cistoskopija, vidaus organų apžiūra ir šlapimo pūslės funkcinis tyrimas.

Žinoma, yra įvairūs preparatai enurezės gydymui, tačiau efektyviausia pagalba – tėvų palaikymas.

Šeimoje turėtų karaliauti ramybė ir stabilumas, niekada nešaukite ant vaiko, jei jis ir vėl pabudo šlapias, negėdinkite jo už tai!

20130804201647-99202.jpg

Palaikymo ir patarimų ieškok www.vaikuenureze.lt!