Mažylio sloga: kaip jam padėti ir nepanikuoti?

Mažylio sloga: kaip jam padėti ir nepanikuoti?

07. Dec 2020, 00:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mažylio sloga, ypatingai kūdikio, ir jeigu tai pirmas vaikas šeimoje, gali mamai sukelti daug jaudulio. Kaip ir kokiais atvejais galima savarankiškai padėti vaikui, o kada reikia kreiptis į specialistą? Konsultuoja šeimos gydytojas Ignatij Kulišov.

Reikia būti labai atidiems , jeigu sloga suserga vaikai nuo gimimo iki 2-3 metų: jie dar nemoka ir negali savarankiškai ir taisyklingai išsipūsti nosies dėl tam tikrų fiziologinių priežasčių, vaikams negalima spausti šnervių, kaip tai gali padaryti suaugusieji, nes nosytės kauliukai dar trapūs ir gali būti pažeisti. Todėl tėvų uždavinys – būti atidiems ir stebėti, kad gleivės būtų skystos ir lengvai tekėtų.

Jeigu vaikui užgulta nosis, bet jis valgo, miega, nėra padidėjusios temperatūros, tai geras požymis, kuris leidžia mamai nesijaudinti ir nesikreipti pas gydytoją. Praktiškai visada per pirmas 2-3 dienas tėvai gali patys ramiai stabilizuoti situaciją. 

Dažnai tėvus jaudina tai, kaip pašalinti didelį kiekį gleivių iš nosies ertmių. Tokiais atvejais padeda gleivių išsiurbimas specialia įranga – nosies aspiratoriumi. Šiuolaikiniai nosies aspiratoriai leidžia atlikti tai maksimaliai delikačiai, skirtingai nei tai buvo anksčiau. Svarbu nepamiršti, kad įrangos antgalis būtų minkštas, kad nepažeistų vaiko nosies, nes procedūros metu vaikas gali judėti, spardytis.

Naujos kartos aspiratoriaus konstrukcija yra tokia, kad vieną antgalį vienas iš tėvų paima į burną, o kitą įstato į vaiko šnervę ir išsiurbia įkvėpdamas gleives. Tarp šių dviejų antgalių yra kaupiamasis rezervuaras. Daugelis gamintojų rezervuare įrengia filtrus, kurių praktiškai neįmanoma išplauti ir visą laiką reikia pirkti naujus. Neseniai atsirado rinkoje nosies aspiratoriaus modelis Maria Easy Breath, su kitokia filtravimo sistema – ją galima išimti ir išplauti, tai nereikalauja papildomų išlaidų. Kai kurios mamos bijo – o jeigu įtrauksiu gleives? Skubame nudžiuginti – vasarą rinkoje pasirodė nosies aspiratoriaus modelis su baterijomis Maria Clean Nose – jis veikia tyliai , turi rezervuarą, minkštus antgalius, jį galima visiškai išardyti ir plauti. Oro išsiurbimo greitis pritaikytas kūdikiams ir mažiems vaikams.

Kai kurie tėvai sako, kad aspiracija nepadeda. Pagrindinė klaida yra ta, kad antra vaiko šnervė neprispaudžiama siurbimo metu, o tai svarbu oro cirkuliavimui. Prieš procedūrą būtina išskalauti nosį.

Esant dideliam gleivių kiekiui, nepamirškite tepti kremu odą aplink nosį, kad nesukeltumėte dirginimo ir uždegimų.

Dabartinė tendencija – taikyti kuo daugiau natūralių produktų, be jokios „chemijos“. Tačiau kūdikiams iki metų ne visi natūralūs lašai tinka. Geriausias variantas imti jūros vandenį,  fiziologinį tirpalą (viską galima įsigyti vaistinėse) ir plauti nosį: užtenka kelių lašų per dieną į kiekvieną šnervę. Vyresniems vaikams galima ir daugiau.

Vaikas dalį skysčio gali praryti – nieko baisaus, tai normalu. Jeigu nosis stipriai užgulta, galima naudoti homeopatinius lašus arba „cheminius“ preparatus, kurie šalina nosies gleivinės patinimą.

Tačiau jeigu jūs per 2-4 dienas nesugebate susidoroti su gleivėmis, vaiko nosis užgulta, sveikata negerėja, o netgi blogėja, didėja temperatūra, vaikas nevalgo, kvėpuoja per burną, yra neramus – kreipkitės į gydytoją.

Būkite sveiki!

Maria Clean Nose – aspiratorius kūdikio nosies gleivėms surinkti, maitinamas iš 2AA baterijų (baterijos nepridedamos). Greitai ir švelniai pašalina gleivių perteklių iš nosies kanalų, todėl viršutiniams kvėpavimo takams lengviau kvėpuoti. Neperšlampamas ir plaunamas tylus, didelis, lengvai plaunamas gleivių indas su 2 silikoniniais antgaliais. Prieš naudojimą atidžiai perskaitykite instrukciją.