Ar vaikams reikalinga kosmetika? I dalis

Ar vaikams reikalinga kosmetika? I dalis

06. Sep 2017, 10:30 Aistė_mamyciuklubas.lt Aistė_mamyciuklubas.lt

„Mama, pakvėpink ir mane“, „Ar galiu ir aš pasidažyti lūpas?“, „O nusilakuoti nagus?“ To paskutiniuoju metu vis dažniau prašo mano keturmetė. Toks jos elgesys visai logiškas, jei atsižvelgtume į vaiko raidą. Ji juk tiesiog kopijuoja mano veiksmus prie veidrodžio. Ne veltui sakoma, jei nori sužinoti, koks tu, pasižiūrėk į savo vaiką... Bet šis mano įrašas visai ne apie vienokį ar kitokį mažųjų elgesį. Ne. Jis – apie vaikus ir jiems reklamos pramonės brukamą kosmetiką.  

Puikiai pamenu, kaip kitą dieną po gimdymo gavau dėžę įvairiausių dovanų. Prieš daugiau nei ketverius metus ir užpreitą spalį. Jos buvo skirtos man ir mano kūdikiui. Kone du trečdalius gautų gėrybių sudarė įvairiausi kosmetikos mėginiai, skirti mažajam žmogučiui. Maudynėms, nuo iššutimų, nuo šalčio, nuo saulės, drėkinamieji kremai, masažiniai aliejukai ir pan. Taip jau susiklostė, kad dalies tų mėginukų turinys taip ir liko nepatikrintas. Nebuvo laiko, o dar labiau – noro kažką bandyti ant savo vaiko.

Imtis panagrinėti šią temą nusprendžiau apsilankiusi pas draugę, kuri augina panašaus amžiaus mergaitę kaip ir aš. Mažosios kosmetikos krepšelis turbūt gausesnis nei mamos: kelių rūšių lūpų blizgiai, Kakės Makės prausikliai ir vonios putos, net trys skirtingi šampūnai, kremas ir keli aliejai kūnui, Hello Kity ir Elzos kvepalai bei vaikiški vokų šešėliai ir taip toliau, ir panašiai... Kai paklausiau, ar visos tos chemijos vaikui išties reikia, draugė tik patraukė pečiais.

Nereikia apsikrauti

Pasak gydytojų dermatovenerologų, jei mažylio oda sveika, tinkamai prižiūrima, apsikrauti kosmetikos buteliukais, tūtelėmis ir flakonėliais tikrai nėra jokio reikalo. Visiškai pakanka, jei mama turi drėkinamąją priemonę (juolab, kad Lietuvoje vandentiekio vanduo labai kietas, o šildymo sezonas trunka kartais net daugiau nei pusę metų) ir kremą nuo saulės (šaltuoju metų laiku – nuo šalčio). Jei kūdikio odelė linkusi iššusti, pravartu įsigyti ir priemonę nuo iššutimo, kuri savo sudėtyje turi cinko.

Kitas reikalas, jei mažiukas turi kokių nors odos bėdų. Pavyzdžiui, ši labai sausėja, yra atopinė, dažnai išberta. Tokiu atveju vaiko odos priežiūrai kosmetikos tikrai prireiks. Tačiau pastarąją reikėtų rinktis ne aklai, o pasitarus su specialistais.

Vaikų kosmetika gaminama kitaip

Jei mažyliui tikrai reikia kremo, renkantis priemonę, labai svarbu atkreipti dėmesį, kad ji būtų skirta išskirtinai kūdikiams ar mažiems vaikams. Kodėl? Nes tokia kosmetika jau iš principo yra gaminama kitaip, nei suaugusiųjų. Tai reglamentuoja atitinkamos teisės normos ir aktai. Taip pat geriausia rinktis tas priemones, kurios savo sudėtyje neturi kvapų, dažiklių. Sudėtyje, taip pat neturėtų būti ir parabenų, ftalatų.

Vadinamajai personalizuotai (princesių ir kitokių animacinių filmukų personažais ženklintai) kosmetikai teoriškai yra taikomi tie patys reikalavimai kaip ir visai vaikiškai – gamintojas atsako už tai, kad visos sudedamosios dalys būtų saugios. Kitas klausimas, kiek tos blizgios ir rožinės kosmetikos mažoms mergaitėms išties reikia. Į šį klausimą turėtų atsakyti kiekviena mama.

Jei kosmetikos priemonė odelei netinka, ši dažniausiai parausta, ją gali išberti, pradėti niežėti, dilgčioti, graužti. Jei taip nutinka, vaikas tikrai parodys savo elgesiu – tepamas pradės verkti, muistytis, kitaip priešintis. Pasak specialistų, visi paraudimai ir nemalonūs pojūčiai turėtų praeiti per kelias dienas, ilgiausiai – per savaitę. Pasitaiko, kad tokios reakcijos nepraeina ir ilgesnį laiką ar netgi išplinta. Tuomet reikėtų kreiptis į gydytoją specialistą.

 Iš asmeninės patirties...

Puikiai pamenu tuos atvejus, kai mano dukra (tiesa, tuomet jai buvo tik dveji), man gražinantis, vokų šešėliais pasitepdavo skruostus, paragaudavo lūpų balzamo... Į klausimą, kiek tai žalinga mažo vaiko organizmui, pažįstama gydytoja dermatovenerologė atsakė štai ką. Anot jos, tokių situacijų pasitaiko beveik kiekvienoje šeimoje. Reaguoti į jas mamoms reikėtų blaiviai ir paprastai. Visiškai natūralu, kad vaikai kopijuoja mus pačius. Nuo vieno ar kelių tokių pasigražinimų vaikui tikrai nenutiks nieko blogo. Jautresnę odą, žinoma, gali paberti. Tąkart gavau puikų patarimą, kuriuo dalinuosi ir su jumis: kosmetiką, mielosios, laikykime vaikams nepasiekiamoje vietoje. Taip pat galime nusipirkti švarių šepetėlių ir dažydamosi duoti vaikui, kad šis galėtų saugiai imituoti mūsų pačių veiksmus.