Ar vaikams reikalinga kosmetika? Atidžiai skaitykite etiketes! II dalis

Ar vaikams reikalinga kosmetika? Atidžiai skaitykite etiketes! II dalis

07. Sep 2017, 07:00 Aistė_mamyciuklubas.lt Aistė_mamyciuklubas.lt

Su specialistais pasiaiškinau, ko vaikiškoje kosmetikoje būti neturėtų.

- Metilo, butilo, etilo ir propilo parabenų. Šios sudėtinės medžiagos prailgina kosmetikos priemonės galiojimo trukmę, mat neleidžia daugintis mikrobams. Tai nuodingi priedai.

- DEA, TEA (diethanolaminas ir triethanolaminas). Kosmetikoje jie naudojami kaip emulsikliai ir putojančios medžiagos. Jei šių medžiagų kiekis priemonėje didelis, rezultatas nebus labai malonus: galimos alerginės reakcijos, akių sudirgimas, išsausėja plaukai ir oda.

- Sodium Lauryl Sulfate ir Sodium Laureth Sulfate. Tai pigūs plovikliai, naudojami gaminant šampūnus, dušo želė. Jų užduotis - paskatinti putojimą. Pasak specialistų, jie išgaunami iš naftos ir dažniausiai maskuojami žodžiais „išgautas iš kokoso“.

- Sintetinių dažų ir kvapų (fragrance, parfume). Jie dirgina odą ir kvėpavimo takus.

- Ftalatų (diethylphthalate – DEP, dibutylphthalate – DBP, dimethylphthalate – DMP, DEHB). Šios medžiagos turi minkštinamąjį poveikį. Jų paprastai dedama į kremus, dėl to šie geriau įsiskverbia į odą. Taip pat šių medžiagų dedama ir gaminant plastiką – dėl to pastarasis būna minkštesnis. Moksliškai įrodyta, kad ftalatai gali turėti įtakos darniam vaiko vystymuisi, neigiamai paveikti hormoninę sistemą. Ftalatai (DEP) kartais įeina ir į kvapų sudėtį, siekiant, kad kvapas išsilaikytų ilgiau, bet etiketėje jie atskirai nenurodomi. Norėdami tikrai išvengti šių medžiagų, rinkitės produktus be kvapų. 

Iš asmeninių pastebėjimų skrynelės...

Domėdamasi informacija apie vaikams skirtą kosmetiką, pastebėjau gana įdomų dalyką. Nežinau tai daroma specialiai ar tai tik sutapimas, bet ant daugelio priemonių etiketė lietuvių kalba yra kažkodėl klijuojama kaip tik ten, kur yra surašytos sudedamosios kosmetikos dalys. O kodėl ne ant buteliuko, flakono ar tūtelės šono, dugno?... Nežinia.

Taip pat verta pamąstyti ir apie tai, kodėl pasirenkamos ir etiketėje smulkiau aprašomos bei pagiriamos tik kelios (dažniausiai augalinės kilmės) sudėtinės dalys, pavyzdžiui, niekuo nekaltos ramunėlės, medetkos, alijošius ir pan. Tuo tarpu svarbiausia informacija – nutylima. 

O kokia Jūsų nuomonė šiuo klausimu, mielos mamos?