VIDEO Nėštumo kalendorius. 37 savaitė: Mėgaukitės nėštumo paskutinėmis savaitėmis

22. Oct 2014, 12:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Būsima mama

37 nėštumo savaitę gali atsirasti būsimo gimdymo ženklų - gleivių kamščio išėjimas (išskyros geltonos spalvos arba su rausvom gleivėmis), kraujingos išskyros iš moters lytinių takų, pilvo nusileidimas, vaiko galva nusileidžia į dubens sritį, skystesnės išmatos. Paprastai pilvo nusileidimas prasideda dvi-trys savaitės iki gimdymo.

Jums pasidaro lengviau kvėpuoti, bet padidėja spaudimas į šlapimo pūslę, todėl jūs dažnai šlapinatės. Moteris gali jausti dilgčiojimą kojose ir tarpvietėje, nugaros skausmą, pilvo kietėjimą keletą kartų per dieną. Skausmas toks, lyg keletą dienų stiprinote pilvo presą aktyvia mankšta.

Placenta pradeda senti. Ji sąžiningai atliko viso nėštumo metu savo funkcijas vaiko vystymuisi ir maitinimui. Nepamirškite visur ir visada su savimi nešiotis pasą. Jeigu dar nesusirinkote daiktų į gimdymo namus - pats laikas tai padaryti.

Nuo šio momento jūs galite pradėti gimdyti bet kuriuo metu. Jeigu jūs laukiatės dvynukų, didelė tikimybė, kad gimdymas prasidės 37 savaitę.

Šiame etape gydytojas ištiria makštį, pažiūri ar nėra nenutekėję vaisiaus vandenų, patikrina gimdos kaklelį, kiek jis yra minkštas ir sutrumpėjęs. Gimdos kaklelis gimdymo metu pasidaro trumpas ir minkštas. Taip pat gydytojas pažiūrės į gimdos kaklelio atsidarymo laipsnį. Pilnas gimdos kaklelio atsidarymas įvyksta gimdymo metu, kuomet jis atsidaro dešimt centimetrų.

Kol neatėjo gimdymas, gimdos kaklelis yra užsivėręs arba atsivėręs vieną centimetrą. Gimdymo metu gimdos kaklelis tiek išsitemps, kad jo sienelės pasidarys labai plonos, tai leis vaikui praeiti per gimdymo kanalą. Kartais gimdos kaklelio atsidarymas matuojamas pirštais: du pirštai dažniausiai yra 3 cm.

Gydytojas pažiūrės vaiko padėtį ir išmatuos jūsų dubens plotį. Mėgaukitės savo nėštumo paskutinėmis savaitėmis, prisiminkite kiekvieną kūdikio judesį, nes po gimdymo taip ilgėsitės savo pilvuko!

Mityba. Kaip maitintis prieš gimdymą?

Suraskite aukso vidurį. Juk maitinimasis vaidina ne mažesnį vaidmenį pasiruošime gimdyti, negu fiziniai pratimai ar psichologinis pasirengimas.

Mėnesį iki gimdymo stenkitės naudoti tik lengvai virškinamą ir pasisavinamą maistą. Jūsų organizmui nepakenks iškrova. Stenkitės neperkrauti skrandžio ir neprisivalgyti nakčiai, tuomet ir miegas bus geresnis bei ramesnis, o gimdymas praeis lengviau. Palaipsniui pereikite nuo mėsiškos dietos (žuvis, mėsa, kiaušiniai) link daržovių (košė virta vandenyje, troškintos garuose bei šviežios daržovės bei vaisiai) ir pieno dietas.

Pasirūpinkite hemorojaus profilaktika bei kraujagyslių sienelių elastingumu suvalgydami salotas su alyvuogių aliejumi arba paprastai naudokite vieną du šaukštus aliejaus per dieną. Taip pat taip pat galima gerti šviežiai spaustas morkų sultis su keliais lašiukais augalinio aliejaus.

Būsimas mažylis

Vaikas sveria 2,8-2,9 kilogramo, o ūgis nuo pakaušio iki kulnų 48-50 centimetrų. Atstumas nuo pakaušio iki stuburgalio - 35 centimetrai. Kiekvieną savaitę vaikas užauga po centimetrą.

Pilvas ir galva panašaus perimetro. Organizmas toliau vystosi. Nervai pasidengia apsauginiu apvalkalu ir tai vyksta visus pirmuosius vaiko gyvenimo metus.

Ausų ir nosies kremzlės pasidaro tvirtesnės. Greičiausiai ant vaiko galvos išaugo plaukai, kurių ilgis - nuo pusės iki keturių centimetrų.

Vaiko organizme gaminamas hormonas kortizonas, kuris padeda subręsti mažylio plaučiams.

Oda beveik visiškai išsilygino nuo raukšlių, o nuo kūno jau dingo pirminiai plaukeliai - lanugo.

Varškytė, dengianti vaiko kūną, gali išlikti tik odos raukšlelėse arba net ant viso kūno.

Dėl ilgų rankų ir kojų nagų vaikas gali save subraižyti.

Visos sistemos pasiruošusios darbui. Žarnyne susiformuoja pirmosios juodos spalvos išmatos - mekonijus.

Kaukolė lieka nepilnai sukaulėjusi ir du momenėliai lieka atsidaryti, kurie užsitrauks praėjus keliems mėnesiams po gimimo.

Vaiko organizme padidėja antinkščiai - jų tampa didesni už inkstus. Dėl to per gimdymą vaiko organizmas gamina specialų hormoną, kurie apsaugo vaiką nuo per didelio streso atėjimui į šį pasaulį.

Gimdymas vandenyje - už ir prieš

Argumentai UŽ

Gimdymas vandenyje turi daug šalininkų ir jie laiko šį gimimo būdą labiausiai sveiku ir lengvu būdu, kuris padeda susitvarkyti su gimdymo skausmais. Patys didžiausi šio būdo rėmėjai netgi teigia, jog vaikai gimę tokiu būdu išsiskiria ypatinga sveikata, o tėvai džiaugiasi jų pagreitintu vystymusi.

Oficiali medicina neskuba pripažinti šios statistikos, bet ir neneigia kai kurių privalumų gimdymo vandenyje:

*  Vanduo dėl savo natūralių savybių daro nuolatinį kūno masažą gimdyvei, teigiamai atpalaiduoja raumenis ir silpnina skausmą. Be to, jame gali būti bet kokioje pozoje;

*  Vandenyje fiziologiškai sumažėja slėgis, padidėja gimdos raumenų elastingumas, todėl mtoeris jaučiasi labiau pasiruošusi būsimam darbui, o tikimybė susižaloti ir plyšti gerokai sumažėja;

*  Taip pat vanduo teigiamai veikia emocinę gimdyvės būseną, nes vanduo, prisiimdamas sau pagrindinį “smūgį”, nuramina, kadangi kūnas jaučiasi lengvas ir apsaugotas. Skausmingi pojūčiai suvokiami kaip bangos, kurios greitai ateina, bet taip pat greitai ir praeina;

*  Ne paslaptis, jog kelionė per gimdymo kanalą yra didelis stresas vaikui, o kelionės tikslas, papuolus į nepažįstamą ir nedraugišką oro pilną aplinką, dar labiau ją pablogina. Šia prasme gimdymas vandenyje - tai, ko reikia naujagimiui;

*  Taip pat svarbus fiziologinis švarumo faktorius - vanduo greitai nuvalo nuo gimdyvės ir vaiko kraują bei gleives, padaro juos švarius ir vizualiai labiau patrauklius. Todėl pirmas kontaktas tarp vaiko ir mamos praeina atbaidančių veiksnių.

Argumentai PRIEŠ:

*  Sumažėjęs raumenų tonusas vandenyje paprasčiausiai gali užtęsti gimdymo procesą, ypač, jei gimdyvė atsigula į baseiną per daug anksti;

*  Vandens temperatūra svarbi moters ir vaiko komfortui, bet pripildyti baseiną visai šilto vandens nėra gerai. Po trijų keturių valandų vandenyje pradeda daugintis E coli bakterija, dėl to vandenį reikia nuolat keisti;

*  Vaiko plaučiai yra išsivystę taip, kad baigdamas savo kelionę per gimdymo takus vaikas stengiasi įkvėpti pirmąjį oro gurkšnį, todėl reikia labai įdėmiai stebėti, kad tuo metu vaikas neprigertų vandens;

*  Vanduo sulėtina visus procesus ir sunkina diagnostiką. Todėl yra rizika nepamatyti pogimdyvinio kraujavimo ir laiku nesuteikti reikalingos medicininės pagalbos motinai.

Kaip gimdyti - spręsti jums. Tik nepamirškite, kad priimant tokį svarbų sprendimą, reikia pasverti visus Už ir Prieš.

STEBĖK SAVO NĖŠTUMĄ SAVAITĘ PO SAVAITĖS ČIA->>>

20131126123912-94935.jpg