Sloga, kosulys, gerklės skausmas mažyliui? 6 patarimai, kaip tinkamai gydyti!

Sloga, kosulys, gerklės skausmas mažyliui? 6 patarimai, kaip tinkamai gydyti!

07. Oct 2019, 16:20 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ar pastebėjote, kad šiuo metų laiku neįtikėtinai daug sergančiųjų? Slogos, gerklės skausmas, temperatūra, kosuliai... Primename svarbiausius patarimus, jei suslogavo mažasis šeimos narys.

Nevalgo, nemiega ir nežaidžia

Sloga kūdikiams ir mažiems vaikučiams yra rimtas negalavimas. Pirmiausia todėl, kad jie nemoka išpūsti nosytės, jiems sunku kvėpuoti per burną. Dėl to mažyliams sunku valgyti mamos pienuką, gerti mišinuką iš buteliuko, užmigę jie dažnai pribunda, būdraudami būna irzlūs ir nenori žaisti.

Kaip “Mamyčių klubui” sakė gydytoja Rasa Katkevičienė, problema yra ir ta, kad nei mes, suaugusieji, nei tuo labiau vaikai nemokame kvėpuoti per burną. Tai prieštarauja mūsų fiziologijai, todėl net atrodytų nekalta liga sloga gali sutrikdyti mūsų įprastą gyvenimą. Na, ir aišku, bene svarbiausias argumentas, kodėl negalima numoti į vaikučių slogą ranka yra jos komplikavimasis į kitas, sunkesnes ligas – bronchitą, tracheitą, laringitą, plaučių uždegimą.

Pirmoji pagalba – jūros vanduo

Pasak gydytojos Rasos Katkevičienės, pirmoji pagalba atsiradus slogai – izotoninis purškiamas jūros vanduo. Gydomoji jūros vandens savybė slypi druskose. Kol kūdikis mažas, specialistė pataria pasiguldyti jį ant vieno šono, įpurkšti, tada ant kito šono – ir vėl papurkšti. Pasak gydytojos, anksčiau mamos panašų tirpalą darydavo namų sąlygomis – į virintą vandenį dėdamos druskos ir tokiu tirpalu skalaudamos nosį.

Tačiau šiandien to daryti nebereikia, nes vaistinėse parduodamas jūros vanduo yra paruoštas naudojimui, jo druskų koncentracija yra optimali. Pagrindinė šio produkto naudojimo paskirtis – peršalimo metu padėti atsikratyti pernelyg didelio gleivių kiekio, pašalinti dulkes ir mikrobus, atsirandančius nosyje uždegimo metu. Tokiu būdu aerozolis padeda išvalyti nosies ertmės plaukelius, kurių užduotis – saugoti ir švarinti nosies gleivinę.

Aspiratorius – būtina vaikučio kraitelio dalis

Kaip supratote, pirmoji ir bene vienintelė slogos gydymo dalis – nosytės valymas. Nemokančiam jos išpūsti mažyliui padės aspiratorius, mamų liaudiškai vadinamas nosytės “snargliukų siurbtuku”. Anksčiau prekyboje buvo vienos rūšies, kriaušės (arba pompos) formos aspiratorius, kuris, deja, padėdavo ne visiems. Šiandien daug populiaresni ir efektyvesni yra aspiratoriai su vamzdeliu. Aspiratoriaus viename gale yra antgaliukas, kišamas į vaiko nosytę, kitas – į mamos ar tėčio burną.

Kaip mums sakė vaistininkė Gintarė Paulauskaitė, jų būna dviejų tipų – su kietu ir minkštu antgaliu. Patariama tėveliams lengvai siurbti pro antgalį (kaip geriame iš šiaudelio), kol vaiko nosytės gleivės suteka per vamzdelį į specialų antgaliuką. Pastarieji yra keičiami. Pasak pašnekovės, tokie aspiratoriai yra higieniški ir patogūs naudoti. Aspiratoriumi išvalyti nosytę lengviau prieš tai papurškus į ją jūros vandens.  

Griauname mitus

Posakis, kad “gydoma sloga praeina per septynias dienas, o negydoma – per savaitę”, tėra mitas, kuriuo tikėti, ypač auginant vaikus, nepatariame. Tačiau nesielkite ir priešingai – vos pirmą slogos valandą pulti pirkti vaistukų nuo slogos. Gydytojai pataria pirmiausia valyti ją jūros tirpalu, duoti mažyliui gerti daug šiltų skysčių ir tik vėliau, jei yra būtina, pirkti lašiukų nuo slogos. Tačiau pasak gydytojos Rasos Katkevičienės, net jei sloga pūlinga ir reikia vaistų, pirmiausia ją patartina išvalyti jūros vandeniu ir tik tada lašinti lašiukus.

Liaudiškos priemonės

Sloguojant ir pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, verta prisiminti ir liaudies medicinos patarimus. Ką reikia žinoti apie juos? Medus, citrina, kuriais mėgstame paskaninti arbatėles, vaikams iki metų draudžiami dėl galimų alergijos reakcijų. Didesniems vaikams, jeigu žinote, kad jie nealergiški, galite duoti.

Tikrai efektyvi pagalbinė priemonė yra šiltos kojų vonelės (jei vaikas neturi temperatūros), tačiau nuo kokio amžiaus jos įmanomos, sunku pasakyti, tai labai individualu. Tuo tarpu papjaustyto česnako skiltelių lėkštutėje ar suvertų česnakų „karolių” galima padėti šalia mažiausio kūdikėlio lovelės.

 Vaikų draugas - vitaminas C

Peršalus, bėgant nosytei verta prisiminti visų vaikų “draugą” – vitaminą C. Dėl jo vartojimo kaip papildo, pirkto vaistinėje, geriausia pasitarti su vaikučio gydytoja. Tačiau mes, mamos, galime pasistengti, kad ypač žiemą, juo būtų praturtintas vaikučių maistas. Vitamino C gausu obuoliuose, kiviuose, citrinose, juoduosiuose serbentuose. Iš daržovių – kopūstuose, morkose, bulvėse, kalafioruose.

Tad jei turite užšaldę uogų, stenkitės jomis pagardinti mažylio pusryčių ar vakarienės košę, gaminkite jų kokteilius ir stenkitės kuo daugiau duoti termiškai neapdorotų vaisių ir daržovių, juose vitamino C gausiau, negu uogienėse ar džemuose. 

 Trumpai drūtai: 

  • Jei tai pirma kūdikėlio sloga, geriau pasikonsultuokite su vaikučio gydytoju dėl gydymo
  • Pirmoji pagalba esant slogai – kruopščiai valyti nosį
  • Namuose būtinai turėkite jūros vandens ir aspiratorių snargliukams  
  • Įlašinus ar įpurškus jūros vandens, išsiurbkite sekretą. Tai galima daryti keletą kartų per dieną
  • Mokykite vaikutį išpūsti nosį patį, skatinkite šias jo pastangas 
  • Jei nosis vis dar užgulusi, naktimis vaikas knarkia, kosti, dieną kvėpuoja išsižiojęs – reikėtų papildomų vaistukų, kurie padės pasveikti ir neleis slogai komplikuotis