AKVILĖS blogas. Vaikai susipažįsta su spalvomis

AKVILĖS blogas. Vaikai susipažįsta su spalvomis

19. Mar 2013, 10:30 motinysteveza motinysteveza

Susipažįstame su  spalvotu pasauliu! Kai vaikai yra pasiruošę pažinti spalvas, turint tokias priemones, kokias mes turime, neįmanoma jų neišmokti.

 

Didelės spalvų dėžės

Vieną rytą kambaryje atsiradusios tokios didelės (maždaug 40x30x13) dėžės vaikui tikrai padarys įspūdį ir patrauks dėmesį. Į jas dėti ir rūšiuoti, žinoma, galima bet ką – kaladėles, kt. turimus žaisliukus.

 

Svarbu, kad tie daiktai būtų absoliučiai vienodi ir skirtųsi vienintele savybe – spalva. Iš pradžių pakanka dviejų trijų dėžių. Kai vaikas pradeda bent rūšiuoti (rūšiuoti ir pažinti yra du skirtingi dalykai) pagal spalvas, tada galima nudažyti ir daugiau.

 

o ką darėme su tomis dėžėmis? Mažoji išpildavo, o aš tiesiog dėliodavau. Retkačiais specialiai įdėdavau vieną kamuoliuką ne ten - paradoksas, vaikas nepažinodamas spalvų (ir net nerūšiuodamas), suprasdavo, kad prašau, tarkim, geltono kamuoliuko. O kai paduodavo prašomą kamuoliuką, aš jį mesdavau aukštyn, deklamuodama: "metu aukštyn, kamuoliukas krenta žemyn".

 

Mažajai tai taip patikdavo, kad tai būdavo jai akstinas paduoti dar ir dar išskirtinį kamuoliuką.

Kai vaikas pradeda rūšiuoti, galima vaikščioti po namus ir ieškoti tam tikros spalvos daiktų.

 

Spalvų indeliai

Kai namuose pradeda erzinti tos didelės dėžės, o kamuoliukai per dažnai išpilami ir per retai surenkami, galima pasidaryti tiesiog tokius indelius (tarkim, nuo jogurto) - rūšiuoklius.

Kiti žaidimai su spalvomis

1. Nusipirkus pašluostes, pirmiausiai daviau pažaisti, o tik vėliau naudojau pagal paskirtį. Galima rūšiuoti ir ant spalvoto popieriaus.

O štai tokią pieštukinę padariau kažkada vyresnėlei, tiesiog, kad tvarkingai laikytų pieštukus, o šiandien puikiai tinka mažajai sesutei parūšiuoti.

2. Paskelbti spalvų dieną - tą dieną žaisti tik su dviem - trim spalvomis (kol vaikas jų nepažįsta, neverta imti daugiau) - piešti pasirinktomis spalvų dažais, verti karolius, rūšiuoti, statyti lego (medinių) kaladėlių bokštus, deklamuoti eilėraštukus apie tas spalvas.

 

 3. Kūrybiniai darbeliai. Jie neišsenkami. 

Vakar su mažyle darėme štai tokį darbelį- iš bulvės (sausainio formelės pagalba) padariau gėlytes. Buvo mano naivus sumanymas, kad ant lapo tvarkingai štampuosime gėlytes (lyg auginčiau pirmą vaiką ir pirmą kartą įduočiau dažus pusantrų metų vaikui...). Procesas buvo štai toks:

Įdomiausia dalis ir buvo teptuku spalvinti bulves - gėlytes visas nuspalvino iš abiejų pusių. Ir tų gėlyčių pasirodė mažokai.

Galiausiai piešė pirštukais. Štai ir štampukai :).

O čia ruošinys kitai dienai - virsiu klijus iš krakmolo ir bandysim tiesiog klijuoti ant lapo. Prisiminsime formas, spalvas, dydžius. :O kaip seksis - parašysiu.

 

mama Akvilė

http://auginustebukla.blogspot.com

 

motinysteveza motinysteveza 19. Mar 2013, 18:45

ačiū už malonius komentarus 😀

19. Mar 2013, 11:16

Mmm... nuostabios idėjos 😀

19. Mar 2013, 11:05

Šaunus laikas ir pamokantis su vaiku

19. Mar 2013, 10:44

super...

19. Mar 2013, 10:37

jezau, Jūs nuostabi mama, keik visko mokat, kiek minčių, kiek idėjų, kiek laiko ir viso kito, jūs mane žavit, norėčiau ir aš taip sugebėti 😕