Ką daryti, kad kelias į skaitymo pasaulį būtų nesunkus?

Ką daryti, kad kelias į skaitymo pasaulį būtų nesunkus?

03. Dec 2015, 09:47 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Skaitymas vienas svarbiausių įgūdžių, kurį svarbu pradėti lavinti nuo pat mažens. Įvairūs tekstai ir knygelės ugdo vaizduotę, kūrybiškumą, padeda pažinti kasdienį pasaulį, turtina žodyną, formuoja rišlaus kalbėjimo įgūdžius. 

Ikimokyklinio amžiaus tėveliai turėtų stebėti savo atžalas ir atėjus laikui padėti jiems išmokti pirmuosius garsus, raides bei žodžių junginius. Psichologai ir pedagogai teigia, kad šis laikotarpis kiekvienam vaikui yra skirtingas, tačiau optimaliu laikomas 4–5 metų amžius, kuomet vaikas pradeda „skaityti“ parduotuvėje esančių prekių pavadinimus ar atsivertęs storą knygą „skaito“ mamai pasaką.

Šis metas tinkamiausias imtis darbo, nes iki tol mažasis gali ir nesuvokti, ko iš jo norite, kokia viso to prasmė. Pradėti galima nuo paprasčiausių žaidimų, padedančių atpažinti raides, sieti jas su namų apyvokos daiktais ar sugalvoti linksmas asociacijas bei kitas įvairias dinamiškas veiklas, kurios padės jūsų vaikui geriau prisiminti atskiras raides. Pajauskite vaiko nuotaiką ir, jei pastebite, kad jam darosi neįdomu, jis žiovauja, nebetęskite žaidimo – skaitymo patirtis neturėtų būti siejama su prievarta ir blogomis emocijoms. Svarbu vaiko nebarti už padarytas klaidas ir paskatinti, kai paklaustas šios raidės pavadinimo išdidžiai ir teisingai atsako: „M“. 

Išmokome raides, o toliau – pradėkime skaityti ir susipažinkime su tekstais! Motyvacija mokytis bus didesnė, jei tėveliai ir patys skaitys vaikams knygeles, nes jiems svarbu girdėti tėčio ar mamos balsą, jų tariamus žodžius. Norėdami padėti vaikui mokytis galite naudoti keletą skirtingų metodų ir naudoti jums labiausiai tinkamą. Fonetinis metodas yra klasikinis, kai nuo aiškių raidžių garsų žingsnis po žingsnio pereiname prie skiemenų ir žodžių. Lingvistinis – paremtas daugiausia šiuolaikinėje kalboje vartojamų žodžių mokymusi. Gleno Domano metodika pagrįsta ištisų žodžių tarimo ir rašymo mokymusi, po kurio laiko vaikas turėtų pradėti skaityti tekstus, kuriuose dažniausiai ir sutinkami išmokti žodžiai. 

Leidykla „Nieko rimto“, suprasdami, kokia nelengva užduotis yra pradėti skaityti, dar prieš keletą metų pristatė seriją „Aš skaitau“, skirtą trims vaikų skaitymo lygiams. Pirmą kartą pažindinantis su tekstu rekomenduojama Nadios Kovaliovos knygelė „Meškis ir žąsis“, kuri padės pritaikyti ir pasirinktą mokymosi būdą.

20151203095207-89299.jpg

Mažiesiems prireiks tėvelių pagalbos norint įveikti šią knygelę, tačiau didžiosios raidės, nesudėtingi žodžiai ir patrauklios iliustracijos puikiai tiks pradedančiajam skaitytojui, o ši veikla gali pavirsti tikru malonumu. Neleiskite vaikui skaityti mechaniškai, nesuprantant, kas skaitoma – kiekvieną perskaitytą žodį aptarkite su vaiku, stenkitės jį paaiškinti, taip bus geriau suvokta ir skaitymo prasmė. 

Toliau linksmai lavinti įgūdžius galite su Robo Scottono knygele „Katinėlis Juodis. Saldžių sapnų“. Didžiosios raidės, trumpi sakiniai, aiškūs tekstai ir katinėlių nuotykiai naktį patiks jau šiek tiek įgudusiam skaitytojui. Skaitykite tekstus visi kartu, o vėliau juos aptarkite, kad vaikas suprastų, jog skaitymas yra ne tik įdomus laiko praleidimo būdas, bet ir bendravimo forma. 

20151203095226-34334.jpg

Kuomet jūsų mažasis jau geba skaityti trumpus sakinius ir supranta jų prasmę bei nenustygsta vietoje, kaip nori perskaityti dar daugiau istorijų, suteikite jam laisvę ir leiskite įtvirtinti skaitymo įgūdžius su šiek tiek sudėtingesnėmis knygelėmis. Autorių Lauros Owen ir Korky Paulo knygelė „Vinė ir vaiduoklis paštu“ patiks pažengusiems skaitytojams.

20151203095252-74758.jpg

Įdomios istorijos išspausdintos šiek tiek didesniu nei įprasta šriftu, sakiniai ilgesni, o pasakojimas papildytas nuotaikingomis iliustracijomis. Ugdydami vaikų skaitymo įgūdžius, parodykite jiems, kad skaitymas yra linksmas, naudingas ir daug gerų emocijų sukeliantis užsiėmimas, kuris supažindina su įvairias mūsų aplinkos herojais, nukelia į svaigų fantazijos pasaulį.

Knygų yra begalės, pasirinkti tinkamą sudėtinga ir mažiems, ir suaugusiems. Ne visada gelbėja rekomendacijos ar įvairūs populiariausių knygą sąrašai. Geriausios knygos atrandamos bandymų keliu. Tačiau besimokant skaityti šis kelias gali nuvilti, verčiau rinktis kuo paprastesnes istorijas, aiškų ir didelį šriftą bei patogų formatą. Besimokantis vaikas ilgainiui pats pareikš norą imtis sudėtingesnių pasakojimų, klampesnių sakinių ir meniškesnių apibūdinimų. O kelias į knygų pasaulį turėtų būti nesunkus!

Loreta_K Loreta_K 06. Dec 2015, 00:27

Puikus straipsnis, mums šiuo metu labai aktualu, būtinai pasinaudosim patarimais 😀 Ačiū 🌷

V&A mamytė V&A mamytė 03. Dec 2015, 23:10

naudingas straipsnis

kodelcia kodelcia 03. Dec 2015, 11:55

👍