Vaikas peršalo: kokiais atvejais būtina kreiptis į gydytoją?

Vaikas peršalo: kokiais atvejais būtina kreiptis į gydytoją?

04. Oct 2021, 10:07 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Dabar toks metas, kai aplink nemažai sloguojančių, kostinčių vaikų ir tėvelių. Ne išimtis ir Mamyčių klubo šeimos. Tad nutarėme pagelbėti nors patarimais, kuriais atvejais sloga yra tik lengvas susirgimas, o kada jau derėtų paskubėti konsultuotis su gydytoju.

Pasak šeimos gydytojos Skaidrės Paulauskienės, prasidėjus mažylio slogai nereikia iškart kreiptis į specialistus. Kokiais atvejais būtina į juos kreiptis, kokiais ne:

Pirmiausia, stebėkite, kokia yra slogos stadija:

1) pirmą parą prasideda čiaudulys, nosies niežulys, gerklės peršėjimas;

2) antrą-trečią parą ima tekėti vandeningas sekretas iš nosies;

3) o ketvirtą-penktą parą sloga tampa tiršta, gleivinga, įgyja gelsvą, net žalsvą atspalvį.

Mažiems vaikams sloga gali tęstis net iki 14 dienų.

„Gleivingas sekretas nebūtinai reiškia, kad tai rimtas slogos požymis, ypač jei tai trunka iki dešimties dienų. Tačiau jei tiršta, pūlinga, gelsva ar žalsva vaiko sloga trunka daugiau nei dešimt dienų, tuomet tėvams reikėtų sunerimti ir skubiai kreiptis į gydytoją“ , - patarė šeimos gydytoja S.Paulauskienė.

Prieš peršalimus nėra „stebuklingų“ priemonių, kurių suvartojus vaikas ims ir pasveiks. Todėl reikia susitaikyti su ta mintimi, kad sloga, peršalimai, kartais ir kosulys bus neatskiriama vaikučio augimo dalimi.

Kaip gydyti vaiką jam suslogavus?

  • Pačioje slogos pradžioje pašildykite vaiko kojas (apmaukite vilnones kojines, prieš tai pašildę vonelėje), duokite gerti šiltų gėrimų ir, žinoma, neleiskite vaikui žaisti aktyvių žaidimų.
  • Prasidėjus vandeningai sekrecijai, gydytoja pataria nepamiršti riebių kremų, kuriais reikėtų tepti vaiko odą aplink nosį, nes vaiko odytė yra labai jautri;
  • Naudokite švelnias servetėles vaikučių nosyčių valymui;
  • Ištraukite sekretą iš nosies, neleiskite jam atgal tekėti per ryklę į kvėpavimo takus. Tam yra skirti specialūs siurbliukai (aspiratoriai), kurių pagalba mažyliui greitai padėsite.
  • Tekant slogai vaikai neretai ima kosėti miegodami. Tačiau sausas ar drėgnas kosulys – tai natūrali antrosios slogos stadijos sudedamoji dalis.
  • Jei vaiko nosytė kupina tiršto, gleivingo sekreto, tuomet patartina naudoti jūros vandenį bei, jeigu reikia, nosies gleivinę sutraukiančius lašiukus. Tačiau jų neskubėkite naudoti pačioje slogos pradžioje, nes reikia leisti pačiam organizmui kovoti su infekcija.
  • Darykite inhaliacijas. Tai nesudėtinga, galite tiesiog į vonią leisti karšto vandens ir tegu mažylis kvėpuoja garais vonios kambaryje kelis kartus per dieną. Tai palengvins kvėpavimą, po to iškart nuvalykite vaiko nosytę švelnia servetėle.
  • Jeigu mažylis kosti ir sloguoja, prieš guldydami po jo čiužiniu padėkite sulankstytą rankšluostį, kad pagalvė būtų šiek tiek pakelta – tai irgi palengvins kvėpavimą.

Kreiptis į gydytoją:

1) Jei vaiko slogos simptomai ima intensyvėti po penkių ligos dienų ir yra lydimi karščiavimo;

2) Jei sloga yra be karščiavimo, tačiau tęsiasi dešimt dienų;

3) Abiejų ar vienos ausytės skausmas;

4) Matyti pūlingos išskyros iš akyčių;

5) Daugiau nei tris dienas besitęsiantis karščiavimas iki 39 lapsnių ir daugiau.

6) Kreipkitės į gydytoją, jei vaikas staiga tapo vangus, mieguistas arba priešingai – dirglus, nenori valgyti ir žaisti. Taip pat jei vaikas stipriai kosti ne tik nakties, bet ir dienos metu.

Kokios jums priemonės padeda peršalus?