Kaip elgtis, jeigu vaikas bijo gydytojų

Kaip elgtis, jeigu vaikas bijo gydytojų

06. Jul 2016, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vos pamatęs gydytoją baltu chalatu mažylis pravirksta. Tačiau tai neišvengiama, juk iki metukų profilaktinio patikrinimo pas šeimos gydytoją tenka eiti itin dažnai. Štai keli patarimai, kaip padėti vaikučiui nugalėti šią baimę.

Pažaiskite „polikliniką“ namuose

Jeigu jūsų vaikas gydytojo kabinete zirzia, verkia ar kitaip reiškia nepasitenkinimą, nieko nuostabaus. Argi Jūs labai laimingi einate pas gydytoją, kai prireikia patiems? Vaikams dažnai nepatinka ir svetima aplinka poliklinikoje, ir ten tvyrantis kvapas, ir svetimų žmonių prisilietimai.

Tam, kad vaikui apsilankymas poliklinikoje sukeltų kuo mažiau streso, galima pabandyti „polikliniką“ pažaisti su juo namuose. Ką dažniausiai daro gydytojas apsilankymo metu? Apžiūri gerklytę, ausytes, paklauso širdutės, paspaudžia pilvuką.

Tai štai būtent tokias procedūras „pažaiskite“ su vaikučiu namie. Apžiūrėkite jo gerklytę (ir patys rodykite pavyzdį, leisdami vaikui apžiūrėti jūsų), švelniai spustelėkite pilvuką.

Kai lauksite eilėje prie gydytojo kabineto, dar kartą prisiminkite, kaip žaidėte namuose ir pasakykite, kad vaikučio laukia štai tokios apžiūros procedūros. Jokiu būdu nemeluokite vaikui, kad kabinete „nieko nebus“ arba dar blogiau – kad ten „yra žaidimų kambarys, į kurį einate tik pažaisti“.

Tinkamas laikas

Nieko nėra blogiau, kaip valandą laukti su vaikučiu prie gydytojo kabineto durų. Rodos, linksmas ir gerai nusiteikęs vaikas pavargęs nuo laukimo ima zyzti ir nerimauti. Pasiteiraukite savo gydytojo, kokiu metu paprastai būna mažiausiai pacientų.

Kaip rodo mamų patirtis, didžiausios eilės prie gydytojų kabinetų būna pirmadienio rytais ir penktadieniais. Jeigu įmanoma, venkite šio laiko. 

Nebijokite užduoti klausimų

Jeigu turite gydytojui klausimų, užduokite juos vizito pradžioje, kol vaikas nepavargęs nuo procedūrų. Gerai, jei klausimus iš anksto užsirašėte, tada būsite tikri, kad norėjote paklausti visko, kas jus svarbu. Jei tik yra galimybė, ateikite pas gydytoją ne viena su vaiku.

Puiku, jei gali padėti tėtis ar kitas žmogus. Jis paims vaikutį ant rankų, jį kalbins, kol klausysite gydytojo nurodymų.

Neimkite į polikliniką pliušinių žaislų

Ne viena mama žino, kad įprastas profilaktinis patikrinimas kartais gali virsti „ligų ieškojimu“. Pasėdėjęs šalia kosinčio, čiaudinčio ir karščiuojančio vaikas pats grįš namo su liga. Būtent dėl šios priežasties neleiskite mažyliui „artimai“ bendrauti su kitais eilėje laukiančiais mažyliais, pasistenkite, kad jis neliestų gydytojo kabinete esančių žaislų, kurie, galbūt, knibždėte knibžda virusų.

Pasiimkite su savimi į polikliniką mėgstamą mažylio žaislą, geriausia – plastikinį arba tokį, kurį grįžus lengvai išplausite ar nuvalysite. Šiam reikalui mažiausiai tinkami pliušiniai žaislai, nebent  jūs juos drąsiai ir reguliariai plaunate skalbimo mašinoje.

Būkite geros nuotaikos

Seniai žinoma tiesa, jog maži vaikai yra lyg sugertukai, puikiai jaučiantys mamos nuotaikas. Jeigu jūs būsite rami, savimi pasitikinti, ir mažyliui gydytojo kabinete bus lengviau. Jeigu jaus jūsų nerimą, sunerims ir vaikelis. Po apsilankymo pas gydytoją nepamirškite pagirti vaiko, kad jis buvo tikras šaunuolis. Jeigu apsilankymas buvo profilaktinis, o vaikutis yra visiškai sveikas, pasiūlykite jam po vizito į polikliniką apsilankyti jo mėgstamoje vietoje – vaikų žaidimų aikštelėje ar suvalgyti mėgstamų sausainių.

Tuomet vaikui liks geri prisiminimai apie šią dieną, ir, tikėtina, kitą kartą jis nesispyrios, kai išgirs: „Eime pas gydytoją“. 

O kaip jūsų vaikutis jaučiasi gydytojo kabinete?