Kodėl mažylė verkia per pietų miegą darželyje?

Kodėl mažylė verkia per pietų miegą darželyje?

11. Apr 2018, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Oksanos laiško:

Sveiki, kas gali būti su mano 3 m. dukryte. Lankome darželį ir turime bėdų su pietu miegu. Kaip teigia auklėtojos, ji užmiega, pamiegojus 15 -20 min. dar per miegus keliasi klykdama ir visus vaikus pažadina. Daugiau nebeužmiega, bet namie tokių bėdų nėra. Namie ji pietų išmiega valandą ir ramiai atsikelia. Auklėtojos liepia ką nors su ja daryt, bet ką aš jai padarysiu, jei ši bėda tik darželyje. Padėkite.

Atsako psichologė Sonata Vizgaudienė: 

Sveiki, Oksana,

Situacija man labai neaiški, kad galėčiau plačiau ir tikslingiau komentuoti. Man kyla labai daug klausimų, kuriuos reikėtų detaliai išsiaiškinti. Ar mergaitė noriai lanko darželį? Kaip jame jaučiasi? Kiek globėjiškos yra auklėtojos? Kaip auklėtojos sprendžia šią vaiko verkimo problemą? Kiek ilgai tai tęsiasi? Kiek jūs galite bendradarbiauti su auklėtojomis? Ir t.t.

Jūs rašote, kad namuose panašių problemų neturite, o darželyje mergaitė klykdama pabunda iš miego. Pažymite, kad auklėtojos tarsi permeta atsakomybę Jums: „Ką nors darykite...“ Šiuo atveju labiau matau, kad ne Jūs, bet auklėtojos turi „daryti“ ir ne ką nors, o švelniai, ieškodamos geriausių vaiko nuraminimo būdų. 

Pavyzdžiui, vaikui prabudus jį išsivesti ir leisti nemiegoti likusį laiką. Galbūt galima mergaitę pažadinti prieš verkimą, su ja ramiai pabūti, gal vėl užmigtų. Gal galima tuo metu prie mergaitės pasėdėti ir pradėti raminti iš karto, kai tik prabunda, kad neįsiverktų. Gal galima leisti miegoti su miego draugu - žaisliuku, kuris padrąsintų ir pakeltų nuotaiką (pasitarkite su dukryte, koks žaisliukas jai padėtų gerai išsimiegoti ir būti drąsiai) ir t. t. Akivaizdu, kad mergaitė stipriai nerimauja, galbūt turi baimių, reikia ieškoti priežasčių ir švelniai padėti.

Geriausiai Jums galėtų padėti darželio psichologė. Jei jos darželyje nėra, bandykite geranoriškai kalbėtis su auklėtojomis ir prašyti jų pagalbos padedant mergaitei įveikti nerimą. Jei tai kartosis ilgesnį laiką, pasikonsultuokite su psichologu.

Sėkmės

Kantrybė ir švelnumas dažniausiai padeda.

Ekspertai

Sonata Vizgaudienė

Psichologė, www.tevystespsichologija.lt
Sonata Vizgaudienė in-vecaku-skola