Kaip skaitymą savo vaikui garsiai paversti dar smagesne veikla?

Kaip skaitymą savo vaikui garsiai paversti dar smagesne veikla?

Pats efektyviausias būdas išmokyti vaiką skaityti ir pamėgti šią veiklą yra skaityti jam garsiai. Rinkitės istorijų skaitymo laikui kuo įvairesnes knygas, būkite nuoseklūs ir kantrūs, tuomet patirsite laiko, praleisto kartu su vaiku, stebuklą. Net tuomet, kai vaikas jau pradeda skaityti pats, verta jam ir toliau skaityti garsiai. Tokiems skaitiniams rinkitės istorijas, kurios jį domina, bet tekstas yra sudėtingesnis, nei jis pats gali perskaityti. Taip plėsite jaunojo skaitytojo žinių ribas ir motyvuosite jį toliau tobulinti savo skaitymo įgūdžius.

 

Kelios idėjos, kaip patobulinti skaitymą vaikams garsiai:

1. Pasirinkite istorijas, kurias jau perskaitėte patys ir jums jos patiko bei tai atitinka vaiko domėjimosi sritį bei amžių.

2. Skaitykite įvairias knygas. Taip plėsite vaiko akiratį ir žodyną.

3. Rinkitės spalvingas knygas, kur iliustracijos praturtintų skaitomą tekstą ir suvokimą, patrauktų dėmesį.

4. Vaiko mėgstamiausias knygas skaitykite kelis kartus. Tai padeda vaikui geriau suvokti istoriją, personažus, aplinkybes, sąsajas.

5. Imkite ir knygas, kur pats vaikas turi įterpti į istoriją tinkančius žodžius. Tai skatins jį aktyviai dalyvauti istorijos kūrime, lavins vaizduotę ir kalbos įgūdžius.

6. Laikykite knygą taip, kad vaikas gerai matytų iliustracijas.

7. Užduokite vaikui klausimus, kurie skatintų jį analizuoti tai, kas išgirsta.

8. Skaitykite su intonacija, entuziastingai ir mėgaukitės istorija patys.

9. Naudokite veido išraiškas paryškindami veikėjų išgyvenimus ir emocijas.

10. Keiskite skaitymo tempą taip, kad istorijos eiga dar geriau atsiskleistų, bet neužskubėkite, kad vaikas galėtų suprasti, kas skaitoma.

11. Priimkite vaiko komentarus ir klausimus, net jei jie nutraukia istoriją. Tai puiki proga pagilinti žinias, paaiškinti, aptarti tai, kas vyksta ir vaikui yra svarbu.

12. Jei matote, kad vaikas išsiblaškė, sustokite ir paklauskite: „Kaip manai, kas įvyks toliau?“

 

Skaitymas vaikui suartina. Ypač dabar, kai mes, tėvai, dažnai esame labai užsiėmę, laikas praleistas su vaiku skaitant knygą ir mėgaujantis buvimu kartu tampa puikia proga abiems atsipalaiduoti, nurimti ir pasinerti į užburiantį istorijos pasaulį.

 

Giedrė Skupienė

www.gyvenimoraktas.com