Renkamės guminius batus: ką sako pediatrai

Renkamės guminius batus: ką sako pediatrai

27. Sep 2016, 06:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ruduo kaip reikiant įsibėgėjo, tad metas pagalvoti apie guminius batus vaikams. Ką reikėtų atminti, prieš juos įsigyjant?

Gimus mažyliui, turime pagalvoti ne tik apie jo visapusę priežiūrą bei pilnavertę mitybą, bet ir apie tai, kas netrukdytų jam pažinti aplinkinio pasaulio. Tad daugelis tėvų, vos mažylis ima pats savarankiškai vaikščioti, skuba į parduotuvę įsigyti simpatiškų, mažai kojytei tinkančių guminių batukų, kad mažasis pasaulio atradėjas laisvai taškytųsi po balas ir vaikščiotų ten, kur jam patinka.

Tačiau daugelis specialistų gana skeptiškai nusiteikę guminių (aulinių) batų atžvilgiu, mat pusantrų ar dvejų metų sulaukusiam pypliukui, kuris dar ne visisiškai stabiliai vaikšto, guminiai batai nėra tinkamiausia rudeniška avalynė

"Vaiko pėdutė kaip ir raisčiai dar nėra stabilūs, todėl pakankamai sudėtinga apauti mažajam vaikščiotojui guminius batus, netraumuojant pėdos ir jos sąnarių. Manau, kad idealus amžius neilgam laikui avėti guminius batukus - nuo trejų metų", - pasakojo pediatrė Larisa Zacharova. 

Žinoma, jokiu būdu mažyliui negalima avėti jų visą dieną.

Anot specialistės, kokie geri bebūtų guminiai batai, juose yra pažeista oro cirkuliacija, todėl jų nepatariama mažiems vaikams avėti ilgiau nei valandą. Su jais koja prakaituoja, o šiltoje, drėgnoje aplinkoje greičiau plinta įvairios infekcijos, pvz. kojų grybelis.

Šios infekcijos simptomai gali būti - kojų, pirštukų, kulno šerpetojimas, niežulys, paraudimas ir pan. Juos pastebėjus, skubiai kreipkitės į gydytoją.

Atminkite ir tai, jog avint guminius batus, kai termometro stulpelis prisiartina prie nulio, kojos ima šalti, todėl mažylis gali peršalti. Jei visgi norite apauti vaikučiui guminius batukus nors trumpam išbėgant į lauką, būtina į juos įdėti šiltus vidpadžius.

Aišku, kas gali atsispirti vaikučio spindinčioms akims, lakstant lauke su įvairiaspalviais giminiais batukais, tačiau gydytojai pataria juos avėti tik tuo atveju, jei labai norisi per balas ar po mišką. Svarbiausia, kad vaiko kojytės batuose būtų šiltos ir sausos.

Jei traukate visa šeima į mišką grybauti, būtinai vaikučiui paimkite atsarginius rudeninius batukus, kad nereikėtų guminiais batais vaikštinėti pusę dienos.