Vaiko charakterio tipai: kokį turi jūsiškis?

Vaiko charakterio tipai: kokį turi jūsiškis?

24. May 2018, 09:34 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Šį kartą su psichologe Sonata Vizgaudiene kalbamės apie vaiko charakterio tipus. Įdomi ir naudinga tema, kuri padės nustatyti, kokiam tipui priklauso jūsų vaikas.

Kaip sužinoti, koks jūsų vaiko temperamentas, atlikite TESTĄ ->>

Garsus psichologas K. G. Jungas išskyrė intravertišką ir ekstravertišką asmenybės tipus, kurie vėliau, ypač kalbant apie vaikus, buvo papildyti. 

Vaikai ekstravertai labai energingi, atviri išoriniam pasauliui, mėgstantys plepėti, kada reikia ir kada ne. Jie būna bendraamžių kompanijų sielomis ir užsiėmimų, žaidimų organizatoriais. Mažieji ekstravertai siekia lyderiauti, nes jiems patinka jausmas, kai visi jų klauso, tokia lyderystė nėra pozityvi, nes nesutalkta į kažkokį bendrą tikslą, o labiau į siekį, kad kiti paklustų.

Labai svarbu ugdyti tokių vaikučių atsakomybės jausmą, nes priešingu atveju jie tampa mažais diktatoriais „šokdinančiais“ aplinkinius „pagal savo dūdelę“, nes jie tiesiog siekia gauti kuo daugiau laisvės. Ir jam augant susikalbėti su juo darosi vis sunkiau. Kadangi jie lengvai viskuo susižavi, todėl daug kuo domisi ir dalyvauja įvairioje veikloje, kokia tik jiems yra pasiekiama ar pasiūloma. Vaikučiai ekstravertai labai emocingai išreiškia savo jausmus, jei džiaugiasi, tai pastebi visi. Jei liūdi ar jaučiasi nuskriausti, tai apsipila ašaromis.

Vaikai intravertai labai uždari, tyleniai, juos sunku išjudinti veiklai. Atrodo, kad jie visada klausosi auklėtojų ar mokytojų, bet ne visada taip ir būna. Jei vaikas prieš visus turi pademonstruoti, ką jis moka, dažniausiai jam tai pavyksta prasčiau, nei jis žino. Tiesiog jis neišdrįsta tinkamai pasirodyti. Svarbu, kad tėvai su tokiais vaikai būtų supratingi ir ne per griežti, nes intravertiški vaikai linkę į nepasitikėjimą savimi. Vis dėlto ūgtelėję intravertai moka pastovėti už save, o jei tampa lyderiais, tai sugeba vadovauti darydami lyg nepastebimą stiprią įtaką, be nereikalingų kalbų ir emocijų.

Intuityvaus tipo vaikai pasižymi lakia vaizduote, mokėjimu fantazuoti. Tokie vaikai labai mėgsta kūrybą - piešti, lipdyti ir pan. ir dar tuo užkrėsti kitus vaikus. Šiems vaikučiams ypač sunku laikytis tvarkos. Paūgėję mėgsta kurti eilėraščius, pasakojimus. Jie dalyvauja parodose, kūrybiniuose konkursuose, kur pademonstruoja puikius sugebėjimus. Intuityvaus tipo mažyliai dažniausiai išsiblaškę, tarsi „skraidytų padebesiuose“.

Šie vaikai mėgsta gamtą, žavisi viskuo, kas gražu. Suaugusieji turėtų tai skatinti ir padėti ugdyti, nes augant šios savybės paprastai darosi ne tokios ryškios. Intuityvaus tipo vaikai labai nepraktiški, todėl kai kurie elgesio motyvai gali būti nepaaiškinami ir nesuprantami kartais net jiems patiems. Jiems būna ne taip lengva atlikti, rodos, paprastas buitinės užduotis. Intuityvūs ekstravertai veržiasi patirti kuo daugiau įspūdžių, o intuityvūs intravertai kaip tik labai įsijaučia į savo fantazijas. Intuityvaus tipo mažyliams reikia sudaryti kuo palankenes sąlygas kurti ir reikštis vaizduotei. Slopinamas kūrybinis pradas vėliau gali dingti ir nebepasireikšti. Nors šie vaikučiai atrodo jautrūs ir reikalingi globos, jų negalima per daug lepinti, kad netaptų infantiliais suaugėliais. 

Sensorinio tipo vaikai mėgsta lipdyti įvairias figūras, žaisti su kaladėlėmis bei konstruoti įvairius dalykus. Jau vaikystėje stipriai pasireiškia jų gebėjimas statyti, konstruoti, kuris augant tik stiprėja. Šie vaikai noriai padeda tėvams dirbti įvairius remonto darbus. Iš kitų išsiskiria tuo, kad nuolat ardo ir iš naujo surenka įvairius buitinius prietaisus.

Sensorinio tipo vaikai yra taupūs, tik reikia stebėti, jog ta savybė neperaugtų į godumą. Kadangi ženklus ir simbolius jie įsisavina ir supranta lengviau, paprastai anksčiau išmoksta skaityti ir skaičiuoti. Labai anksti šiuos vaikus pradeda dominti kompiuteris, juo naudotis išmoksta paprastai ir greitai. Kai, pavyzdžiui, intuityvaus tipo vaikams kompiuteriu naudotis nelengva, nes ilgai negali atsiminti, koks mygtukas kokią funkciją vykdo. Sensorinio tipo vaikai labai jautriai skiria spalvas ir atspalvius, todėl jie mėgsta piešti.

Kai kurie psichologai mano, kad vaikai jau gimsta su tam tikromis charakterio savybėmis, kurių tėvai jau negali pakeisti, tik padėti vystyti teigiamas to charakterio puses. Išskiriami charakterio tipai:

Išminčius. Tokio tipo vaikai siekia naujų žinių. Jie į mėgstamą sritį gilinasi iš esmės, tol, kol išsiaiškina viską išsamiai. Išminčiai geri klausytojai, gerai supranta dėstomus dalykus ir moka kitiems perduoti turimas žinias. Tokie vaikai yra sąžiningi, todėl jų neįmanoma papirkti.

Kariai ir lyderiai. Tokie vaikai sugeba save kontroliuoti jau nuo mažumės. Jie turi puikų atsakomybės jausmą. Sunkiausia jiems sekasi paklusti kitiems, tai pavyksta tik dėl tokių dalykų, kurie jiems labai svarbūs. Jie visada išsiskiria tuo, kad nuolat ieško teisybės, stengiasi būti silpnesnių užtarėjais. Jie svajoja, kad pasaulyje būtų gera gyventi visiems. Užaugę tampa vadovais, kariais ir politikais.

Šeimininkai. Tokie vaikai domisi tuo, kaip jiems užsidirbti pinigėlių, geriausia ką nors pardavus. Jie domisi buitimi, dėl tvarkymosi su jais susitarti lengviau nei su kitais. Jie gali būti dosnūs, bet tuo pačiu siekia susitaupyti kuo daugiau pinigėlių. Iš kitų išsiskiria praktiškumu. Šeimininkiški vaikai paprastai mėgsta rinkti įvairias kolekcijas.

Savo srities žinovai. Tai vaikai, mėgstantys kažką daryti, konstruoti patys. Jie nemėgsta mokytis, bet užtat jiems patinka konkretus dažniausiai rankų darbas. Vėliau tokie vaikai tampa puikiais amatininkais.

Jei vaiko negalima priskirti jokiam tipui, gali būti, jog tėveliai nesugebėjo laiku atskirti tikrųjų vaiko polinkių ir bandė nukreipti netinkama linkme. Primesdami vaikams savo norus ir slopindami jų tikruosius polinkius, labiau kenkiame nei padedame. Užaugę tokie žmonės niekaip negali atrasti savo vietos gyvenime, vis bando pažinti save. Svarbu kuo anksčiau suprasti savo vaiko asmenybės tipą ir padėti vystyti geriausias savybes.

Kiekvienas žmogutis, nesvarbu koks jo temperamentas, unikalus ir nepakartojamas. Tėveliams lieka tik geriau pažinti savo vaikus, kad lengviau  sutartume ir smagiau gyventume.

Ekspertai

Sonata Vizgaudienė

Psichologė, www.tevystespsichologija.lt
Sonata Vizgaudienė in-vecaku-skola