Paauglystė - ar iš tiesų ji grėsminga? Mintys iš konferencijos "Atsakinga tėvystė"

Paauglystė - ar iš tiesų ji grėsminga? Mintys iš konferencijos "Atsakinga tėvystė"

19. Mar 2015, 13:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Paauglystė – tai vienas sudėtingiausių, prieštaringiausių žmogaus amžiaus tarpsnių. Pasak lektorės Jūratės Bortkevičienės, tėvai turi neslopinti „audringo“ amžiaus, padėti vaikams jį išgyventi. Svarbu suprasti, kokius pokyčius išgyvena paaugliai bei kaip su jais reikėtų elgtis – tinkamas tėvų elgesys pavers paauglystę vienu spalvingiausių gyvenimo tarpsnių.

Dalinamės žiniomis ir patarimais iš konferencijos "Atsakinga tėvystė".

Kaip juokauja J.Bortkevičienė, gamta mums davė net 12 metų pamilti vaiką, o tada ateina paauglystė...

6-7 metų amžiaus krizė

Krizės esmė - nauji autoritetai ir su tuo susiję socialiniai pokyčiai. Vaikas ėjo į darželį arba buvo namuose, ir staiga ateina į aplinką, kurioje, įsivaizduokite - negali judėti, nes turi sėdėti ramiai 45 minutes, klausyti vieno žmogaus, turi susidraugauti su daugybe vaikų ir pan. 

Šiame amžiuje vaikui vystosi labai stiprus teisingumo/tiesos jausmas.

Jei vaikas šią krizę sėkmingai įveikia, jis įgyja meistriškumą - sugeba pasitikėti, susikaupti, bedrauti su vaikais ir suaugusiais. Jei neįveikia jos, susiformuoja menkavertiškumas. Žinoma, vaikui turi padėti tėvai ir mokytojai.

Jei nuolatos aiškinsime vaikui, ko jis negali, jam susiformuos jaumas - “aš negaliu”. Įsivaizduokite, jei tėvai viską darys už pradinuką - sudės jam kuprinę, rūbelius kas rytą, dar paruoš namų darbus, vaikas ims manyti: “aš pats negaliu… aš nemoku…. aš esu mažas”.

Ką tėvai turėtų daryti?

-skatinti savarankiškumą - mažiau kontroliuokite. Leiskite patiems vaikams susidėti drabužius, kuprinę ir pan. Teisiog jūs viską sužiūrėkite, kad vaikas pats viską įprastų daryti ir tokiu būdu ugdytų savarankiškumą. 

-nesmerkite vaikų už jų patiriamas emocijas, padėkite jas įvardinti. Nerėkite ant vaiko, jei jam sunku susirasti draugų ir pan.

-jei vaikas pasielgia “neteisingai”, pirma išklausykite jo versiją. Pvz. pastūmė draugą, nerėkite ant jo, pirma išgirskite jo pasakojimą. Priešingai, vaikas jausis neteisingai apkaltintas ir nusivylęs.

-nepykite už teisybę.

-pastebėkite ir įvertinkite vaiko pastangas.

-nebijokite naujų vaiko “autoritetų”. “O mokytoja sakė….Tu nieko nežinai, nes man mokytoja taip sakė”... Susitaikykite su tuo, tai nereiškia, kad vaikas jūsų jau nebeklauso, tiesiog jam autoritetu dabar tapo mokytojas. Nesakykite vaikui: mokytojas kalba nesąmones, aš irgi baigiau mokyklą ir žinau geriau. Nes priešingu atveju, vaikas ims nebegerbti mokytojų.

-palaikykite iniciatyvą. Pavyzdžiui, tariatės su vaiku, kokius būrelius lankys. Mėnesį palanko, meta, kitą pradeda, nebeįdomu ir pan. “Bent tris mėnesius lankysi būtinai” - taip susitarkite su vaiku iš anksto. Tačiau leiskite vaikui pabandyti vis naujas veiklas - taip jis pamažu atras save.

Paauglystės tapatumo krizė

Tėvams sunku, kai vaikas tampa paaugliu, bet niekas nepagalvoja, kaip vaikui sunku, kai jis paauglys. Šiame etape jis pradeda galvoti - kas aš esu, ką aš galiu, kokia gyvenimo prasmė, o ką apie mane galvoja kiti žmonės. 

Kas yra paauglystė?

Psichologiniu požiūriu - tai vienas iš sudėtingiausių, prieštaringiausių ir įdomiausių etapų žmogaus gyvenime. Tai laikotarpis tarp vaikystės ir suaugusio amžiaus, trunkančio nuo 10 iki 25 metų (vyrams) ir nuo 10 iki 21 metų (moterims). 

Ką išgyvena paaugliai:

-fizinius pokyčius. Paauglytėje formuojasi kompleksai (juokeliai apie išvaizdą turi būti išbraukti)

-pažinimo pokyčius. Jei vaikas nuo 1 iki 4 klasės ėjo į mokyklą, nes taip reikia, jam nekyla klausimų, kodėl reikia mokytis, bet staiga penktoje klasėje sako - man tos matematikos neprireiks ir daugiau nesimokysiu. Tuomet tėvai šoko būsenoje. Tačiau visa tai yra normalu. Paaugliams atsiranda klausimai - kodėl aš turiu tai sužinoti, kur tai panaudosiu ir pan. Jei jis negauna atsakymo, jis sukuria savo atsakymus.

-socialinius pokyčius. Kaip prieš draugus atrodau, koks aš esu, kaip mane priima draugai? Jei stiprus ryšys su tėvais, vaiko pasitikėjimas bus stiprus. Jis tuomet lengviau pakels patyčias, nes jis jausis saugus namuose. Bet vaikui svarbu turėti draugų, jiems reikia bendrauti. Jei nesusiranda draugų, jam sunkiau įveikti paauglystės krizę.

Kas būdinga paaugliams?

Frazės:

Palik mane ramybėje…

Tu nieko nesupranti…

Tu nematai, kad aš nebe vaikas

Jūs gadinate man gyvenimą

  • “Rožinių akinių” efektas
  • Noras išbandyti viską 
  • Apatija viskam (jei tęsiasi tai daugiau nei tris mėnesius, gali prasidėti depresija, tada turite tai spręsti su psichologo pagalba).
  • Prieštaringa išvaizda (paauglys ieško savęs)
  • Įvairūs žargonai ir trumpiniai (jie kuriasi savo kalbą tarpusavyje, bet nepradėkite kalbėti kaip paaugliai, nes jie galvos, kad tai yra normali kalba)
  • Autoritetų kaita. Tėvams NE, draugams TAIP. Leiskite vaikams atsiskirti nuo jūsų, leiskite būti su draugais, tada jūs vėl tapsite autoritetais.
  • Noras ginčytis
  • Agresyvus elgesys (jis kyla, kai paaugys ko nors nori ar ko nors negauna)
  • Maištas prieš suaugusius.

Kodėl paaugliai prieštarauja?

-Suaugę elgiasi kitaip, nei reikalauja iš vaiko (neretai tėvai vieną sako, kitą daro).

-Suaugę dažnai parenka tai, ko nori jie, o ne ko nori vaikas (jūs turite pažinti savo vaikų draugus, tada pažinsite savo vaikus.)

-Noras būti išgirstam ir pripažintam.

-Noras parodyti savo sprendimus.

-Artumo ir ryšio poreikis.

PRADŽIA - ankstyvoji paauglystė

Mergaičių amžius 10-13 m., berniukų 10-14 m.

Būdingas staigus augimas bei lytinio brendimo pradžia.

Atsiranda nepasitenkinimas savo kūnu.

Sumažėja domėjimasis tėvų siūloma veikla.

Užsimezga pirmieji romantiniai santykiai tarp berniukų ir mergaičių. Berniukus reikia laiku išmokyti kaip gerbti mergaites, o mergaites - kaip gerbti berniukus. Svarbiausia, ką tėvai turi išmokyti šiame amžiuje -gerbti save. Atminkite - per prievartą mielas nebūsi, šantažu nepasieksi nieko. To išmokykite savo vaikus.

PIKAS - vidurinioji paauglytė

Mergaitėms 14-15 m., berniukams 15-16 m.

Paauglys stengiasi rasti savo Aš ir stipriau sieja save su savo bendraamžiais.

Atsiranda noras būti nepriklausomam:

-noras viską išbandyti, laužyti standartus (normalu, nes paaugliui siaučia hormonai).

-konfliktuoja su tėvais

-pradeda ieškoti savo teisių ir jų reikalauti (prisiminkite, kad vaikai turi ne tik savo teises, bet ir pareigas, tėvams būtinas nedidelis šniūrelis vaiko atžvilgiu - pasitikėk, bet kontroliuok).

PABAIGA - vėlyvoji paauglystė

Kūnas įgauna suaugusiojo žmogaus formas.

Ima aiškiau save suvokti.

Meilės ryšiai tampa realistiškesni, aiškiau suvokiama, ką santykiuose reiškia duoti ir gauti.

Bendraamžių nuomonė tampa nebe tokia svarbi (jie ims kalbėti, jei jūs kalbėsite su jais).

Tėvų patarimų ir vertybių perkainavimas.

Pradeda užsibrėžti gyvenime tikslus.

Vis dar gali jaustis nesaugūs dėl savo ateities. 

Kaip stiprinti santykius su paaugliu?

Jei santykiai su vaiku buvo grindžiami pagalba, pagarba, dėmesiu, pokalbiais nuo mažų dienų, praktiškai jums tada nieko nereikia daryti.

  • Svarbiausia - būkite kantrūs!
  • Rodykite pavyzdį (jei vaikas ant jūsų rėkia, jūs galite pasakyti ramiai. Aš suprantu, kad dabar pyksti, aš noriu pakalbėti ramiai)
  • Suvokite, kad jūsų paaugliai yra unikalūs
  • Prisiminkite savo paauglystę
  • Nelyginkite jo su savimi ir kitais
  • Neignoruokite paauglio problemų (nesakykite - bus tų meilių, susirasi kitą ir pan.)
  • Skirkite jiems daugiau dėmesio, bet ne per daug…
  • Leiskite jiems savo nuomonę išreikšti žodžiu (nes jei užslopinsite ir neleisite jam išreikšti savo nuomonės, tai vieną dieną išsiverš veiksmu - durų trankymu ir pan.)
  • Domėkitės viskuo, kas įdomu jiems.
  • Atvirai kalbėkitės su paaugliu kaip su lygiaverčiu
  • Nubrėžkite aiškias taisykles ir numatykite pasekmes bei jų laikykitės
  • Ką nors drausdami, paaiškinkite, kodėl taip darote (kiek leisti ir kiek drausti)
  • Duokite šansą (ką jis gali padaryti, kad gautų tai, ko nori)
  • Mylėkite besąlygiškai

ATMINKITE - paauglytė kažkada baigiasi :)

neri neri 19. Mar 2015, 21:00

mūsų dukrai vyresnei jau bus 15 ,bet tos paauglystės krizės arba nėra ,arba ,ji yra tiesiog rami paauglystė . Ir tikrai jokių kaprizų ar atsikalbinėjimų ,norų ar kitokių išsišokimų kol kas nebuvo ,vyksta normalus bendravimas ,tiesa ,nuo pat mažens su abiem mergaitėm mes daug bendraujam .