Kai technologijos supa nuo gimimo

Kai technologijos supa nuo gimimo

11. Nov 2014, 15:33

Gadžetai. Man šis žodis kažkodėl nepatinka. Tad vadinsiu tuos "velnio išradimus" įvairiai, tik ne gadžetai.

Prisimenu savo vaikystę be kompiuterio, be mobiliojo telefono, be plančetės. Ji buvo laiminga! Visų šių daiktų man nereikėjo. Tačiau laikai keičiasi ir, žinoma, priverčia keistis ir mus. Dabar nebeįsivaizduoju gyvenimo ne tik be mobilaus telefono, bet dar ir be tokio telefono, kuriame būtų el. paštas, kalendorius, skype, el. skaityklė ir pan. Ir visą tokį pažengusį gyvenimą su keliais kompiuteriais namuose, telefonais, planšetėm ir dar kaži kuo mūsų vaikai mato nuo gimimo, o mes pirmą kartą mobilųjį telefoną rankose turėjome kada?.. Tad net neabejoju, kad šių daiktų vaikams užsireiks kur kas anksčiau, nei mes turėjome. Nemanau, kad bandysiu kovoti prieš tai, kas neišvengiama. Jei visi vaiko klasės draugai turės po išmanųjį, manau tokį turės ir Adomas. Juk gyvename naujųjų technologijų amžiuje! Ir aš esu už pažangą. Tačiau kiekvienas daiktas turi būti naudojamas pagal paskirtį, atitikti savo vartotoją ir jo poreikius.

20141111152811-45418.jpg

Nepritariu tokiam tėvų požiūriui, kai vaikui ribojama ar draudžiama žiūrėti TV, o tėvai patys visą dieną jį įsijungę kaip foną ar visą vakarą praleidžia ant sofos prieš TV ekraną. Jei norime vaikui riboti IT naudojimą, patys jomis turime naudotis ribotai. Jei norime, kad vaikas skaitytų knygas, patys jas turime skaityti. Jei norime užauginti protingą vartotoją, patys tokie turime būti! Viliuosi, kad Adomukas bus toks, kaip mes ir dar šiek tiek geresnis.

TV

Tokio daikto namuose net neturime! Tiesa, galime jį žiūrėti per kompiuterį, bet tai darome itin retai, nes paprasčiausiai nerandame tam laiko. Teks prisipažinti, kad net MK laidelę ne kiekvieną šeštadienį pažiūriu, todėl pats geriausias dalykas yra MK portalas, kuriame visas laideles galima peržiūrėti be reklamų. Atvirai: net nepamenu, kada paskutinį kartą žiūrėjau TV. Adomas tokią galimybę turi nebent pas senelius, kur yra TV ekranai ir būna kur kas dažniau įjungti. Taigi dėl TV baimių neturiu, nes net ir ateities pirkinių sąraše pas mus tokio daikto nėra.

Kompiuteris

20141111150309-65866.jpg

Čia jau kita kalba. Naudojamas kasdien ir dažnai, įvairiems tikslams. Tačiau kol kas stovi tokiame aukštyje, kad Adomas dar gerai nemato. Be to, jo kompiuteris taip kaip žaislai ar katinas nedomina, nebent žybsintis išjungimo mygtukas ar klaviatūra. Tiesioginiai ir, sakyčiau, pateisinami Adomo ir kompiuterio kontakto atvejai:
1) bendravimas Skype su seneliais. Niekas nenuginčys Skype gerumo! :)
2) ant rankos pirštų suskaičiuojami Teletabių žiūrėjimai. Tik visai neseniai pagalvojau, kad Adomas dar jokio filmuko nematė, nusprendžiau įjungti Teletabius. Pažiūri daugiausiai 5 min. ir daugiau nebesidomi.

20141111150337-68243.jpg

3) MK laidelės. Adomas dažniausiai suklūsta išgirdęs vaikučių krykštavimą ir paleidus Huggies reklamą.

20141111150356-14648.jpg

4) muzikos klausymas: pradedant nuo lopšinių ir baigiant netgi Metallica. Saikingai, ne per garsiai, įvairiai.

Išmanusis telefonas

20141111150418-65483.jpg

Taip, tai daiktas, kuris ramina. Neįtikėtinai ramina. Ir iki šiol sunku patikėti, kad Adomo labiausiai trokštamas daiktas yra keturkampė, juoda plyta. Žinoma, kol kas temoka su juo tik 2 dalykus:
1) įsikišti į burną;
2) patikrinti gravitacijos dėsnį.
Savo telefoną laikau brangiu daiktu pinigine prasme, tad jis - ne Adomo žaisliukas. Išskirtiniais ekstra atvejais su mano priežiūra tai būna nuraminimo priemonė, kai 3 metrų spinduliu nėra kito daikto.

Na o tėčio IT Adomas matyt ir rankose nėra laikęs. Aš mama, labiau viską leidžiu :)

Distancinis pultelis, ausinės ir įvairiausi laidai, kaip IT priedai, taip pat Adomo mėgstami atributai. Leidžiame su jais susipažinti, tačiau saugome, tausojame.

20141111150458-40624.jpg

Kartais pagalvoju, kad visai norėčiau, jog vaikas domėtųsi filmukais. Atsikeli ryte, įjungi kokį ir pati krenti dar pusvalandžiui pamiegoti. Bet koks filmukas atstos mamos kompaniją?! Vis tik džiaugiuosi vaiko pasirinkimu :)

Niekada nekviečiu į pagalbą IT siekiant nuraminti vaiką, ypač jei paguodos reikia čia ir dabar. Nejau lėksiu ieškoti pultelio ir paliksiu pravirkusį vaiką? Šiuo klausimu labiausiai pasitikiu savim, tik aš pati geriausiai galiu nuraminti vaiką: apkabinimu, kvaila grimasa, dainele, žiūrėjimu į veidrodį, kutenimu ir dar daug kitokių būdų. Tik jau ne TV! Keičiant sauskelnes iš anksto pasiruošiu kelis žaisliukus ar dar niekada nematytus daiktelius, kuriuos Adomas ramiai tyrinėja, kol aš keičiu sauskelnes.

P.S. Adomas iki šios fotosesijos dar niekada tiek daug kartų nebuvo susidūręs su IT, o nešiojamąjį kompiuterį apskritai pirmą kartą rankose laikė. Visada būna pirmas kartas :)

20141111150912-41954.jpg

12. Nov 2014, 12:04 Krisliukas

Sutinku, kad apribijimai irgi protingi turi būti, ką jau kalbėti apie mokiklinio amžiaus vaikus, kai iš ties net pamokas kompiuteriu ruošti reikia.

12. Nov 2014, 09:15 Mutter

Labai teisingai dėl TV. Visai jo atsisakyti kažkaip nesiryžtame, bet kai žinios prasideda kas ką nužudė, sumušė, išprievartavo..tai norisi tą TV per langą šveisti.. Kaip tie vaikai neaugs žiaurūs kai tokia info kasdien pateikiama..
P.S. Dėl "tu" sutarta 👍😛

Krisliukas Krisliukas 12. Nov 2014, 08:11 Mutter

teisingai, galima daug ką pažiūrėt internete..pas mus dažniausiai filmukų kanalas įjungtas, o vyrui grįžus - sporto
aš tai savo vaikams leidžiu viską - ir kompą,ir TV,ir išmaniuosius, ir planšetes.. ir pastebėjau vieną dalyką, jie visiškai nealpsta dėl šių "gadžetų" (brrr...koks bjaurus man tas žodis)..jie susimąsto savo veiklos,savų žaidimų (su lėlėm,mašinom,kardais,vaidmenų žaidimus).. aišku kompas įsijungia ir išsijungia tam tikrom valandom (vyras nustatęs apribojimus), bet jis būtinas Benui pamokoms ruošti,papildomai veiklai ir pan. O man pavyzdys mano draugė,kuri savo vaikams draudžia ir l.riboja sėdėjimą prie kompo,TV ir pan..tai vaikai net dreba (kaip narkomanai) pamatę pas mus kokią planšetę,neįmanoma jų atplėšt nuo šių prietaisų..maniškiai net stebisi..kaip sakant, kuo labiau draudi,tuo labiau noris

12. Nov 2014, 00:33

Liucyte - ačiū 😉
Vinga - niekas nieko nekaltins, jei tik vadinsi mane tu, kokia dar jus, čia gi visos mes tokios pat vienodos - mamos 😀
Krisliuk - tv manau yra įprotis kaip rūkymas, plaukų sukimas ar pan. Asmeniškai aš nieko prieš jį neturiu, bet ir nerandu, kas mane sudomintų. Daug laidų talpinama internete, kur gali pažiūrėti kada nori ir be reklamų, rinktis kokį nori filmą, galų gale žinias skaityti tik tas, kurios tau aktualios, nes visokie kriminalai apie Balbieriškio rajone sumuštus girtavusius vyriškius man neįdomios ir nenoriu tuo apkraut savo smegeninės 😀 bet aš niekad ir nemėgau tv, daug jo niekada nežiūrėjau.. 😀

Krisliukas Krisliukas 11. Nov 2014, 18:22

ir kaip jūs be to velnio išradimo TV gyvenat..
mes tai niekaip negalim..nors nieko gero per jį nerodo,bet man reikia kaip fono 😀

11. Nov 2014, 18:21

Geras.. matau, kad mes labai panašios 😀 Tik įkėlusi savo straipsnį paskaičiau jūsų - net stilius ir teksto struktūra panašūs 😀 😀 Cha cha.. apkaltins mane plagijavimu 😃

Liucyte Liucyte 11. Nov 2014, 16:08

Kaip visada: viskas aprašyta 👍! Man irgi nepatinka tie "gadžetai"... Gal greit atsiras koks "grakštesnis" lietuviškas pakaitalas šitam vertiniui 😀