Augustės dienoraštis: "noriu į ligoninę" arba mažo vaiko jautrumas kūdikio skausmui

Augustės dienoraštis: "noriu į ligoninę" arba mažo vaiko jautrumas kūdikio skausmui

24. Apr 2016, 20:58 floryte floryte

   Jau kurį laiką niekaip iš galvos neišgaruoja pokalbis, vykęs tarp manęs ir Augustės. Jis turi šiokią tokią priešistorę. Tad apie viską iš pradžių.

   Augustė per TV pamatė laidą ar reportažą apie tai, kaip mama atėjo aplankyti savo mažo kūdikio į ligoninę. Kūdikis buvo paimtas iš mamos. Specialiai tuo momentu TV nežiūrėjau, tiesiog jis buvo įjungtas ir kažką dirbdama tik "užmečiau akį" į tai, kas buvo rodoma. Net nebeatsimenu, ar tai buvo parodyta emocingai ar dar kažkaip. Tačiau savo vaiko emocijas, bežiūrint šį reportažą, tiksliai pamenu. Augustė su tokiu gailesčiu man pasakė, kad ten yra kūdikis ir jį paliko, kad kūdikis yra ligoninėje. Tąkart supratau, kad maži vaikai, žiūrėdami TV, gali suprasti, užfiksuoti ir įsidėti į širdelę daug daugiau nei mums atrodo. Pažadėjau sau, kad labiau kontroliuosiu TV, jog mano mažas vaikas nežiūrėtų tokių liūdnų istorijų.

    Jei nepameluosiu, po šio reportažo, rodyto per TV, praėjo keletas savaičių, kai Augustė priėjo prie manęs ir rimtu veidu sako: "mama, noriu į ligoninę". "Kodėl tu nori į ligoninę, Auguste?",- netekus žado klausiu aš (priminsiu, kad Augustė vasario mėnesį pati gulėjo ligoninėje dėl aukštos temperatūros, kur patyrė tikrai ne pačių maloniausių dalykų)."Ten yra kūdikis, jį paliko mama" - dėsto mano 2,8 m. mergytė, atrodo, neseniai dar tik pati iš kūdikiškų marškinėlių išaugus. Iš mūsų pokalbio suvokiau, kad Augustė nori būti šalia to kūdikio, kad jam nebūtų liūdna. Žinokit, sunku patikėti, kad mažas vaikas gali būti toks neabejingas kito mažo žmogaus skausmui.

   Mūsų vaikai - geriausi mūsų mokytojai. Šis pokalbis tarp manęs ir dukrytės tarsi sako "nepraeik pro šalį, padėk tam, kuriam to labai reikia". Ką tik MK perskaičiau, jog Vakaris - berniukas, beveik Augustės bendraamžis, sunkiai serga...

http://www.mamyciuklubas.lt/naujienos/treju-metu-vakariui-reikia-pagalbos-44281/

Jam ir pervedėme pinigėlių. Ačiū, tau, dukryte, už pamokas!

lina_baj lina_baj 25. Apr 2016, 22:57

Jautrūs tie vaikai ir iš tikro laaabai viską supranta 😀

floryte floryte 25. Apr 2016, 19:59 ODISEJAaa

Tai va, ir tavo Vismantė jautruolė...

floryte floryte 25. Apr 2016, 19:55 AkvileL

ačiū😀

floryte floryte 25. Apr 2016, 19:55 mama ingrida

Gal kol mažai dar šneka, manome, kad nesupranta ar nerūpi tokie dalykai. Gal ir ne visi vaikai vienodai jautrūs...Šiaip jautruoliams, ko gero, sunkiau gyventi...

ODISEJAaa ODISEJAaa 25. Apr 2016, 10:21

Su Vismante man buvo,kai per filma rodė apie kūdikių kontrabanda ir jinai užmatė. Prieš tai žaidė ramei,po to žiūriu jau sėdi ant lovos žiūri ir ašarytė bėga per skruosta. Klausimai buvo:kodėl juos vagia?kodėl nėra jų mamų,tėčiu?
Teko paaiškinti viska ir pažiūrėjom iki galo ,kad būtų isitikinusi,kad kūdikiai gražinti ir griš pas mylinčius žmones. Kokia savaite dar po to prisiminė tuos mažylius.

mama ingrida mama ingrida 25. Apr 2016, 06:59

Tikrai šaunuole Auguste👍 Mano Urtei dar nėra kile panašių minčių nors esame net truputi vyresnės.Žiūrime televizorių,mato kaip mama kartais verkia,paklausia kodėl,paaiškinu,bet kad ką nors panašaus išmastytu,dar nėra buvę.☺

floryte floryte 24. Apr 2016, 22:24

Ačiū. Jaldija, esi teisi. Turi žinoti vaikai realybę. Tačiau kai dukrytei dar nė trejų nėra...Man ji dar tokia mažytė pasirodė prieš tokią skausmingą didelę problemą...

jaldija jaldija 24. Apr 2016, 21:36

Labai miela titulinė nuotrauka.
O aš manau, kad vaikai turi žinot kokia realybė, kaip kitaip jie atskirs kas gera, kas bloga. Kaip kitaip jie išmoks užjausti, padėti. Tik tai ką mato reikia aptarti, mokyti, kalbėtis apie tai.
Aišku gal dar Augustė šiek tiek per maža, bet iš papasakotos istorijos matosi, kad ji labai protinga.