Akušerės konsultacija: viskas apie gimdymo pradžią

Akušerės konsultacija: viskas apie gimdymo pradžią

07. Oct 2014, 09:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Artėjant gimdymui moterims kyla daugybė klausimų - kaip viskas vyksta, kiek tai trunka, kaip joms pasiruošti ir ką būtina žinoti. Tėvų mokyklos “Gandro lizdas” (www.gandrolizdas.lt) įkūrėja ir Vilniaus gimdymo namų akušerė Ieva Girdvainienė skaito paskaitas apie nėštumą, gimdymą ir tėvystę, o “Mamyčių klubo” skaitytojoms pasakoja apie gimdymo pradžią ir jos požymius.

20141007084601-29062.jpg

Gimdymas yra natūralus procesas ir iki šiol nėra galutinai ištirta kodėl konkrečiu momentu prasideda gimdymas. Aišku tik tiek, kad mamos ir vaiko organizmas itin glaudžiai bendradarbiauja ir gimdymas prasideda jiems abiems pasiruošus. 

80% moterų prieš gimdymą pasikeičia laikysena - nusileidžia dubuo, o nėščioji lyg atsilošia, todėl sakoma, kad nėščioji atrodo “išdidi”. Tai vienas iš artėjančio gimdymo požymių.

Gimdymas yra fiziologinis aktas, kuomet išnešiotas vaisius (nuo 36sav. Ir 6d. iki 41 sav. + 6 dienos) gimsta gimdymo takais. 

Artėjančio gimdymo požymiai:

  • Išdidi laikysena
  • Gleivių kamščio pasišalinimas
  • Nubėgę vandenys
  • Sąrėmiai
  • Atsivėręs gimdos kaklelis

Gleivių kamštis

Vienas iš pirmųjų būsimo gimdymo požymių - pasirodęs gleivių kamštis, kuris rodo gimdos kaklelio atsivėrimo pradžią.

Jis gali pasirodyti ir porą savaičių iki gimdymo, o drebučių pavidalo gleivingos išskyros gali šalintis iš organizmos net keletą dienų. Jeigu jose nėra šviežio kraujo - viskas normalu ir jaudintis nereikėtų. Jeigu gleivėse pastebite ryškiai raudono šviežio kraujo - būtina kreiptis į gydytoją. 

Vaisiaus vandenys

Vaisiaus vandenys turi būti skaidrūs, todėl jiems nubėgus atkreipkite dėmesį į SPALVĄ ir KIEKĮ. Neveltui jie vadinami “vandenimis”, nes turi būti tokie, kaip vanduo. Jeigu spalva yra pakitusi - būtina kuo greičiau kreiptis į medikus ir apie tai juos informuoti. Taip pat gydytojams svarbu koks kiekis jų buvo - ar bėgo gausiai, tekėjo per kojas, ar tik šiek tiek sušlapo kelnaitės.

Kai kurios moterys pergyvena, jog nesupras ar tai buvo vaisiaus vandenys, ar šlapimas - šiam tikslui vaistinėse galite įsigyti specialius įklotus ar testus - jeigu nubėgo vaisiaus vandenys, jie nusidažo tam tikra gamintojo nurodyta spalva ir tuomet galite būti tikros, kad gimdymas prasideda. 

Nubėgus vandenims Lietuvoje laukiama 24 val. kol vaisius gims pats, o vėliau gimdymas skatinamas. Kitose šalyse šis bevandenis periodas gali būti ilgesnis. Šiuo laikotarpiu nėščiajai leidžiami antibiotikai, kurie apsaugo vaisių nuo infekcijų. 

Sąrėmiai

Jie skirstomi į paruošiamuosius (kurie yra nereguliarūs) ir reguliarius, kurie rodo gimdymo pradžią. Pajutusios sąrėmius turėkite prie savęs lapelį, kuriame žymėkitės laiką nuo vieno sąrėmio pradžios iki kito sąrėmio pradžios. Kol jie vyksta reguliariai kas 30 minučių - stenkitės laiką leisti įprastai, būtinai judėkite, nesijaudinkite ir atsipalaiduokite namuose. Kai sąrėmių amplitudė pasiekia 15 minučių - galite jau pradėti rinktis daiktus, kuriuos vešitės į ligoninę. Kai sąrėmiai trunka kas dešimt minučių - keliaukite į gimdymo namus. 

Per anksti važiuoti į ligoninę neverta - užsienyje išvis tokių gimdyvių net nepriima, o Lietuvoje gali tekti atsigulti į pataloginį skyrių, o ten, kaip žinia, vyrams šalia būti neleidžia. 

Daugelis domisi, kokie yra sąrėmių skausmai. Pirmiausiai, skausmas prasideda juosmens srityje ir po truputį leidžiasi žemyn link mažojo dubens. Kartais sąrėmių metu gali labiau skaudėti kairėje viršutinėje pilvo pusėje, nes ten yra gimdos dugnas.

Tų, kurių menstruacijos skausmingos ir sąrėmiai gali būti skausmingesni!

Vėliau, sąrėmiams suintensyvėjus galima net ranka pajusti pilvo susitraukimus. Sąrėmių metu atsiveria gimdos kaklelis. 

SVARBU:  gimdos kaklelis sudarytas iš raumeninių skaidulų, todėl kuo labiau atsipalaiduosite - tuo greičiau jis atsidarys!

Ekspertai

Ieva Girdvainienė

Akušerė, tėvystės mokyklos www.gandrolizdas.lt įkūrėja
Ieva Girdvainienė in-vecaku-skola