Kuo nėščiosioms naudingi beveik kasdien vartojami tam tikri vaisiai, daržovės, žalumynai? Štai keletas patarimų.
ABRIKOSAI
100 gramų abrikosų yra tiek geležies, kiek 250 gramų šviežių kepenų. Be to, džiovinti abrikosai turi labai daug kalio.
APELSINAI
Apelsinai turi daug vitaminų C, A, B, gerina žarnyno veiklą.
VYNUOGĖS
Tik nereikia jomis piktnaudžiauti nėščiosioms, kurios turi per daug papildomo svorio, serga cukriniu diabetu, turi skrandžio opą.
VYŠNIA
Mūsų močiutės vyšniomis gydė nusilpusias nėščiąsias. Vyšnių minštimas padeda esant mažakraujystei (kai trūksta geležies), gerina apetitą (kai tyra nepakankamas svorio prieaugis). Susmulkinti vyšnios lapai nosiaryklėje sustabdo kraujo tekėjimą.
GREIPFRUTAS
Suteikia organizmui energijos ir praturtina vitaminais A, B, C, D, P.
KRIAUŠĖ
Sutvarko skrandžio darbą, padeda esant galvos skausmui.
FIGOS
Besilaukiančioms moterims labai naudinga gerti figų nuovirą su pienu. Figų minkštimas, ryte suvalgytas esant tuščiam skrandžiui, veikia kaip laisvinamieji.
KOPŪSTAS
Kopūstų sultis nėščiosioms galima gerti esant nemigai, galvos skausmams, avitaminozei. Be to, jis gerina žarnyno veiklą. Žali kopūstų lapai, pridėti prie krūties, mažina skausmą ir uždegimą bei karštį laktacijos metu.
CITRINA
Citrina - profilaktinė priemonė prieš peršalimą, turi tonizuojantį poveikį, turtingas vitaminu C. Citrinos žievelės veikia raminančiai.
MORKOS
Nepaprastai praturtintos vitaminais, todėl nereikėtų priktnaudžiauti morkų sultimis. Morkos padidina laktaciją.
O kokių jūs žinote vaisių ir daržovių savybių, ypač naudingų nėštumo metu?