Mažylį pratinate ant puoduko? 6 patarimai tai padaryti kuo lengviau

Mažylį pratinate ant puoduko? 6 patarimai tai padaryti kuo lengviau

16. May 2018, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Prieš tai, kai sodinsite vaikutį ant tualeto ar naktipuodžio, reikia pirmiausia jį paruošti šiai naujovei. Tačiau kaip? Štai keletas naudingų psichologės patarimų.

Mokymasis turi teikti teigiamas emocijas

Pasak vaikų psichologės Vikos Aniulienės, šiuo metu sauskelnių viešpatavimo laikais labai retai tėvai pradeda per anksti sodinti vaiką ant puoduko: "Apie tinkamą laiką labai sunku kalbėti, bet geriausia, jei jis būna ne anksčiau nei vaikas pats pradeda sėdėti savarankiškai – ne anksčiau kaip pusės metų“.

Svarbu, kad viskas vyktų tinkamai. Tiek mažesniems, tiek vyresniems vaikams galima pateikti viską žaidimo forma. Bet svarbu, kad sėdimasis ant puoduko netaptų nemaloniu įvykiu, jokiu būdu negalima versti ar per prievartą kažko daryti.

Vaikui mokinimasis turi teikti teigiamas emocijas.

Puodukas - ne žaislas ir ne kėdutė

Kitas svarbus dalykas – nepadarykite puoduko kėdute. Kėdutė yra kėdutė, ant jos sėdima, o puodukas nėra kėdutė ir nėra skirtas ilgiems sėdėjimams...

Jei vaikui padarysite prievolę sėstis ant puoduko, vargu, ar jis greičiau išmoks – čia reikalinga kantrybė.

PATARIMAI:

Prisiminkite, kiek kartų tavo mažylis sekė tave iki tualeto ir stebėjo, kaip atsiplėšiate tualetinį popierių, kaip sėdite, nuleidžiate vandenį, kaip plaunate rankas…

Visas šis vaizdas nugulė jūsų vaikučio pasąmonėje, tad tikrai nebus sunku paskatinti ir jį panašiai daryti.

1.Pradėkite naudoti tokius žodžius, kuriais paprastai kalbate apie tualeto reikalus, pvz, sisioti, kakoti, galite sakyti ir šlapintis, atlikti didelį reikaliuką ar pan. Šiuos žodžius vaikas gali sakyti visur – ir parduotuvėje, ir svečiuose, tad būkite pasiruošę kalbėti tokiais žodžiais, kuriuos girdint jausitės patogiai.

2.Kalbėkte su vaikučiu, iš kur kakutis ir sisiukas išeina.

3.Supažindinkite ir apie tai, kur jie dabar daro sisiuką ar kakutį – į sauskelnes, kas po to nutinka. Paaiškinkite, kad vieną dieną jis darys ant tualeto – ten pat, kaip ir tėveliai.

4.Nusivesk vaiką į tualetą, paaiškink, ką ten mamytė ar tėvelis veikia. Leisk vaikučiui atplėšti tualetinio popieriaus ir nuleisti vandenį. 

5.Kai tavo mažylis pasako, kad padarė į sauskelnes sisiuką ar kakutį, tai pats tinkamiausias signalas mokyti jį viską daryti į naktipuodį ar tualetą. Pagirkite savo atžalėlę, koks jis šaunuolis ar šaunuolė, kad pasakė, ką padarė.

6.Jeigu jūs planuojate mažylį sodinti ant puoduko, nusipirkite jį anksčiau, kad būtų namuose ir vaikutis susipažintų su šiuo nauju daiktu.