Ką daryti, kai vaikas kandžiojasi: pataria psichologė

Ką daryti, kai vaikas kandžiojasi: pataria psichologė

30. Apr 2019, 11:20 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei turite klausimų vaikų kineziterapeutei, psichologei, akušerei ir žindymo specialistei - rašykite: www.mamyciuklubas.lt/klausimai-atsakymai/ arba redakcija@mamyciuklubas.lt 

Mama Jovita: "Laba diena, vaikučiui 13 mėnesių. Labai smalsus, viskuo domisi, stengiuosi supažindinti su mus supančia aplinka, bet jeigu ko nors neduodi, arba neleidi ką nors liesti - iškart kanda. Kanda kur papuola - į petį, ranką, veidą arba sau į rankutę, į bet ką, kas yra šalia po ranka. Stengiuosi trumpai ir aiškiai pasakyti,  kodėl negalima arba kodėl ko nors neduodu. Kaip elgtis, kad nesikandžiotų? Ačiū"

Konsultuoja psichologė Sonata Vizgaudienė:

Sveiki, Jovita,

Jūsų vaikutis tik pradeda savarankiškai pažinti aplinką, jam viskas įdomu, visko nori, bet susidūręs su prieštaravimu ir pajutęs pyktį, reaguoja taip, kaip moka, kaip jam patogiausia. Įvairiais sau prieinamais būdais vaikai nuo vienerių iki dvejų bando valdyti savo pasaulį, pavyzdžiui, jie stebi, kokią reakciją sukelia įkandimas (išskirtinio dėmesio tikrai gauna) ir kartoja tai, kada tik sumano.

Kai vaikas bando kąsti, Jūs turite aiškiai pasakyti: „Stop, nekąsk!”,  „Nenoriu, kad kąstum!“ ir jį atitraukti. Stenkitės mažylį atitraukti prieš jam įkandant. 

Po to būtų visai gerai nukreipti vaikučio dėmesį, kažką parodyti, pasiūlyti veiklą. Į bandymą kąsti reaguokite kuo ramiau, trumpai ir aiškiai tai nutraukite.

Jūsų  vaikutis dar per mažas, kad suprastų paaiškinimus, kodėl kažko negali daryti, todėl pasakoti apie pasekmes kol kas neverta. Jis dar labai greitai užmiršta įvairius jam nutikusius dalykus, todėl daug kartų tenka mokyti tų pačių dalykų. Ilgai laikydamiesi savo reikalavimų, vaikus pripratiname prie to, kas galima ir ko ne.

Sėkmės ir kantrybės