Vyras: nenoriu dalyvauti gimdyme

Vyras: nenoriu dalyvauti gimdyme

26. Jul 2017, 10:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

"Aš nervinuosi ir jaudinuosi, kokios gali būti priežastys, kodėl man reikia dalyvauti kartu su žmona gimdyme?" Taip turbūt mąsto ne vienas vyras, o ką apie tai sako specialistai?

Pasak psichologės Dianos Zande, gimdymų skaičius, kai jame dalyvauja ir vyras, šiuo metu vis auga ir tam yra kelios priežastys. Dalyvauti gimdyme vyrui ar ne – sprendžia abu partneriai. Bet kokiu atveju, nors iš dalies vyrui reikėtų kartu išgyventi gimdymo procesą kartu su vaikučio mama.

Net jei ir nusprendėte nebūti kartu gimdymo metu, verta sužinoti daugiau apie šį procesą.  Štai kokius "už" vyro dalyvavimą gimdyme pateikė psichologė.

Gimdymas – ilgas ir nuobodus procesas

Net ir įprastas gimdymas gali užsitęsti. Moteriai taps nuobodu ir atrodys, kad šis laikas niekada nesibaigs. Tu galėsi jai pagelbėti, net ir palaikydamas už rankos ar kalbėdamas pertraukose tarp sąrėmių.

Ji gali nejaukiai jaustis tarp svetimų žmonių

Nėštumo metu moteris labai jautri. Artėjant gimdymui emocinė įtampa vis auga ir galbūt bus toks laikas, kai jai bus sunku bendrauti su med.personalu. Jeigu ji bus viena, gali per daug jaudintis ir gėdytis ko nors paklausti seselės ar pasakyti, kaip jaučiasi. Tau ji papasakos viską, o tai tu galėsi perduoti pesonalui.

Tu gali jai padėti natūraliais nuskausminamaisiais

Gimdymas be medikamentų sveikesnis tiek mamai, tiek vaikučiui. Dažnai būsimos mamytės planuoja gimdyti be vaistų. Gerai, jei moteris lankė nėščiųjų kursus, kuriuose daug sužinojo, kaip ruoštis gimdymui, kaip galima sumažinti skausmą natūraliu būdu. Dar geriau, jei jūs buvote kursuose kartu ir tu žinai, kaip atlikti masažą, kai teisingai kartu kvėpuoti. Be to, pasitikėjimo ir ramybės jausmas jai persiduoda iš tavęs. Kokia tavo savijauta, kiek esi ramus - nuo to priklausus hormonų kiekis moters organizme. Šiuo atveju kalbama apie hormonus, kurie padeda ištverti skausmą.

Su mažyliu visada bus kas nors iš jūsų

Iškart po gimdymo moteriai, gali būti, kad teks kurį laiką pabūti vienai. Periodiškai ją aplankys kas nors iš gimdymo personalo, tačiau palatoje, kur mama jau bus su mažyliu, tavo pagalba bus būtina, nes ji porą valandų negalės keltis iš lovos.

Apie kraują ir gimdymo skausmą

Daugelį vyrų gąsdina pati gimdymo filosofija – kraujas gimdymo metu ir nupjautos virkštelės vaizdas. Esmė ta, kad šis „baisus“ periodas labai trumpas, jei kalbama apie patį mažylio gimimą. Jei iš tiesų nori to išvengti ir nematyti, gali tuo momentu nedalyvauti.

Svarbu būti su savo moterimi ir mažyliu nuo gimimo akimirkos, palaikyti juos, kad jie jaustų tavo rūpestį.

Pasak psichologės, geriausiai gimdyme jaučiasi tie tėveliai, kurie kartu lankė parengiamuosius kursus, arba aktyviai tuo domėjosi ir ieškojo informacijos savarankiškai. Tokie vyrai žino, kaip suprasti, kad su žmona viskas gerai, kaip jai padėti esant būtinybei. Blogiau jaučiasi tie vyrai, kurie iš rankų nepaleidžia fotoaparato ir nežino, ką tokiu svarbiu momentu daryti.

Tad jei turi galimybę, nueik kartu su savo partnere į nėščiųjų kursus ir viską sužinok iki gimdymo.

Ar jūsų vyrai dalyvavo gimdyme? Koks buvo jų požiūris į tai?