Meilės kalbos: Kuo vaikui svarbūs prisilietimai?

Meilės kalbos: Kuo vaikui svarbūs prisilietimai?

30. Jan 2019, 06:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Svarbu atminti, kad sunku nustatyti svarbiausią meilės išraišką vaikučiams iki penkerių metų, todėl meilę jiems reikia rodyti visomis meilės kabomis. Netgi supratę savo atžalos meilės kalbą, nepamirškime, jog kitas jis tai taip turi pažinti, tik gaudamas daugiau dėmesio per tai, kas jam svarbiausia, vaikas jausis ypač mylimas. Verta pastebėti, jog meilės kalba tam tikrais žmogaus gyvenimo etapais gali laikinai pasikeisti, ypač paauglystėje arba kitais etapais, priklausomai nuo aplinkybių.

Visgi dažniausiai per visą gyvenimą ta svarbiausia meilės išraiška lieka labai aktuali. Tik vaikus reikia mokyti meilę priimti ir duoti visomis meilės išraiškomis, nes tik taip jie išmoks pažinti kitus ir rasti priėjimą į įvairių žmonių širdis. Apie sūnaus ar dukros meilės kalbą geriau su jais nekalbėti, nes galite išprovokuoti manipuliacijas savo atžvilgiu, ypač paauglystėje („Nupirk man tokią suknelę kaip mano draugės, aš tavęs labai labai prašau“ ir pan.). Taigi atpažinus pagrindinę vaiko meilės kalbą ir prie jos prisitaikius, ryšį su vaiku kurti būti daug lengviau.

Apie MEILĖS KALBĄ PER PRISILIETIMĄ kalbamės su psichologe Sonata Vizgaudiene:

Kaip atpažinti vaiką, kuris ypač mėgsta būti liečiamas?

Gal jūsų vaikas būna labai patenkintas glostomas, apkabinamas, pats dažnai priėjęs apsikabina, glaustosi apie jus kaip katinėlis. Gal prašo, kad jūs paglostytumėte ar pakasytumėte jam rankytes, nugarytę. Pats dažnai jus liečia, tai praeidamas patapšnoja, tai paprašo pašukuoti plaukus, tai įsiprašo į glėbį sėdint ar stovint. Toks jo elgesys greičiausiai byloja, jog jūsų vaikui itin svarbi meilės išraiška per prisilietimą, fizinį kontaktą.

Jei tokio vaikučio elgesys pakinta prastėja, pastebėkite, ar ne per mažai būtent fizinio kontakto su jumis turi. Pasistenkite savo atžalą dažniau apkabinti, paglostyti, pasėdėti susiglaudus, gal nedidelėms problemoms išspręsti to visai pakaks. Vaikas tiesiog vėl supras esąs mylimas bei saugus ir jo elgesys savaime susitvarkys, nes nebereikės atkreipti dėmesio netinkamai elgiantis.

Meilės per prisilietimą išraiška

Šią meilės kalbą rodyti bene lengviausia. Tik gali būti, kad ne visiems tėveliams tai paprasta. Tarkime, mama pati vaikystėje negaudavo švelnumo fizine išraiška, jai užaugus, tai nėra labai svarbu arba norėtųsi, bet sunku atsiliepti ir pačiai lengvai prisiliesti, apkabinti. Vis dėlto verta suvokti, kad prisilietimai, apkabinimai, bučinukai ypač svarbi meilės dalis. Jeigu mūsų mylimas žmogus to negauna, gali ir nesuprasti, kaip stipriai mes jį mylime.

Fizinis kontaktas ypač reikalingas kūdikiams. Tik dažnai liečiamų, nešiojamų, glamonėjamų kūdikių emocinis vystymasis bus normalus. Mitas, kad vaikų negalima pratinti ilgai būti ant tėvelių rankų. O kada tėveliai galės visiškai atsiduoti savo vaikams jei ne šiuo nuostabiu laikotarpiu. Glauskite, nešiokite, supkite ir myluokite savo mažylius kuo dažniau, tada jie gaus svarbiausią dalyką, ko kūdikiams reikia, – tiesioginę tėvelių meilę ir augs laimingi. Daugelis tėvelių bijo taip elgdamiesi savo vaikučius išlepinti. Pagalvokite kitaip, ar sutuoktinis gali jus perlepinti rodydamas jums savo švelnumą ir dėmesį. Kažin? :)

Aišku, vaikučiams augant, tiek tiesioginio kontakto nebereikia. Neužmirškite, kad mažuosius liesti reikia ne tik rengiant, prausiant ar pan. Nepamirškite jų pabučiuoti ir paglostyti ryte bei prieš užmiegant vakare, atsisveikinat ir pasiveikinat. Skaitykite pasakas mažuosius apkabinę ar pasisodinę ant kelių. Kai tik turite galimybę, pakvieskite vaikučius pasėdėti ant jūsų kelių, paglostykite juos.

Patys prisiminkime savo vaikystę, kaip net tada, kai kojos vilkdavosi žeme sėdint ant tėvelių kelių, labai norėdavosi taip pasėdėti, o tėveliai sakydavo: „Kas čia dabar, juk tu jau didelė.“ Bet vis tiek leisdavo pasėdėti jų glėbyje. Užaugus šie prisiminimai vieni mieliausių. Dažnai jau praaugę 3-4 metukų mažyliai dažnai prašosi mamyčių ar tėvelių panešami, nors tikrai gali eiti patys. Jie ne eiti tingi, tiesiog užsinori švelnumo ir dėmesio, kai tik pasidaro nuobodu. Tikrai nebūtina tempti jau sunkoko mažylio, kada jis tik užsinori, bet ir nevertinkime to kaip užgaidos.

Tiesiog kompensuokime lietimo poreikį vėliau kitu būdu. Vaikučiai iki 9 metų, kiti gerokai vyresni, ypač berniukai, labai mėgsta imtynes primenančius žaidimus, juos tiesiog provokuoja. Tai ne kas kita, kaip noras gauti dėmesio per prisilietimą. Todėl tėčiai stenkitės įsitraukti į šiuos žaidimus, nes sūnums jie labai svarbūs. 7-9 metų berniukai išgyvena etapą, kada atstumia bet kokį švelnumą, mamų glamones. Bet siekia fizinio kontakto būtent žaidimo būdu. Nors šio amžiaus berniukai darosi lyg ir apatiški ar priešiški prisilietimams, bet nedidelės jo dozės, kaip brūkštelėjimas per plaukus praeinant, paglostymas prieš miegą, dažnai vis tiek tinka.

Vaikams, kurie meilę pajunta per prisilietimą, labai skaudus būna fizinis grubumas, bet koks stipresnis pastūmimas su neigiama potekste, timptelėjimas (jau nekalbant apie mušimą) juos labai stipriai žeidžia.

Tinkama vieta ir laikas

Tik prasidėjus mokykliniam amžiui tėveliai turėtų švelnumą rodyti namų aplinkoje, tėvelių bučkiai ir glostymai draugų akivaizdoje vaikus ima labai erzinti, jie jaučiasi nejaukiai, todėl to nedarykite. Jeigu pastebite, kad vaikas dėl kokių nors riežasčių nenori būti liečiamas, apkabinamas, geriau to ir nedarykite. Gerbkite jo privatumą. Visgi jei vaikas jūsų apkabinimų vengia nuolat, verta su juo apie tai pasikalbėti.

Kaip šią meilę rodyti mergaitėms ir berniukams?

Fizinis kontaktas ir švelnumas reikalingas tiek bet kokio amžiaus mergaitėms, tiek berniukams. Jokiu būdu negalvokite, kad elgdamiesi švelniai su berniuku, jį užauginsite moterišką. Priešingai, gaudamas pakankamai meilės ir švelnumo berniukas užaugs pilnaverčiu emociškai sveiku vyru, mokančiu rodyti meilę savo moteriai ir vaikams.

Mergaitėms fizinis kontaktas reikalingas kaip oras. Dukroms svarbus švelnus kontaktas su mama. Gaudama dėmesį per prisilietimą, mergaitė labiau prisiriša prie mamos, mažiau su ja konkuruoja, jaučia, kad mama ją tikrai myli. Dar svarbiau pabrėžti, kad mergaitėms ypač reikalingas fizinis kontaktas su tėčiu. Tik tėčio pabučiuojamos, apkabinamos, paglostomos mergaitės užauga savimi pasitikinčiomis ir gebančiomis sukurti sveikus santykius su savo partneriais moterimis.

Žengiančioms į paauglystę mergaitėms tėvai, rodydami fizinį švelnumą, gali lengvai padėti susiformuoti tinkamus santykius su berniukais. Mergaitės, namuose gaunančios pakankamai meilės, turi sveiką savigarbos jausmą, sugeba pelnyti berniukų pagarbą ir normaliai su jais bendrauti. Tai gali būti sudėtinga to negaunačioms mergaitėms. Jos gali iš viso vengti berniukų arba atvirkščiai su jais perdėtai flirtuoti, taip skatindamos tiek berniukų, tiek mergaičių neigiamą požiūrį į jas.

Mažos mergaitės tėčio dėmesio siekia labiau, bet ir paauglių dukrų tėčiai turėtų neužmiršti apkabinti, pabučiuoti pasisveikinant, atsisveikinant ar esant kažkokiai progai. Mamos su paaugliais sūnumis, kaip ir su dukterimis, visada turėtų elgtis švelniai, apkabinti, paglostyti. Tėčiams taip pat geriau nevengti sūnų apkabinti, patapšnoti per petį, paspausti vyriškai ranką, o esant progai pasigalinėti.

Fizinis kontaktas pasireiškia ir žaidžiant įvairius sportinius žaidimus, jis vaikams taip pat reikalingas.

Tinkami ritualai

Patys paprasčiausi ritualai - tai bučkiai ir paglostymai ryte bei prieš miegą, apkabinimai, kai vaikas kažką pasiekia ar dėl ko nors labai liūdi. Tai kasdieniniai meilę įrodantys tėvų ženklai. Vaikams, kurie meilę išreikia ir suvokia per lietimą, labai tiktų pastovūs su tuo susiję ritualai. Kasdienybei paįvairinti visada tinka žaidimai. Pavyzdžiui, su mergaitėmis galima žaisti grožio saloną, kai dukra su mama viena kitai atlieka grožio procedūras, daro šukuosenas, veido bei nugaros masažus ir pan.

Mergaitės iki 11 metų tokiais žaidimais ypač žavisi. Tai galite daryti kelis kartus per mėnesį, bus smagu tiek dukrytei, tiek mamytei. Kitas būdas, mama gali kiekvieną ar kas antrą vakarą pamasažuoti vaikams nugarytes, pėdutes – ir smagu, ir naudinga. Braukdamos per nugarą sakykite, kad šitaip šokinėja kiškis, taip – prašoliuoja elnias, o štai šitaip krypuoja meška ir pan.

Jei mėgstate žiūrėti šeimyninius filmus, pavyzdžiui, kartą per savaitę tai galima daryti sėdint ar gulint su vaiku apsikabinus. Berniukai su tėčiais gali organizuoti imtynių turnyrus ir pan. Susigalvokite kokį nors simbolinį ženklą, kurį parodote vieni kitiems, kai norite apsikabinti. Kai jūs arba vaikas parodo šį ženklą, vadinasi, reikia prieiti ir apsikabinti. Tai gali būti sutartinis ženklas tarp visų šeimos narių, tėvelių taip pat.

20150904094843-34379.jpg