Psichologė: Vienerių metų mažyliai negeba reaguoti į draudimus

Psichologė: Vienerių metų mažyliai negeba reaguoti į draudimus

22. Jan 2018, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Dovilė mums rašo: 

Sveiki, auginu 1 metų dukrytę, paskutiniu laiku stipriai pradėjo reikšti kaprizus, neleidžiant ką nors netinkamo daryti ar griežčiau pasakius "ne (negalima)". Pradeda isteriškai verkti. Kaip tinkamai reaguoti? Dėkui už atsakymą. 

Konsultuoja psichologė Sonata Vizgaudienė, www.tevystespsichologija.lt 

Sveiki, Dovile,

Jūsų dukrytė daro pirmuosius tikrai sąmoningus veiksmus, norėdama patenkinti savo norus. Kadangi iki šiol žodelio „ne“ ji negirdėdavo arba jis buvo retas, o augant ir plečiantis jos galimybių riboms atsirado ir mergaitė suprato, kad jis visai neparankus, aišku, kad reaguoja priešindamasi.

Vienerių vaikai negeba reaguoti į draudimus ir suprasti, kodėl suaugusieji draudžia arba pyksta, kai jie daro tai, kas jiems įdomu. Išgirdę „ne“ jie gali atsitraukti, bet tai daro nesuprasdami, kodėl taip reikia. Todėl tėveliams „ne, negalima“ reikėtų vartoti kuo rečiau. Geriausias būdas, kaip išvengti nepageidaujamų dalykų, tai tinkamai pritaikyti aplinką. Vaikas savo galimybių lauke turi matyti tik tai, kas jam galima (stalčiai užrakinti ar užrišti, žirklės paslėptos ir pan.).

Jei kažkur lipa, suaugęs būna šalia ir nedraudžia, o užtikrina saugumą ir pan. O jei dukrytė visgi randa dėl ko paverkti, galima leisti paverkti ir pačiai nurimti. Tada apsikabinkite ir toliau draugaukite ☺ Kai dukrytė paaugs iki dviejų metukų, susitarti dėl tų dalykų, kurie aktualūs šiandien, bus lengviau.

Linkiu sėkmės ir kantrybės auginant dukrytę.


Jei turite klausimų vaikų kineziterapeutei, psichologei, akušerei ir žindymo specialistei - rašykite: www.mamyciuklubas.lt/klausimai-atsakymai/ arba redakcija@mamyciuklubas.lt 

Ekspertai

Sonata Vizgaudienė

Psichologė, www.tevystespsichologija.lt
Sonata Vizgaudienė in-vecaku-skola