Godytės blogas: labai įvairūs pirmieji kąsneliai

Godytės blogas: labai įvairūs pirmieji kąsneliai

17. Jun 2014, 10:00 Gerda_M Gerda_M

Sveikos mamulytės, esamos ir būsimos! 

Iš tiesų, dabar rašydama apie primaitinimą, jaučiuosi kiek kvailokai, mat primaitinti pradėjau nuo 4 mėnesių, o dabar mums jau 6 su puse. Todėl pirmajame įraše pabandysiu apibendrinti mūsų pasiekimus, o jau vėliau dalinsiuosi naujienomis. 

Iki 4 mėnesių: NAN1
Taigi, kaip žinia, mano mažoji mišinukus paragavo sulaukusi mėnesio ir kelių dienų. Iš pradžių valgėme Aptamil, tačiau vėliau, sustreikavus viduriukams, perėjome prie NAN1 ir likome patenkinti. Normalizavosi virškinimo sistema, gardžiai valgė, neatpylinėjo. 20140617095017-17375.jpg

Nuo 4 mėnesių: daržovių solo ir mixas
Kai ketverių mėnesių nuėjome pas savo nuostabiąją gydytoją Ritą Raubienę (drąsiai galiu rekomenduoti kiekvienai mamai, kuri neaugina vaiko šiltnamio sąlygom ir vadovaujasi sveiku protu), ji patarė pradėti primaitinti daržovėmis.
Jau kitą dieną išviriau mažajai bulvytę, sutryniau ją blenderiu ir valgėme. Pirmieji kąsneliai buvo kiek sprangūs, o ir mamytės ranka dar ne tiek įgudusi, kad drąsiai galėtų pamaitinti mažąją valgytoją. 
Vėliau mūsų laukė morkos paragavimas. Beje, morkytėms mažiams labai sveika dėl jose esančios vitaminų gausos bei naudos regėjimui. Juk jis formuojasi nuo mažiausių dienų!
Taip pat išbandėme bulvytės ir morkos mixą, vėliau į košę dėjome brokolių ir mamytės mėgstamų žiedinių kopūstų.
Galiu pasakyti drąsiai - maistą mažylei darau tokį, kad būtų skanu man pačiai. Jei jaučiu, kad trūksta druskytės, įdedu mini žiupsniuką. Stebiu vaiko reakciją, matau, kad viskas puiku, todėl ir kitomis dienomis kartoju tą patį.

20140617095720-21800.jpg

Nuo 5 mėnesių: kruopyčių šokis 
Kai sulaukusios 5 mėnesių pasirodėme pas daktarę, ji patarė prijungti dar vieną maitinimą - kruopomis. O čia buvo vargo! Kaip virti grikius, kas nebūtų sprangūs, bet liktų skanūs? Koks nuoviras turėtų būti? Bandžiau virti pati kruopas kelis kartus, bet man, atvirai sakau, nepavyko, todėl nusprendžiau griebtis pirktinių. Tai buvo geriausias sprendimas.
Įsigijau kelių rūšių MAMUKO KOŠIŲ, rekomenduojamų nuo 4 arba 5 mėnesių. Išverdi vos per kelias minutes, o ir skonis pasakiškas. Mažylė puikiai valgo tiek ekologiškų šviesių grikių  košytęs, tiek speltos, tiek kukurūzų. 
Kai pamačiau, kad tikrai nemoku skaniai išvirti grikiukų, nusprendžiau nesiterlioti ir nesiversti per galvą - geriau mažiau veltui sugaišto laiko prie viryklės ir daugiau smagaus laiko, praleisti su vaiku.

 20140617100407-84809.jpg

Nuo 6 mėnesių: mėsyčių tango ir dantukai
Kai sulaukėme 6 mėnesių,  sulaukėme palaiminimo valgyti mėsytę. Daktarytė pasiūlė kiaulienos išpjovą, jautienos liežuvį ir veršieną. Pastarąją atmečiau greitai, nes nelabai pernešu įvairių mėsų kvapo, todėl ėmiausi kiaulienos išpjovos. Paskatino dar ir tai, kad parduotuvėje gulėjo dailūs gabalėliai. Sušaldžiau į šaldiklį išpjovą po ~50 gramų, kad turėčiau keliems kartams.  
Išvirtą mėsytę tryniau blenderiu, gardinau bulvytėmis, druskyte ir valgėme visą savaitę. Kol....
Kol mūsų neužpuolė nežmoniški dantųkų dygimo skausmeliai. Nors dantukų dar nėra, tačiau skauda beprotiškai! Mažylė nieko nevalgo, išskyrus mišinuką, jos nedomina nei mėsytė, nei kruopytės. Ir tai visiškai suprantama - juk kiekvienas kąsnelis ir šaukštelio prisilietimas dirgina ir taip jautrias kūdikio dantenytes. Todėl mes tą dygimo laiką ketiname pralaukti, o vėliau sėkmingai grįžti prie skanėstų.

VIETOJ PABAIGOS
Esu iš tų mamų, kurios neaugina vaiko šiltnamio sąlygom. Mažylė niekada namie nebuvo su kepurytėm (o juk žinia, kad daugelis mūsų užaugo su mamų uždėtomis kepuraitėmis), Godytė praktiškai visada namie būna basom kojytėm. Lygiai taip pat ir su maistu - nesikraustau iš proto, nebandau nieko įrodinėti nei sau, nei kitiems. Todėl....

Nuo 4 mėnesių, kai lauke ėmė šilti, mažylei daviau gerti daug vandenuko. Mažoji mūsų "cisterna" iki šiol jo išgeria po labai daug. Duodu nesaldintą, visiškai paprastutį, kambario temperatūros. Ir niekada nesuprasiu tų, kurios neduoda gerti vandens. Gal pabandykit pačios tik maistu būti gyvos, sveikos ir žvalios???

Nuo 4 mėnesių ėmiau pirkti gardžias tyreles. Žinoma, jų ragavom vos po porą šaukštelių, tačiau išmėginti naujų skonių - BŪTINA!

Nuo 6 mėnesių drąsiai valgome vanilinius džiuvėsius (tiesa, viskas pasibaigia sudirgintom dantenytėm ir ašarėlėm, tačiau ir tai reikia pralaukti). 

Drąsiai valgome jogurtus! Renkuosi ekologiškus BIO, pagardintus vyšniomis ar bananais. Taip pat tinka ir paprastieji natūralūs, tada juos pasaldinu trintomis sodo braškėmis su cukriuku. SKANĖSTAS! 

20140617102041-99351.jpg

Neatsisakau duoti mažylei ir tai, ką valgome patys. Na jeigu jai seilė tįsta matant, kaip tėtis valgo varškę su grietinę, tai kaip neduosi nulaižyti šaukštelį? O juk mažylei to tik tereikia - pasijusti suaugusia ir daryti tą patį, ką daro tėveliai... :) 

Irrrr.... žinoma, kaip gi be torto, suvalgyto pusės metukų proga! 

20140617102404-50057.jpg

 

Gerda_M Gerda_M 18. Jun 2014, 11:36 Milanosmama

ačiūūū 😀 na, mes patys sau irgi panašius koktelius darome, tačiau mažajai teks palaukti šių skanėstų 😀

Gerda_M Gerda_M 18. Jun 2014, 09:30 krisliukas

mmmm! seilė nutyso 😀 🌷

Gerda_M Gerda_M 18. Jun 2014, 09:30 motinysteveza

👍

Gerda_M Gerda_M 18. Jun 2014, 09:29 pypse

labuka!
Mažė dantuko neturi, šiandien tėčio gimtadienis, garantavau, kad rasim, nes ir seilėjasi, ir temperatūros buvo, ir graužia viską, o dantenytės paburkusios, bet dar niekaip neišlenda...
Mergytė labai nori sėdėti, stengiasi kaip įmanydama, savarankiškai sėdėti vienos nepalieku, bet ant kelių visada sodinuosi, net į fotelį pasodinu, kai šalia pati sėdžiu.
Dėl to šiltnamio: na, aš, pavyzdžiui, nepuolu plauti namie ant grindų nukritusio žaislo, duodu pažaisti su savo džemperio sagute, jei jai ji įdomi, tegu pagraužia... neateina į galvą kitokių pavyzdžių, jie tokie tiesiog kasdieniai... 😀

Gerda_M Gerda_M 18. Jun 2014, 09:27 guzikelis1

ar bandei tartis su gydytoja? aš čia nekokia patarėja...

Gerda_M Gerda_M 18. Jun 2014, 09:26 Milanosmama

gal gali kokių receptėlių parašyti?

Gerda_M Gerda_M 18. Jun 2014, 09:26 Mama Vaida

visko po truputį dar niekam nepakenkė! 😀
Taip, naudojam NAN2 nuo 6 mėn, pamiršau paminėti 😀)) jau tas mišinys toks savaime aiškus, kad net neparašiau 😃

17. Jun 2014, 12:28

o mano vaikas jau virs metuku negeria nei vandenuko, nei sulciu ir tik kokius 300 ml per diena pavyksta sugirdyt arbatos😥 neismanau ka daryt? karsciai beprotiski, buvo 35 ir daugiau, o jis nieko negeria...

pypse pypse 17. Jun 2014, 11:51

Labukas
Dar neturi dantuko? Gal jau sėdi mergytė? Ką šiaip dabar moka? įdomu kaip auga jūsų ( mūsų beveik jau ) mergytė 🌷

Dėl valgymo ir paragavimo. Kai lyžtelna viena, kai suvalgo didelio šaukšto porcija jau kas kita manau.

vanduo maitinant ne MP labai liuxiškas reikalas.

Kas yra šilnamio sąlygos irgi galima diskutuoti 😀 man atrodo šiltnamis tai kai kas diena su dezinfekciniu skysčiu lakstome, kai vaiko ant žemės nedam, aišku ir prikutuliojimai įeina.

Krisliukas Krisliukas 17. Jun 2014, 11:42

maniškiai su pasimėgavimu valgydavo virtą liežuvį (aišku sublenderiuotą).. tik sunku juos būdavo gaut.. man net pačiai patikdavo juos ragauti 😀

motinysteveza motinysteveza 17. Jun 2014, 11:28

oi per daug nervų kainuotų mums abiem, jei valgydinčiau per prievartą. tiesiog pralaukdavom. aš tame problemos nemtau, patys vaikai labiau žino, kada jie nori va;gyti 😀

Gerda_M Gerda_M 17. Jun 2014, 11:15 motinysteveza

joooo, tie nevalgadieniai iš proto varo... bet, kartu, ir gerai, mažiau laiko užima prie viryklės prastovėti 😀
Beje, tiesiog tomis dienomis taip ir pralaukdavom su Milute ar per nenoriu maitindavai?

motinysteveza motinysteveza 17. Jun 2014, 11:05

mano Milutei, kai dygdavo dantukai irgi nieko nevalgydavo. jei jau nevalgiadieniai prasidėdavo, tai jau žinodavau, kad reikia laukti naujų dantukų 😀. ir taip, kol visi 20 dantukų išdygo 😀.