Kaip įveikti neskaitymo problemą? Reikės kantrybės!

Kaip įveikti neskaitymo problemą? Reikės kantrybės!

23. Mar 2016, 00:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Lietuvoje, kaip ir kitose Europos šalyse, įžengus į naują tūkstantmetį imta gvildenti rimta problema: vaikai vis mažiau laiko skiria knygoms, o tai, ką skaito, sunkiau suvokia. Pradėta aiškintis kodėl taip yra ir kaip tai įveikti: kuriamos skaitymo skatinimo programos. Nors neskaito ir maži, ir dideli, daugiau renginių skiriama vaikams, nes juos lengviau pasiekti, be to, knygos labai svarbios jų raidai.

Dažniausios vaikų neskaitymo priežastys: tėvų neskatinimas skaityti, pasyvus tėvų skaitymas sau ir vaikams, bendraamžių neigiamas požiūris į knygas. Ne veltui dalis skatinimo programų, skirtų vaikams, yra orientuotos į tėvus: rengiami seminarai apie skaitymo vaikams svarbą, dalijami informaciniai lankstinukai, skelbiami straipsniai. Galbūt dėl vaikų ir suaugusieji imtų draugauti su knygomis.

Kaip įveikti neskaitymo problemas?

Visų pirma – tai, kad vaikas dar nemoka kalbėti ar skaityti, nereiškia, kad jis nieko nesupranta. Knygą gali pažinti ir vartydamas storus kartoninius lapus arba žiūrėdamas, kaip tai daro tėvai, kai dar pats nesupranta ar negali to padaryti. Yra įvairiausių mokomųjų knygelių patiems mažiausiems, kur galima kažką paliesti, paspausti, atpažinti: taip vaikas mokosi svarbiausių pažintinių įgūdžių ir tuo pačiu susipažįsta su knygutėmis. 

Žinoma, visada smagu, kai tai, kas parašyta, perskaito ir padeda suprasti kažkas, kas jau moka skaityti. Po pirmųjų pažinčių su knygomis kyla noras išmokti skaityti pačiam ir susipažinti su rimtesniais skaitiniais. Mokyklinukai jau žino, kokie veikėjai ar dalykai jiems patinka, todėl atrasti dominančios literatūros nebus sunku. Mažieji kopijuoja vyresniuosius, tad pavyzdys – geriausia auklėjimo priemonė. Nereikia tikėtis, kad vaikas norės skaityti, jei niekas aplink daugiau tuo nesidomės.

Apie tėvų skaitymo svarbą vaikams kalba ir žinoma Lietuvos dailininkė ir edukacinių programų autorė Sigutė Ach.

20160322094525-66985.jpg

Ji teigia, jog vaikas nuo pirmųjų dienų sugeria visą jį supančią aplinką, tad tėvų kuriamas gyvenimas tampa pirmuoju, ryškiausiu įspūdžiu bei pagrindu vystytis asmenybei. Pirminę nuomonę apie knygą, kurią vėliau tik pakoreguos darželis, mokykla ar draugai, formuoja tėvai, todėl būtų gerai, kad skaitymui būtų skiriama laiko. Tuos, kurie ketina pradėti skaityti vaikams, dalininkė perspėja: reikės kantrybės.

Ji pataria pasirinkti gerą knygą su dėmesį traukiančiomis iliustracijomis, mėgstamą herojų, neskubinti vaiko, neversti, aptarti iškilusius klausimus ir mintis, rodyti susidomėjimą. Skaitymas gali tapti šeimos užsiėmimu. Sigutė sako: „Vedlys į skaitymą yra didelis žmogus, o vedlys į pasaką yra vaikas. Tai labai graži sąjunga.“.

Kyla klausimas, kodėl tiek daug dėmesio skiriama skaitymui? Kodėl taip stengiamasi? Skaitydami knygas vaikai lengviau suvokia save, jiems sekasi lengviau bendrauti, dėlioti mintis ir jas išsakyti. Jaunieji skaitytojai ar klausytojai plečia savo žodyną, gerina raštingumo gebėjimus, lengviau įsimena naujus faktus ir koncentruoja dėmesį. Nuo mažumės lavinama vaizduotė skatina vaikus viskuo domėtis, aktyviai dalyvauti įvairiose veiklose bei siekti vis naujų žinių.

Leidyklos „Nieko rimto“ vadovas Arvydas Vereckis apie skaitymo vaikystėje svarbą sako: „Vaikystė yra mūsų ištakos, čia mes pradedame bręsti. Pirmiausia skaitymas atveria vaizduotę, o be jos viskas būtų neįdomu. Mano, kaip leidėjo, troškimas – kad visi turėtų vaizduotę ir būtų įdomūs. Antra, skaitymas lavina mąstymą ir analizę. Knygos parodo, kad gyvenimas gali būti įvairus.“ Visi žino: gera pradžia – pusė darbo, todėl tvirtas skaitymo pagrindas vaikystėje – sėkmingesnės ateities garantas.

Nemažai žmonių piktinasi, jog knygos labai brangios ir jie negali skirti lėšų tokiems „niekams“. Visada galima rasti išeitį. Knygutės gali virsti dovana: su gimtadieniu, už puikius pasiekimus, už gražų elgesį ar bet kuria kita proga. Galima vaikui pasiūlyti, kad Kalėdų Senelio paprašytų. Ir kainuos pigiau negu naujas kompiuterinis žaidimas ar telefonas, ir naudos bus daugiau. Jeigu ir dovanai per brangu, visada galima paieškoti, kur nusipirkti pigiau: per įvairias akcijas, išpardavimus arba tiesiai iš leidyklų. Žinoma, galite palydėti vaiką ir į biblioteką, kur skaitomų knygų rasite į valias.

Parengė Iveta Žiauberytė