Mažyliui pakilo temperatūra: kaip teisingai ją mažinti?

Mažyliui pakilo temperatūra: kaip teisingai ją mažinti?

04. Nov 2020, 14:49 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kaip mažinti kūdikiui temperatūrą? Kokios priemonės efektyviausios? Apie tai Mamyčių klubą konsultuoja gydytoja, neonatologė Jolanta Savulionienė.

Žvakutės ar sirupai?

Anot gydytojos neonatologės Jolantos Savulionienės, greičiausiai aukštą vaikučių kūno temperatūrą mažina žvakutės. „Žinoma, kalbame apie pačius mažiausius. Jei kūdikiui pakilo aukšta temperatūra, naudojame žvakutes jai sumažinti. Juk trimečiai, keturmečiai jokiu būdu neleis kišti žvakutės. Bet jei ir vyresniems vaikučiams staiga pakilo aukšta temperatūra, žvakutės žymiai greičiau suveiks nei geriami vaistai ar sirupai", - sakė gydytoja. 

Kiti efektyvūs būdai temperatūrai sumažinti

Anot neonatologės J.Savulionienės, nereikia iškart griebtis medikamentų padidėjus temperatūrai. Yra ir kitų efektyvių būdų jai mažinti. Gydytoja pataria vaikučio kūną pirmiausia sudrėkinti drungnu vandeniu ir leisti jam nugaruoti.

„Tačiau tik negąsdinkite ir netrinkite vaiko, darykite viską žaidimo forma. Pasitaškykite vandeniu, apipilkite lengvai vaikutį. Juk kai jūs sergate, jaučiate, kad tuomet oda būna labai jautri. Tad jokiu būdu netrinkite kūdikio odos", - patarė gydytoja.

Aukšta temperatūra gali sukelti traukulius, tad nelaukime, kol ji pakils, o mažinkime pirmiausia ją natūraliais būdais. Anksčiau trindavo vaiko kūną degtine, kad greičiau temperatūra išgaruotų. Vaikas tik aprimdavo, tačiau dabar jokiu būdu to nerekomenduojama. 

Neaprenkite vaiko per daug

Anot gydytojos, dažnai mamytės, pakilus vaikučio temperatūrai, vaiką aprengia kuo šilčiau. Anaiptol - reikia kuo mažiau palikti drabužėlių ant jo kūno.

„Neaprenkite per daug, nes kūdikio kūno savireguliacinis mechanizmas dar neveikia, jie neprakaituoja. Išrenkime kuo daugiau vaikutį ir leiskime būti tik su sauskelnėmis. Sudrėkinkite kūnelį, po kurio laiko vėl pamatuokite temperatūrą", - patarė J.Savulionienė.

Būna, kad temperatūrą lydi šaltkrėtis, tuomet, anot gydytojos, nieko nelaukite ir iškart duokite vaistukų net jos nematavę. Nes tai yra ženklas, kad temperatūra kyla, todėl vaikas ir ima drebėti.