AKVILĖS blogas. Darbeliai su mažaisiais, naudojant saugias priemones

AKVILĖS blogas. Darbeliai su mažaisiais, naudojant saugias priemones

25. Mar 2013, 08:00 motinysteveza motinysteveza

Kol pavasaris vis dar kovoja su žiema, vis dar daugiau laiko praleidžiame namie, todėl siūlau pasigaminti naminių priemonių mažiesiems ir smagiai praleisti laiką su jais.

 

Šią savaitėlę kaip reikiant pasiterliojom. Drąsiai teigiu, kad tik neišbandžius, atrodo, kad labai sudėtinga pačiam pasigaminti naminį plastiliną, dažus ar klijus. Viskas trunka vos keletą minučių, svarbu nusiteikti ir prisiruošti.

 

Naminiai pirštukų dažai


Rekomenduojama duoti pradėti piešti, kai kūdikis jau sėdi, žinoma, pirktinių dažų jam neįduosi, o štai tokie kuo puikiausiai tiks. Tiesa, dažai nėra tokie, kad didesnis vaikas su jais nupieštų piešinį, tai tiesiog tiršta spalvota masė, puikiai tinkanti kūrybiškai ir lavinant smulkiąją motoriką terliotis patiems mažiausiesiems. 

 

Prireikė:

*pusės stiklinės  kukurūzų miltų (manau, tiktų ir paprasti balti), 

*pusės šaukštelio druskos,

*trijų šaukštelių cukraus (naudojau sirupą), 

*dviejų stiklinių šalto vandens,

*maistinių dažų (naudojau mėlyną, raudoną, ciberžolę(geltonai), o ciberžolė + mėlyna =žalia),

*indelių dažams.

 

Į puodą supyliau vandenį, miltus, druską, sirupą. Ant silpnos ugnies maišiau, kol pradėjo tirštėti, ir maišiau tol, kol jau masė nebetirštėjo. Nukėliau, palaukiau, kol atvės, supilsčiau ir įmaišiau dažų. Nors ir paprasta pasigaminti, pridariau dažų kelioms dienoms.

Kad nebūtų nuobodu piešti dažais ant lapo (panaudojau nuo kažko dėžutę) šiaip (nors mažajai ir taip nebūtų nuobodu), ant jo priklijavau įvairių faktūrų - nuo kažko gėlyčių (turim mes tokį šiukšlyčių stiklainį...), šlifuojamo popieriaus, užuolaidos atraižėlę, blizgaus, gofruoto popieriaus.

Įdomus pastebėjimas - į skirtingos konsistencijos dažus mažoji skirtingai merkia rankas - į šiuos naminius -merkė visu delnu ir "piešė" visu juo, o į pirktinius - atsargiai merkdama pirštukus ir "piešė" smiliais. Piešim dar ir tokiais, ir tokiais dažais, tai pastebėsiu, ar iš tiesų dėl konsistencijos, ar šiaip dienos nuotaika tokia, bet faktas tas, kad vaikas išbando įv. technikas, lavindamas pojūčius.

 

Kaip minėjau, "tikro" piešinio su šiais dažais nenupieši, tad reikės giliau pasiknisti interneto platybėse, gal dar geresnių natūralių dažų receptą atrasiu...

 

Naminis plastilinas

 

Kur dursi pirštu internete, ten rasi naminio plastilino receptą. Visur vienodai - viena dalis miltų, viena dalis vandens, pusė dalies druskos, dar kai kur siūloma šiek tiek citrinos rūgšties.

 

Darant tiksliai pagal receptą, man jis nesigavo.... Miltų turėtų būti dedama daugiau nei vandens. Išminkiau iki gražios masės, regis, nelipo prie pirštų, tačiau pradėjus minkyti mažajai, masė ištižo, lipo visur, kur tik galėjo. Aišku, jai patiko.

 

O sumanymas buvo toks:

Kad  neminkytume tiesiog šiaip (gyvūnėlį nulipdyti gerokai anksti), vėlgi iš šiukšlyčių stiklainio prirankiojau niekučių, su kuriais mažoji galėtų daryti antspaudukus - įtraukiant daugiau darbo mažiesiems pirštukams. Taigi šį sumanymą pavyko įgyvendinti kitą dieną, plastilinui pagulėjus šaldytuve, pridėjus dar kelis šaukštus miltų, aliejaus.

Beje, po kurio laiko beminkant, vėl plastilinas ištižo...

 

Naminiai klijai

 

Reikia šaukšto krakmolo ir vandens. Paprasčiau negu paprasta. Krakmolą išmaišiau šaltame vandenyje ir pastačius ant kaitlentės, nuolat maišiau (vis įpyliau vandens reguliuodama tirštumą), kai jau masė buvo tiršta ir daugiau nebetirštėjo, nukėliau.

 

O su klijais klijavome tepdami su teptuku įvairias spalvotas formas. Šis darbelis tinkamas jau nuo 1,5 m. O labiausiai  - 2-2,5 m. 

Darbelis buvo baigiamas klijų tepimu ant savęs. :)

 

Smagiois kūrybos!

 

mama Akvilė

http://auginustebukla.blogspot.com/

 

 

 

25. Mar 2013, 08:06

oooo dekui uz naminiu dazu recepta 😀 Vis neprisiruosiau nusipirkti dazu, kur galima ant kuno tepti o cia vat galima paciam pasigaminti 😀 KAip saunu, butinai isbandysim 😉 o plastelina - labai daznai gaminame 😀 va ypac ziema ... Tai turime vaikiskus irankius tortui gaminti ... zmogeliuka, kuriam plastelininius palukus auginti ir kirpti 😀 ale kiek vaikui patinka, o dar kai plastelinas lengvai minkosi, tai kaip tik maziesiems 😀