7 esminės priežastys, kodėl vaikams skauda galvą

7 esminės priežastys, kodėl vaikams skauda galvą

21. Jan 2019, 06:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei vaikui galvą skauda sergant peršalimo ar kitomis infekcinėmis ligomis, tuomet klausimų kaip ir nėra. Tačiau kartais vaikai skundžiasi galvos skausmu, nesant kitų ligos simptomų.

Kaip tai vertinti? Kaip kaprizą (gal vaikas nenori eiti į darželį ar mokyklą) ar iš tiesų tai rimtas galvos skausmas ir tėvai privalo susirūpinti.

Galvos skausmas gali būti skirstomas į 13 grupių ir turi 162 rūšis. Būtina nustatyti pagrindinę skausmo priežastį ir kovoti su ja. Mes apžvelgsime 7 pagrindines priežastis.

1. Kraujagyslių sutrikimai

Daugelis mano, kad hipertenzija gali pasireikšti tik suaugusiems, bet nebūtinai. Padidėjęs kraujospūdis gali pasireikšti ir vaikui. Hipertenzijos priežastis gali būti galvos smegenų kraujotakos sutrikimai. Staigiai padidėjus kraujospūdžiui, susiaurėja kraujagyslės, o tai sutrikdo kitų organų kraujotaką. Tai išprovokuoti gali miego sutrikimai, pasikeitę oro veiksniai, paveldimumas. Su vaiku galite pasivaikščioti gryname ore. Galvos skausmą sumažina raminanti ramunėlių ar mėtų arbata. Toks galvos skausmas staigiai prasideda, bet greitai ir praeina.

2. Netinkama mityba

Vaikams iki penkerių metų gali pasireikšti galvos skausmai, jei jie dažnai vartojo tam tikrus maisto produktus, pavyzdžiui, tokiuose produktuose kaip dešra, dešrelės, įvairūs pusgaminiai yra konservantų (nitritų), kurie gali sukelti kraujagyslių susiaurėjimą. Vaikų organizmas, kitaip nei suaugusiųjų, į šių produktų vartojimą gali sureaguoti itin aštriai. Galvos skausmą mažiems vaikams gali sukelti tiraminas - medžiaga, randama mielėse, sūriuose, riešutuose. Perdozavus vitaminą A ir kai kuriuos kitus maisto papildus, kuriuose yra aspartamo, natrio chlorido, taip pat gali atsirasti galvos skausmas. Taigi, netinkamai maitinantis mažiems vaikams be galvos skausmo atsiranda dar ir skrandžio problemos.

Mažyliams reikia duoti daugiau gerti. Sumažinti galvos skausmą padės nestipri žalioji arbata su mėtomis. Labai svarbu prižiūrėti vaiko mitybą (valgymo dažnumas - mažiausiai penkis kartus per dieną), vengti maisto produktų, kuriuose yra daug angliavandenių. Maisto papildus ir vitaminus vartoti, tik leidus gydytojui.

3. Migrena

Pagrindinė migrenos priežastis yra genas, perduodamas per motinos liniją. Migrenos skausmas yra pulsuojantis ir jis paprastai pasireiškia vienoje galvos pusėje kartu su galvos svaigimu ir pykinimu. Migrena, deja, nėra išgydoma, galite tik išvengti priepuolių. Migdykite vaiką gerai išvėdintame kambaryje. Pašalinti migrenos priepuolį, anot specialistų, gali padėti juodųjų serbentų sultys. Prieš miegą naudinga padaryti galvos masažą nuo kaktos link sprando.

4. Neurologinės problemos

Galvos skausmo priežastis gali būti trišakio nervo pažeidimas. Toks skausmas yra trumpas, aštrus, kartais prasideda, stipriai čiaudint, kosint, sukant galvą. Tokio galvos skausmo priežastis - infekciniai susirgimai. Tabletės tik laikinai pašalina neurologinį galvos skausmą. Būtina pasikonsultuoti su gydytoju. Taip pat būtina stebėti vaiko laikyseną. Patartina, kad čiužinys būtų ne minkštas, o kietas ir tvirtas, o pagalvė ne didelė, o pritakyta vaiko galvai ir pečių linijai.

5. Galvos traumos

Įvairios galvos traumos ir sužeidimai neretai pasitaiko aktyviems vaikams. Po sužalojimo vaikas gali prarasti sąmonę. Bet kartais viskas, rodos, įvyksta be didelių pasekmių - vaikas susitrenkė galvą, paverkė, nubėgo žaisti ir visi pamiršo šį įvykį. Bet po kurio laiko vaikui gali tamsėti akyse, jis ima skųstis galvos skausmu. Tai reiškia, kad galvos susitrenkimas nepraėjo be pėdsakų, todėl būtina pasirodyti gydytojui net ir po menko galvos sutrenkimo.

Susitrenkus vaikui galvą, iškart pridėkite šaltą kompresą, paguldykite, išjunkite ryškią šviesą. Po susitrenkimo leiskite vaikui žaisti nejudrius žaidimus. Žinoma, jei vaikas skundžiasi galvos svaigimu ar skausmu, nedelsiant kreipkitės į gydytoją.

6. Psichologinės problemos

Stresas, nervinės apkrova, psichologinės problemos gali vaikui sukelti galvos skausmą. Jį gali išprovokuoti vaiko nenoras eiti į darželį, į mokyklą, tėvų skyrybos, persikraustymas, triukšmingi žaidimai, naujos ryškios emocijos ir pan. Toks skausmas yra ilgas, monotoniškas, bet ne stiprus.

Šiuo atveju skausmą malšinantys vaistai menkai tepadeda. Būtina daugiau bendrauti su vaiku, išmokyti jį reikšti savo jausmus, emocijas, abejones ir baimes. Dažnai padeda atpalaiduojantis masažas, jo mėgstama sporto šala. Stenkitės, kad vaikas pernelyg nesijaudintų ir patirtų kuo daugiau teigiamų emocijų.

7. Išoriniai veiksniai

Mažiems vaikams galvos skausmą gali iššaukti tokie veiksniai kaip aštrus kvapas, ryški šviesa, itin didelis garsas, šviežio oro trūkumas. Ypatingas dėmesys turi būti skiriamas kūdikiams, kurie negali pasakyti apie savo skausmą. Jei mažylis sukioja galvą iš vienos pusės į kitą, tarsi daužo galvytę į pagalvę - tai gali reikšti galvos skausmą dėl minėtų išorinių veiksnių (žinoma, jei jam nėra temperatūros). Kūdikiui pirmuosius tris gyvenimo mėnesius gali pasireikšti ir traukuliai.

Šio tipo galvos skausmas praeina mažylį migdant gryname ore. Įsitikinkite, kad jūsų vaikučiui yra patogu. Kai kurie vaikai mėgsta užmigti įjungto televizoriaus fone, tačiau venkite to. Migdant kambario apšvietimas turi būti minimalus. Pasirūpinkite, kad prieš miegą kambarys būtų gerai išvėdintas ir pakankamai drėkinamas, ypač tai aktalu žiemą, kai įjungiamas centrinis šildymas. Nepiktnaudžiaukite aromatinėmis lempomis ar žvakėmis, kurios neva mažina stresą ir gerina miegą. Apie jų naudojimą geriau pasikonsultuokite su šeimos gydytoju.

P.S. Prieš taikant minėtus ar kitus galvos skausmą malšinančius būdus, rekomenduojame pasitarti su vaikų ligų gydytoju.

Šaltinis: 7ya.ru