„Pavasarinė sloga“ – kaip atskirti nuo įprastos?

„Pavasarinė sloga“ – kaip atskirti nuo įprastos?

16. Mar 2022, 12:02 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kaip žinia, sloga būna dviejų rūšių – ūmi, sukelta virusų, bei išprovokuota alergijos. Kaip atrodo alerginė sloga?

Alerginė sloga

Gydytojai alergologai sako, kad pirmiesiems gyvenimo metams alerginė sloga nėra būdinga, ir ji dažiau pasitaiko mokyklinukams. 1-3 metų vaikams jos beveik nebūna arba būna labai retai, remiantis statistika, ji sudaro apie 1-3 procentus visų slogos atvejų. Alerginė sloga gali pasirodyti vaikui pradėjus lankyti darželį arba jau mokyklą.

Alerginė sloga būna:

Straipsnis tęsiamas po reklamos

  • Epizodinė, kitaip tariant, trumpalaikė. Būna ir dingsta.
  • Nuolatinė.

 „Kalti" alergenai

Alerginę slogą sukelia alergenai, kuriems jautrus vaikas, pavyzdžiui, namų dulkių erkutės. Jeigu vaikas joms alergiškas, o namuose jų apstu, alerginė sloga gali ilgai nepranykti. Tuo tarpu, jei vaikas alergiškas katėms ar šunims, o namuose jų nelaiko, alerginė sloga gali apsireikšti trumpiau, tada, kai yra vaiko ir minėtų gyvūnų kontaktas (pavyzdžiui, atėjus jam į svečius pas katę auginantį draugą).

Tačiau jūs patys nenustatysite, ar sloga alerginė ir kurio būtent alergeno sukelta. Tam reikia kreiptis į gydytoją, kuris paskirs tyrimus ir išsiaiškins alergijos priežastį.

Jeigu atsiranda pirmieji slogos simptomai, būtina nosį reguliariai valyti, skalauti. Apie nuolatinę slogą ir galimą jos alerginį foną galima kalbėti tada, jei ji tęsiasi ilgiau nei savaitę.