EKSPERIMENTAS: susipažinimas su alergijomis

EKSPERIMENTAS: susipažinimas su alergijomis

25. Apr 2014, 16:16 gintarerei gintarerei

Taigi, eksperimentas tęsiasi, tik ne taip greitai ir aktyviai kaip norėtųsi, bet ne dėl blogų priežaščių, o dėl to, kad atšilo oras. O atšilus orui, nori nenori, kelias iki gydytojų pasimiršta, kojos tik ir lekia į lauką, o širdis tik ir džiaugiasi šiluma ir pagaliau besibaigiančiu oficialiu ligų sezonų.

Jonukas neserga jau 2 mėnesiai. Jau buvau pamiršusi kaip gera pamiršti, kada paskutinį kartą tavo vaikas sirgo, juk nuo praeito rugpjūčio neišlipdavome iš ligų. 

Taigi prieš keletą savaičių apsilankėme pas alergologę Nemirą Vaičiulionienę. Susirankiojusi daug gerų atsiliepimų apie ją, nusprendėme pas ją ir nukeliauti į Alergologijos centrą Antakalnio poliklinikoje. Įspūdį paliko tikrai neblogą, išsiklausinėjo viską apie Jonuko gyvenimą nuo pat gimimo, apie ligas, jų eigas, vartotus vaistus, apie giminės sergamumą ir kažkaip tik pas ją suvokiau kokią problemą mes giminėje turime - 2 Jonuko promočiutės tiek iš mano tiek iš vyro pusės serga astma, o tai kaip išsireiškė gydytoja, gali būti nelabai gera genetinė dovanėlė Jonukui. Vėliau sekė alerginiai tyrimai - vadinami mėginukai ant rankutės. Pradėjome nuo jų ir jei nieko nerodytų tik tuomet rekomendavo pasidaryti kraujo tyrimą. Pagal ligos istoriją gydytoją nutarė daryti pelėsio, dulkių erkučių, medžio, žolės mėginius. Jonukas puikiai laikėsi tiek lašinant lašiukus, tiek juos spaudant (nors kiek pamenu pati, nelabai malonus jausmas), bet vaikui buvo įdomu viską paliesti, patyrinėti, todėl džiaugiausi, kad viskas pavyko, netgi 15 minučių kurias reikėjo laukti ir neliesti niežinčios odelės jis pražaidė su žaislais esančiais centre. 

Taigi mėginukai parodė:

  • ryškią alergiją pelėsiui (+) ir gydytoja paminėjo, kad šiais laikais tai yra vaikų sveikatos kirvis ir vienintelis problemos būdas tai tiesiog keltis į būsta kuriame jo tikimybė būtų mažiausia. Mes gyvename blokiniame daugiabutyje, kuriame pelėsis yra tiesiog tokio namo liga ir galime naikinti nenaikinę, jis vistiek atsirandinės, kad ir kaip būtų gaila.
  • +- alergiją dulkių erkutėms. Ką tai reiškia +-? Tai reiškia, kad vaikas turi jautrumą šiam alergenui bet tokią pusėtinę, t.y. jei yra tokių alergenų aplinkoje, o jis turi jautrių organizmo vietų, jos GALI prisidėti prie ligų išaukimo. +- alergija (pusėtina) yra išaugama arba ne. Žinant mūsų genetines giminės dovanėles, gydytoja pasiūlė to neapleisti, nes būtent alergija dulkių erkutėms ir gali išaugti su metais į kokio nors pobūdžio astmą. Vienintelis patarimas dabar, tai kiek įmanoma kontroliuoti aplinką ir vengti dalykų kurie kaupia dulkes, prižiūrėti namus ir toliau stebėti kur ta alergija keliauja, ar daugiau į - ar į +.

Taigi, man aktualiausia buvo, kaip tos alergijos veikia organizmą? Tam tikros alergijos stimuliuoja tam tikras organizmo vietas, mūsų atveju Jonuko bronchai yra jo silpnesnė vieta, o dulkių erkutės, kaip alergenas labai myli plaučius ir bronchus ir jei tik organizmas pasilpsta, pvz pasigauna kokį virusiuką ir atsiranda kelyje stimuliuojantis alergenas, jis išaukia kosulius, t.y. stimuliuoja bronchus, todėl į juos ir leidžiasi kosuliai.

Taigi ką dabar daryti?

  • Svarbiausia jei tik pasirodo kosuliai, jo neužleisti, nes kiekvienas kosulys silpnina plaučius, bronchus ir nors ir nėra geras dalykas, bet gydytoja minėjo, kad pirma pagalba mums iį karto yra Ventolinas ir aišku inhaliacijos.
  • Šį mėnesį, t.y. balandžio išrašė gerti vaistus Monkasta (juos gėrėme ir užsitęsus bronchito kosuliams ir kurie labai greitai juos visiškai išgydė). Kas čia per vaistas ir kodėl jį reikia vartoti visą mėnesį mums profilaktiškai? Šie vaistai, liaudiškai tariant praplečia kvėpavimo takus ir bronchus ir mažina jų uždegimą, o tai reiškia, kad natūraliai jie tampa atsparesni infekcijoms, o vartojant šiuos vaistus galima lengviau išvengti sunkių kosulių, t.y. tokių, kurie jau neša į astminius. Šie vaistai sustiprina visą kvėpavimo takų sistemą, todėl ir geriame vaistus maždaug iki gegužės mėnesio, kol visiškai atšils ir pasitrauks visos infekcijos ir ligos.
  • Prižiūrėti aplinką ir toliau sekti kaip vaikas reaguoja į ligas.

Beje, po šio vizito alergologė išraše nurodė diagnozę - astmatinis bronchitas (prieš tai buvo tiesiog obstrukcinis bronchitas), nors Jonukas tokio ir neturi, bet visgi tam, kad visi prižiūrintys gydytojai į visus jo kosulius žiūrėtų ne pro pirštus, nes tik juos kontroliuojant ir laiku bei teisingai gydant bus ateityje galima išvengti tokios diagnozės iš tikrųjų, bei būtų visi reikalingi vaistai kosulių gydymui kompensuojami.

Taigi, va toks vat tas mūsų vizitas pas alergologę, kuris paliko tikrai gerą įspūdį. Gydytoja Vaičiulionienė pasirodė tokia griežtoka, bet viską išaiškino labai suprantamai ir atsakė į visus iškilusius klausimus. 

O dabar ką, čiupsim jautį už ragų ir keisim Jonuko aplinką. Pirmas žingsnis - mesim kiliminę dangą iš jo kambario lauk, labai gera proga prieš jį įrengiant :)

Būkit visi sveiki ir iki kitų susirašymų :)

gintarerei gintarerei 27. Apr 2014, 14:28 utopija

Aciu Roberta uz grazius linkejimus 😉

gintarerei gintarerei 27. Apr 2014, 14:27 pypse

kiek man pasakojo alergologe, tai kraujo tyrimas yra tikslesnis ir ji skira, jei is meginiu mato neaiskiai, arba nerodo nieko meginiai (buna ir taip) arba tiesiog nezinia nuo ko gali buti alergija, tada daro kraujo tyrima didelems alergenu grupems. Kadangi musu situacija buvo aiski, pagal sirgimu pobudi, gyvenimo salygas ir nupasakota gimines situacija alergologe mums pasiule pradzioj bandyti meginius daryti. Per viena karta ir padare ir gavome rezultatus, taip pat rekomendacijas kaip gyventi toliau. Jei niekas negeres, nesikeis, eisime galbut dar ieskoti priezasciu.

27. Apr 2014, 13:04

Labai šaunu, kad užsispyrėte rasti priežastis 👍 Vadinasi kaip sako dažniausiai, kad vaikai sirgo, vaikai sirgs ir palikti viską lasivai eigai - negerai. Ačiū, kad daliniesi informacija - loabai naudinga. Tikiuosi, kad tavo Jonukui nebereiks daugiau "paieškų" ir bent iš dalies radote, kas palengvins sirgimus, ir juos sumažins.

pypse pypse 26. Apr 2014, 08:10

Labukas, Mano vyresnelis geria tuos pacius vaistukus, tik alergenus darem is kraujo, tai pasirodo alergiskas kvieciu zydejimui, lateksui... nei pelesiui nei dulkems nebuvo alergijos, galvoju ar tie rankyciu meginukai ir kraujo tyrimai rodo taip pat kokybiskai kam alergiskas?
Ar uzsiregistravus pas gydytoja uzteko vieno vizito pas ja, ar reikejo keliu kol paskyre tyrima ir gydyma jam

gintarerei gintarerei 25. Apr 2014, 20:09

na nezinia ar viska issiaiskinome 😀 ziuresime eigoje. Jei vel prasides sirgimai, reiskia esmine problema bus ne alergija, bet labai gerai zinoti tokius dalykus profilaktikai. Cia is serijos, galbut mes kai nezinom sukuriam blogas salygas vaikui augti.
Dabar del tyrimu, mums uzteko siuntimo tiems vadinamiems meginiams. Speju kraujo tyrimai mokami turetu buti, nors vat ir nepasiaiskinau. Gal su siuntimu irgi nemokama. Nuo maisto tikrai tiria ir mums gydytoja prizadejo padaryti ir maistelio meginius, nes beria nuo kazko ir Jonuka, bet sake vienai dienai dveji tyrimai tiesiog per daug ir organizmas gali neparodyti natrojo teisingai, geriausia juos daryti atskirai.