Psichologė: Meilės poreikis vaikui yra pats svarbiausias

Psichologė: Meilės poreikis vaikui yra pats svarbiausias

23. Jan 2019, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Meilė mamai ir tėčiui, meilė broliui ar seseriai, draugui ar bendraminčiui, vyrui ir žmonai, meilė tėvynei, meilė vaikui. Keliaudami savo gyvenimo kelionę, atrandame ir išgyvename daug skirtingų meilės atspalvių. Nes kiekvienas užgimęs kūdikėlis į šį pasaulį atsineša svarbiausią poreikį. Poreikį būti besąlygiškai mylimam.

Meilės poreikis vaikui yra pats svarbiausias

Pasak psichologės Vaidos Mažonaitės, meilės poreikis yra pats svarbiausias poreikis vaikui.

20150908165625-74920.jpg

"Tėvų meilė - tai pamatas, ant kurio vaikas stato savo pasaulį. Svarbu tai, kad žodžiai, kuriuos mes sakome vaikui, tampa žodžiais, kuriuos jis sako sau. Meilė, kurią mes duodame vaikui, tampa meile, kurią jis jaučia sau. Todel itin svarbu rodyti ir duoti besąlygišką meilę", - aiškino psichologė.

Mat sąlygiška meilė yra tuomet, kai tarsi sakome vaikui: aš tave myliu, kai tu gražiai elgiesi, kai sekasi, kai tu neklysti, na o kai nesiseka, kai tu būni piktas, aš tave mažiau myliu. Tada vaikas išmoksta save mylėti tada, kai jam sekasi, bet nepriima savęs sunkiausiais gyvenimo momentais.

Meilę savo mažyliui pradedame auginti nuo pat tos stebuklingos akimirkos, kai sužinome didžiąją naujieną "mes laukiamės!" Ir su kiekviena diena ši meilė suteikia mūsų gyvenimui naujų dar nematytų spalvų bei atspalvių.

Na o išgyvendami tą ypatingąjį jausmą, juo norime dalintis - kalbėtis su mūsų brangiausiais meilės kalba.

Yra išskiriamos 5 meilės kalbos:

1. Fizinis prisilietimas.

2. Palaikymo žodžiai.

3. Laikas, praleistas kartu

4. Dovanos

5. Paslaugos

Fizinis prisilietimas - bet koks fizinis kontaktas: apkabinimai, bučinukai, rankos paėmimas, kutenimas, apkabinimas, skaitant knygelę ir pan. Vaikams, kurių meilės kalba yra fizinis prisilietimas, ypač svarbu būti apkabintiems ir priglaustiems, kai jiems sunku, kai liūdi, kai pikta ir pan.

Ši meilės kalba svarbi išlieka visą gyvenimą, tačiau ypatingą vaidmenį ji vaidina mažyčio kūdikio, kuris dar tik mokosi suprasti suaugusiojo žodžius, gyvenime. 

Palaikymo žodžiai - vaikui svarbu girdėti tokius žodžius, kaip: aš tave labai myliu, labai tavęs pasiilgau, džiaugiuosi, kad tu esi...Ypač svarbu sakyti "myliu tave", bet nekelti salygos, pvz. myliu tave, bet... Tai bus jau sąlygiška meilė. Vaikui svarbu girdėti padrąsinimo žodžius: aš tavim tikiu, bandyk dar kartą, aš esu su tavim, taip pat padėkos žodžius: džiaugiuosi, ačiū, kad mane išklausai ir pan.

Laikas, praleistas kartu - tai absoliučiai visas laikas, kurį mes skiriame savo vaikui. Tai gai būti pasivaikščiojimas kartu, vakarienės gaminimas, kamuolio spardymas ar knygutės skaitymas ir pan. Arba buvimas kartu, kai vaikas mokosi.

Dovanos - vaikams, kurių meilės kalba yra dovanos, svarbiausia gauti meilę kaip ženklą per įvairias smulkmenėles. Ir nesvarbu, kokia yra dovanos kaina, vertė ar dydis. Vaikams svarbus ir gėlės žiedas, kaštonas ar pakeltas akmenukas. Per tai jie supranta meilę.

Paslaugos - čia vaikui svarbu darbai ir veiksmai. Tai gali būti vaiko dviračio sutaisymas, žaislo suklijavimas, puodelio atnešimas ar jo mėgstamiausio patiekalo pagaminimas.

Atpažinti, kuri meilės kalba yra itin svarbi jūsų jau ūgtelėjusiam mažyliui, nėra sudėtinga. Stebėkite savo vaiką, kas jį labiausiai pradžiugina, už ką jis kuo nuoširdžiausiai dėkoja arba kuo labiausiai nudžiuginti stengiasi jus – tai reiškia, kad tai ir vertina labiausiai. 

Kiekvienoje mylinčioje šeimoje yra mažyčiai, bet svarbūs meilės ritualai. Šiuose meilės ritualuose mes randame užuovėją po visų dienos įveiktų iššūkių, kurių turi ne tik tėveliai, bet ir vaikai. Tad atraskime laiko meilei. Jos niekada nebus per daug.