Linkėjimai iš Valdorfo darželio, 2 dalis

Linkėjimai iš Valdorfo darželio, 2 dalis

09. Oct 2020, 14:29 Aviete Aviete

Tęsiu pasakojimą apie Valdorfo darželį, kurį lankė mano vyresnė dukrytė ir dabar pradėjo lankyti kita dukra. Darželyje aš nedirbu (apskritai nedirbu švietimo srityje), tad apie viską pasakoju remdamasi tik asmenine patirtimi :)

Linkėjimai iš Valdorfo darželio, 1 dalis

Valdorfo darželyje svarbią vietą užima gamta, jos stebėjimas ir metų ritmų išgyvenimas. Todėl rudenį mėgaviesi obuoliais bei kitomis gėrybėmis, kepę duoną, atėjus pavasariui,  vaikai pradeda sėti, sodinti, tradiciškai sodina pomidorų sėklytes, vėliau jau paaugusį daigelį parsineša namo ir tėveliai gali jį persodinti į šiltnamį ar auginti balkone.

Labai smagi būna Užgavėnių šventė, vaikai patys gamina kaukes ir jas užsidėję išvaro žiemą su šokiais, dainom, ir dar tai yra vienintelė diena metuose, kai vaikai pusryčiams vietoje košės valgo blynus, kuriuos kepa darželyje tiek virėja, tiek patys vaikai, ir net tėvai irgi prikepa įvairių blynų :)

Taip pat darželyje švenčiama kiekviena valstybinė šventė, vaikai lieja trispalvę akvarelę, gamina trispalves apyrankes, klausosi pasakojimų apie narsųjį Gediminą, ir, žinoma, giedoja himną.


O tada ateina talkų ir žygių eilė: gegužės 1 d. organizuojama tradicinė talka, kai susirenka tėveliai su vaikais ir pasiraitoję rankoves ir pasiskirstę darbus kartu pluša, tvarko teritoriją, valo, taiso, persodina vaikų sodintas gėlytes, gamina lauko žaislus, po darbų vyksta bendri pietūs, nerealus bendrystės jausmas :)

Prieš kiekvieną valgymą yra susikabinama už rankų ir dėkojama uz maistą. Vaikai valgo prie uždegtos ugnelės ir tą garbę (vaikams tai oho kaip patinka ir yra svarbu) uždegti žvakę turi priešmokyklinukai, čia jie meiliai vadinami išleistuvininkais :)
Kasmet yra organizuojamas šeimų žygis po įvairius apylinkių gamtos kampelius, vaikų išvyka į kaimą pas darželio draugus - ūkininkus, didesnių vaikų išvyka traukiniu į Trakus, ekskursijos į vieną kitą muziejų ar kitą žymią miesto vietą :)

Galiausiai birželio pabaigoje vyksta nepakartojama išleistuvių šventė, kai atsisveikinama su priešmokyklinukais išlydint juos per vaivorykštės vartus, vėliau atostogauti išleidžiami ir visi kiti vaikai. Čia, ko gero, toks vienintelis darželio minusas - virš mėnesio trunkančios vasaros atostogos. Už šį laikotarpį mokėti nereikia, bet kai kuriems tėvams tokios ilgos atostogos sukelia nemažai nepatogumų. Bet tėvų bendruomenė visad randa išeičių, organizuoja įvairias stovyklėles ir panašiai.

O kokio nuostabumo yra gimtadienio šventė! Gimtuvininkui uždedama šventinė skraistė, karūna, jis sėdi papuoštame soste, uždegamos žvakės ir skaitoma su tėvų pagalba parašyta pasaka apie vaiką. Vėliau ateina dovanų eilė, jos pačios nuostabiausios - draugų piešiniai bei pačių auklėtojų pagamintas žaisliukas, papuošalas. Tada visi valgo tortą, gimtuvininkas užpučia žvakes. Tikra, jautri, jauki nuoširdi šventė! Toks yra ir visas darželis, jo darbuotojai, jų vertybės. AČIŪ jiems už tai, už tikrumą, nuoširdumą ir begalinę meilę vaikams.

Nuotraukos mano asmeninės ir iš ,,Šviesos slėnis" FB paskyros