Kaip elgtis, kai dukra dažnai keičia elgesį ir nuomonę?

Kaip elgtis, kai dukra dažnai keičia elgesį ir nuomonę?

31. May 2017, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mama Indrė:

Mano 9 metų dukra kartais neprognozuojamai elgiasi, pavyzdžiui, ruošiamės eiti į lauką pasivaikščioti arba su dviračiais, ji sutinka, po to prieš pat išėjimą persigalvoja ir nesuprantu, kodėl, ima priežasčių ieškoti, kad ji nebenori. O kai mes stovim su tėčiu prie laiko durų, ji šaukia, kad palauktume jos. Aš pykstu, nes ji labai dažnai keičia savo elgesį ir nuomonę. Būna, kad nori į filmą, ruošiamės, o po to nebenori. Ar toks elgesys būdingas tokio amžiaus mergaitėms, o gal čia jau beprasidedanti paauglystė? Kaip teisingai tėvams pasielgti? Ačiū už patarimus.

Konsultuoja Vilniaus šeimos psichologijos centro psichologė-psichoterapeutė Simona Pavliučenko. 

Sveiki,

galima tik spėlioti, kodėl Jūsų dukra dažnai persigalvoja – galbūt ji jau spėjo užsiimti kažkuo maloniu ir nebenori nutraukti, galbūt sukyla nerimas prieš išeinant į lauką, galbūt tai toks ne itin malonus būdas sulaukti Jūsų dėmesio ir pan.

Persigalvoti yra normalu, ir tai būdinga tiek vaikams, tiek suaugusiems. Tačiau jei tai kartojasi itin dažnai ir derybos užima daug laiko – tikiu, kad vargina ir pykdo. Norint suprasti geriau, kas dedasi Jūsų dukters galvoje ir širdyje tuo metu, vertėtų ramiai, atvėsus konfliktui, be irzulio ir  kaltinimų pasikalbėti su ja, galbūt ji pasidalintų savo išgyvenimais ir mintimis.

Jeigu tai anksčiau nebuvo būdingas elgesys Jūsų dukrai, ir pastaruoju metu elgesio ir nuotaikų kaita itin padažnėjo svarbu suprasti, kas pasikeitė jūsų šeimos, ar dukters gyvenime, kas pasikeitė jūsų santykiuose.

Taip pat svarbu, nepaisant dukters nuotaikos pokyčių, laikytis susitarimų, ypač jeigu tai yra bendrai iš anksto suplanuota veikla ir vis dėlto išsiruošus tai  jai teikia džiaugsmą. 

Sėkmės.

Ekspertai

Simona Pavliučenko

Psichologė-psichoterapeutė, www.seimospsichologija.lt
Simona Pavliučenko in-vecaku-skola