Kaip padėti vaikui auginti pasitikėjimą savimi?

Kaip padėti vaikui auginti pasitikėjimą savimi?

Kažkuriame vaikystės etape dauguma vaikų susiduria su pasitikėjimo savimi iššūkiais. Pasitikėjimo savimi trūkumas įtakoja visas gyvenimo sritis: gebėjimą mokytis ir bendrauti mokykloje, džiaugtis laisvalaikio užsiėmimais bei pasiekimais popamokinėse veiklose, o kas svarbiausia – džiaugtis savimi, kaip harmoningu, kūrybingu, produktyviu, sėkmingu žmogumi suaugus. Čia mūsų, tėvų, rolė padedant sukurti, užsiauginti pasitikėjimą savimi, yra labai esminė.

Turbūt prisimenate iš vaikystės pasaką apie mažą traukinuką, kuris turėjo nuvežti sunkų krovinį į miestelį ant kalno, ir nebuvo tikras, kad sugebės. Jam buvo labai sunku, tačiau jis nepasidavė. Jis vis kartojo: „Aš galiu, aš galiu, aš galiu“ ir žinoma, jam pavyko! Pasitikėjimas savimi yra ta ugnis, kuri mus sušildo ir palaiko, kai yra sunku. Pasitikėjimas suteikia mums jėgos, kurios reikia įveikti prieš mus iškilusį kalną ir pasiekti tai, kas svarbu. Padėkime savo vaikams užkurti savyje ir puoselėti taip reikalingą gyvenime pasitikėjimo savimi ugnį.

Auginant pasitikėjimą savimi, vaikui labai svarbu žinoti, kaip mes, suaugusieji, jį matome, ką jame vertiname, kuo didžiuojamės ir ką skatiname ugdyti, tobulinti. Priminkite savo vaikams, ką jie daro gerai, taip užtvirtindami tokį elgesį. Jūsų komplimentai galėtų būti: džiaugiuosi, kad esi pagarbus kitiems žmonėms; tu taip gražiai sutari su savo seserimi/broliu; turi puikų humoro jausmą; tavo vaizduotė labai turtinga; šaunu, kad prisidedi prie namų ruošos darbų; turi skvarbų protą; tavo kūrybiškumas nuolatos mane stebina nauju požiūriu; didžiuojuosi tavo išmintingais sprendimais... Įjunkite fantaziją, atkreipkite dėmesį į tai, ką ir kaip vaikas daro, kalba, elgiasi ir turėsite daugybę progų pagirti jį, taip stiprindami pasitikėjimą savimi.

Priminkite savo vaikui, kad jis yra vertingas toks, koks yra. Gyvenime bus įvairiausių situacijų ir išbandymų, tačiau jis pats kuria savo prasmingą gyvenimą ir gali įveikti iškilusius iššūkius. To daryti nebūtina vienam, šalia yra daug mylinčių žmonių.

Kalbėkite su vaiku apie jo draugus. Kokie jie yra? Kas jūsų vaikui jų santykyje patinka ir nepatinka? Kodėl? Ką jis gali pakeisti? Kaip reaguoti jam sudėtingose ar dviprasmiškose situacijose? Kaip išsakyti ir apginti savo nuomonę? Kaip išgirsti, ką sako draugai? Žmonės, kurie yra šalia, stipriai veikia vaiko pasitikėjimą savimi. Jei jaunesniame amžiuje daugiausia įtakos turi tėvai, tai vaikui augant vis daugiau įtakos turi draugai. Kai tėvai sugeba išlaikyti santykį su augančiu vaiku ir sukurti tarpusavio pasitikėjimą bendraudami, išgirsdami, priimdami ir gebėdami vaikui priimtina kalba išsakyti savo mintis, tai yra neįkainojama atspirtis vaikui sudėtingais gyvenimo momentais. Vaikas mokosi paprašyti pagalbos, kai jos reikia, tikėti, kad jos sulauks, o atsitiesęs ras būdą padėkoti. Tai suteikia stiprybės ir optimizmo gyvenime.

Skatinkite vaiką konstruktyviai pozityviai apie save kalbėti ir galvoti. Kai vaikas susiduria su kliūtimi, sunkumu, kažkas nepavyksta, stabdykite jo save menkinančią kalbą ir paskatinkite pažiūrėti į situaciją pozityviai, kažko iš jos pasimokyti, padaryti išvadas, galbūt sukurti veiksmų, reagavimo planą ateičiai ir judėti pirmyn. Suaugus šis įgūdis jam labai pravers ir padės išlaikyti optimizmą patyrus nesėkmes, su kuriomis mes visi gyvenime susiduriame.

Labai geras posakis: „jei gali įsivaizduoti, vadinasi, gali padaryti“. Skatinkite vaiką svajoti ir kryptingai siekti savo svajonės, padėkite jam procese, bet nedarykite už jį. Pradžioje lai būna tai nedidelės, bet vaikui svarbios svajonės. Jų pasiekimo saldus skonis augins pasitikėjimą, atsakingumą ir kryptingumą. O jei dabar dar kažkas nesigavo, puikiai padeda formuluotė: „aš to KOL KAS negaliu.“ Tas „kol kas“ tarsi atveria duris link dar daugiau galimybių ir atradimų.

Bandykite kartu su vaiku naujas veiklas atrasdami, kur dar jis ir jūs esate gabūs. Tai padeda patikėti savimi, išdrįsti pabandyti ir tai, kur dar nieko neišmanai. Tai ugdo atvirumą naujovėms, drąsą pokyčiams ir yra puikus kelias link tikėjimo savimi ir pribloškiančių atradimų, kurių neatskleistumėte nepabandę kažko naujo ir netikėto.

Padėdami kitiems, kuriems pagalbos reikia, jaučiamės vertingi. Reguliariai sugalvokite, ką prasmingo galėtumėte kartu nuveikti, kas praturtintų kitus žmones, bendruomenę, kurioje gyvenate. Tai augina prasmingumo, savivertės jausmą bei padeda susitikti su žmonėmis, kurie netikėtai gali praturtinti jūsų gyvenimą, su kuriais ateityje jūs galite sukurti daug prasmingų dalykų ir palaikyti vienas kitą įvairiausiais gyvenimo momentais.

 

Taigi, kada esate kalbėję su savo vaikais apie pasitikėjimą savimi? Jūsų įkvėpimui keli galimi klausimai aptarimui, kuriuos kviečiu adaptuoti priklausomai nuo vaiko amžiaus:

* Kas tau tavyje patinka?

* Kas tau tavyje nepatinka?

* Kokiu labiau norėtum būti ir kodėl?

* Kokias matai savo didžiausias stiprybes, gebėjimus?

* Ką tau reiškia pasitikėti savimi?

* Ką tu darai, kad pasitikėtum savimi?

* Kokios pagalbos norėtum iš manęs?

* Kokiose situacijose jautiesi pasitikinčiai?

* Kokiose situacijose pasitikėjimo trūksta?

* Kurie žmonės tau padeda gerai jaustis ir pasitikėti savimi, savo gebėjimais?

 

Tikiu, kad atrasite savo klausimus ir būdą pasikalbėti su vaiku apie jo pasitikėjimą savimi. Ir čia svarbiausia net ne klausimai, o nuoširdus domėjimasis vaiku, pokalbis išgirstant, padrąsinant ir kuriant tarpusavio pasitikėjimą. Kurkite kartu!