Ką daryti su vyresnėlio pavydu broliukui: psichologės Sonatos patarimai

Ką daryti su vyresnėlio pavydu broliukui: psichologės Sonatos patarimai

02. May 2018, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei turite klausimų vaikų kineziterapeutei, psichologei, akušerei ir žindymo specialistei - rašykite: www.mamyciuklubas.lt/klausimai-atsakymai/ arba redakcija@mamyciuklubas.lt 

Iš Dovilės laiško:

Sveiki, turim du mažus broliukus -2,5 m. ir 6 mėn. Ką daryti, kad didysis nepavydėtų mažajam, pavydas pasireiškia mušimu - viena ranka glosto, kita muša. Atrodo, dėmesio skiriame pakankamai didžiajam, bet negalim nė sekundės abiejų palikti kartu. 

Konsultuoja psichologė Sonata Vizgaudienė:

Sveiki, Dovile,

Augti dviem broliukams, kurių amžius panašus – labai smagu, visada turi draugą, su kuriuo gali bendrauti, žaisti, pasitarti. Visgi turi ir varžovą, su kuriuo daliniesi tėvelių dėmesiu. Jūs taikliai parašėte: „viena ranka glosto, kita – muša“. Paprastai, kol broliai paauga – panašios situacijos kartojasi labai dažnai. Iš vienos pusės, labai myli savo brolį, iš kitos – jis erzina, kartais vien savo buvimu. Tą žinant, tėveliams reikia reaguoti kuo ramiau. 

Kol vaikučiai tokie mažiukai, būtina juos tiesiog saugoti, todėl vyresnėlio nepalikite vieno su mažiuku, nes jis net blogo nenorėdamas ir nesuprasdamas pasekmių gali ką nors padaryti, pvz., užmesti pagalvę ant veiduko, išritinti iš lovos, gal įkąsti, žnybtelėti ar pan. Kad ir kaip stengtumėtės dėl vyresniojo, mažajam šiuo metu turite skirti daugiau dėmesio, o vyresnis - tik dvimetis, jis dar negali to suprasti, kad ir kaip aiškintumėte. Skirkite jam dėmesio tiek, kiek galite.

Vaikai turi prisitaikyti prie naujų aplinkybių, turi susidurti su neigiamais jausmais ir mokytis juos išgyventi. Jei šeimoje vaikai jaučia tėvų meilę ir palaikymą, jie puikiai prisitaiko prie besikeičiančių sąlygų. Žinokite, kad sūneliai visada konkuruos ir jūs turėsite tai priimti. Pagrindinis dalykas – skiepyti jų tarpusavio meilę ir šeimos vienybės jausmą – tada vaikai nors ir pasibara, vis tiek gerai sutaria, nes yra vienas kitam labai svarbūs.

Todėl neįkyriai skatinkite brolius vertinti tai, kad jie turi vienas kitą, pagalbą vienas kitam, neleiskite vienas kito skųsti, peikti, patys nekurkite konkurencinių aplinkybių, nelyginkite savo vaikų tarpusavyje ir pan. Geriausia, kad jie konfliktus mokytųsi spręsti patys, tik parodykite, kaip tai daryti. 

Auginate du mažus berniukus, tai nėra lengva, nes rūpesčiai dvigubinasi. Dėl tokio vyresnio sūnelio elgesio nieko ypatingo daryti nereikia. Tiesiog nepalikite vaikučių vienų patalpoje, kiek galite užsiimkite su vyresnėliu, nepamirškite vis pasakyti, kad jį mylite, pastebėkite gražų vyresnio sūnelio elgesį su broliuku, skatinkite vyresnėlį pozityviai bendrauti su mažuoju ir viskas.

Sėkmės. 

Ekspertai

Sonata Vizgaudienė

Psichologė, www.tevystespsichologija.lt
Sonata Vizgaudienė in-vecaku-skola