Inhaliacijos efektyviai gydo kosulį ir peršalimą

Inhaliacijos efektyviai gydo kosulį ir peršalimą

26. Feb 2018, 09:34 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos laiško:

Kokiais atvejais galima daryti inhaliacijas ikimokyklinio amžiaus vaikui jam peršalus? Ar jos tikrai efektyvios? Gal užtektų tik pagarinti vandens garais, ar reikia lašinti kokių nors eterinių aliejų? Kaip žinoti, ar neatsiras elergijos nuo eterinių aliejų? 

Konsultuoja vaistininkė Gintarė Paulauskaitė:

Inhaliacijos – puiki viršutinių kvėpavimo takų ligų gydymo priemonė. Tai gydymas šiltais garais, prisotintais lakiomis gydomosiomis medžiagomis. Inhaliacijas patariu pradėti vos tik pastebėjus pirmuosius peršalimo simptomus.

Jos padeda greičiau pašalinti iš kvėpavimo takų gleives, puikiai tinka kosint, sloguojant, sergant sinusitu, gerklų uždegimu, tracheitu ar bronchitu.

Kaip teisingai atlikti inhaliacijas?

Buitinėmis sąlygomis paprasčiausios inhaliacijos atliekamos į karštą vandenį įlašinus augalų eterinio aliejaus (pušų, kadagių, eukalipto ir kitų) ar išspaudus eukalipto tepalo ir kvėpuojant garais užsimetus rankšluostį.

20180226093612-86750.jpg

Vis tik su mažaisiais tai padaryti sudėtingiau – vaikutis gali apsideginti, todėl būtinas didelis atsargumas (arba patartina naudoti šiuolaikinius elektrinius inhaliatorius).

Taigi, kaip daryti inhaliacijos procedūrą vaikučiams – pirmiausia reikia išbandyti patiems (palinkti virš indo su garais ir jų įkvėpti, jeigu jie ne per daug karšti, nesukelia nemalonių pojūčių, galima duoti pakvėpuoti ir sergančiam mažyliui).

Jeigu inhaliacijos labiau reikalingos bronchams ar gerkloms (bronchitas, laringitas), reikia paprašyti vaiko, kad įkvėpęs garų trumpam sulaikytų kvėpavimą, o jei gerklei, nosiaryklei (angina, sloga), leisti jam kvėpuoti įprastai.

Kokia inhaliacijų trukmė?

Procedūros trukmė yra apie penkios minutės. Po jos patariama maždaug valandėlę nekalbėti ir nevalgyti.

Inhaliacijos su eteriniais aliejais nepatartinos alergiškiems žiedadulkėms vaikučiams dėl galimos alerginės reakcijos ir, žinoma, suaugusiesiems, tačiau norint palengvinti atsikosėjimą, puikiai tinka inhaliacijos su sodos tirpalu ar net mineraliniu vandeniu.

vivi vivi 07. Jan 2020, 15:55

Čia dar geras gydytojos straipsniukas, kada ką geriau inhaliuoti, kad nepakenktume https://vaikugydytoja.com/2019/02/17/ar-inhaliacijomis-isgydysime-vaika/

RenataŪselienė RenataŪselienė 27. Feb 2018, 09:43

Mums inhaliatorius puiki priemonė gydyti slogai ir nuo kosuliuko. Pats geriausias pirkinys😀 Visada pilu natrio chloridą, puikiai veikia 👍

Vytulka Vytulka 26. Feb 2018, 21:45

Mes naudojam vaikišką inhaliatorių šuniuko formos, pilu mineralinį vandenė ir kelus lašus arbatmedžio, eukalipto ar čiobrelių aliejaus. Padeda tikrai. O nakčiai pižamas patepu urgi keluais lašais aliejų.

floryte floryte 26. Feb 2018, 21:13

Maniškė nuo inhaliatoriaus bėga kaip nuo siaubo...O va su garinimu puode pavyksta prikalbinti. Teks inhaliatorių parduoti...

Mes naudojame fiziologinį vandenį kvėpavimui, tai tas pats kaip ir rašei jūros vanduo arba NaCl, jei kosti, dar įdedu Brontex lašų

LePukuota LePukuota 26. Feb 2018, 11:51

Eterinius aliejus šiuo atveju geriau pagarinti su aroma lempa. Kažkaip prisibijočiau pilti į inhaliatorių.

LePukuota LePukuota 26. Feb 2018, 11:49

Mes inhaliuojamės, kai tik kosulys kankina. Naudoju NaCh arba mineralinį.

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 26. Feb 2018, 09:44

Ar naudojate inhaliacijas - ar tik vandeniu leidžiate kvėpuoti, ar įlašinate ko nors 😀?