VIDEO Nėštumo kalendorius. 36 savaitė: Ar jau susirinkote kraitelį?

17. Oct 2014, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Būsima mama

Optimalus kūno svorio padidėjimas 36 savaitę - 12 kilogramų. Jeigu jūs pasunkėjote iki 13 kg, po gimdymo atstatyti buvusį svorį nebus sunku.

Po truputį pradedame ruoštis gimdymui: surenkame krepšį į gimdymo namus, rašome sąrašą būtinų daiktų, apsilankome nėščiųjų kursuose, skaitome teminę literatūrą, bendraujame su gimdžiusiomis mamomis.

Gimdymą reikia priimti ne kaip skausmą, baimę, nemalonų jausmą, bet gimdymas - tai, visų pirma, darbas, kurį reikia kruopščiai atlikti.

Kartais jums atrodo, jog vaikas pereina kojytėmis po širdimi ir jomis visur spardosi.

Vaiko galvutė gali pradėti truputį nusileisti žemyn, jeigu vaikas jau guli galva žemyn. Tuomet jums pasidarys lengviau kvėpuoti.

Gimdos kaklelis pradeda minkštėti ir trumpėti - organizmas pradeda ruoštis būsimam gimdymui.

Vaisiaus vandenų kiekis sumažėja ir gimda pasidaro kūdikiui ankšta.

Placenta taip pat aktyviai atlieka savo darbą, per vieną minutę ji perpumpuoja 600 mililitrus kraujo, kuris atsinaujina kas penkiolika sekundžių.

Tarp 32 ir 36 savaitės mažylis turi užimti gimimo poziciją galva žemyn, bet būna situacijų, kai vaikas tai padaro tik prieš pat gimimą ar keletą dienų iki jo.

Galite dažniau šlapintis ir tuštintis. Nusileidusi gimda stipriau spaudžia žarnyną ir šlapimo pūslę. Dėl kaulų plėtimosi gali atsirasti ar pastiprėti dubens kaulų skausmas.

Tam, jog išvengtumėte patinimų ir venų varikozės, pasistenkite kojas dažniau kelti į horizontalią padėtį.

Pažiūrėkite, ar pas jus yra visi daiktai kūdikiui pirmosios dienoms po gimdymo.

Dabar jau turite lankytis pas savo gydytoją kas dvi savaites, nors galbūt taip darėte ir anksčiau. Ultragarsu gydytojas pažiūrės placentos brandą. Net jeigu ir labai mėgstate aukštakulnius, nuo šiol geriau jų nebeavėkite. Stenkitės mažiau keliauti tam, jog nerizikuotumėte sveikata ir gyvybe savo kūdikio, nes jeigu prasidės priešlaikinis gimdymas, jūsų gydytojas negalės jums padėti.

Paskutinį nėštumo mėnesį kai kurios aviakompanijos gali nebeleisti jūsų į lėktuvą, jeigu neturėsite raštiško gydytojo leidimo. Po 33 nėštumo savaitę būkite atsargūs intymiuose santykiuose.

Jeigu jums ryte sunku atsikelti iš lovos, pasisukite ant šono, atsisėskite ir tik tada atsistokite iš lovos - stenkitės nedaryti staigių judesių.

Jeigu laukiatės dvynukų ar trynukų, būkite pasiruošusi, kad gimsta anksčiau - apie 37 savaitę.

Mityba. Kiaušiniai nėštumo metu

Nuostabu, kiek naudingų medžiagų yra viename kiaušinyje ir tai tik 90 kilokalorijų! Be 12 vitaminų ir mineralų kiaušinyje yra didelis kiekis kokybiško baltymo, būtino nėščiosioms. Jūsų kūdikio ląstelės didėja geometrine progresija ir kiekviena jų sudaryta iš baltymo. Prie viso to jūs, kaip nėščia moteris, jaučiate poreikį baltymams.

Kiaušiniai savyje turi daug cholino, kuris aprūpina pilnavertišką fizinį ir protinį jūsų kūdikio vystymąsį. Todėl, kad padeda užkirsti kelią nervinio vamzdelio vystymosi defektams. Kai kuriuose kiaušiniuose yra omega 3 riebalinės rūgšties, svarbios smegenų ir regos vystymuisi (dažnai paukštynai nurodo, ar kiaušiniai turi omega-3 ant pakelio).

O kaip su kenksmingu cholesteroliu, kurio yra kiaušiniuose?

Įrodyta, jog sočiųjų riebalų naudojimas daug labiau pakelia cholesterolio lygį organizme, nei produktai, kurie patys turi cholesterolio. Nors kiaušiniuose daug cholesterolio, juose nedaug sočiųjų riebalų (1,5 gramo viename kiaušinyje).

Dietologai mano, jog moteris, kuriai nėra problemų su sveikata ir turi normalų cholesterolio kiekį kraujyje, laikydamasi subalansuotos dietos su mažai sočiųjų riebalų, gali valgyti 1-2 kiaušinius per dieną.

Kiaušiniai turi ir kitų privalumų - jie nebrangiai kainuoja, iš jų galima greitai ir paprastai pagaminti įvairius patiekalus. Kada jūs esate per daug pavargusi, jog gamintumėte pilnaverčius pietus, galima paprasčiausiai išplakti porą kiaušinių ir išsikepti omletą.

Būsimas mažylis

Vaiko svoris - 2,6-2,8 kilogramo, ūgis - 46-48 centimetrai, o nuo pakaušio iki užpakaliuko - 34 centimetrai. Svoris gali stipriai skirtis, nereikia pergyventi ir neverta prisitaikyti prie standartų.

Vaikučiui atsirado didesni žandukai. Mažėja varškinio sluoksnio ant kūno ir oda tapo daug lygesnė. Lėtai ant kūno dingsta kūno plaukeliai. Vaiko judesiai ne tokie aktyvūs, nes jam jau mažai vietos gimdoje. Bet jūs vis tiek turite įsiklausyti į save ir jausti mažylį.

Vaikas treniruoja savo kvėpavimo sistemą, daro čiulpimo ir rijimo veiksmus.

Mergaičių didžiosios lytinės lūpos uždengia mažąsias - tai lytinių organų subrendimo ženklas.

Ir toliau bręsta nervinė, endokrininė ir imuninės sistemos. Pilnai susiformavusi širdis. Vaikas deguonį gauna ne paprastai per plaučius, bet per virkštelę. Anga tarp dešinės ir kairės pusių lieka neuždaryta.

Šeimyniniai gimdymai (tėčio vaidmuo gimdant)

Dar prieš kelis dešimtmečius vyrų, kurie nori dalyvauti gimdyme su žmona, visuomenė ir gimdymo namų personalas nesuprasdavo. Dabar situacija stipriai pasikeitusi ir šeimyninis gimdymas jau nieko nestebina, turbūt visuose gimdymo namuose tai įmanoma, o nėščiųjų pasiruošimo kursuose ruošia būtent tokiems gimdymams. Tačiau ginčai dėl vyro dalyvavimo gimdyme egzistuoja ir šiandien, nes kiekviena šeimyninė pora yra individuali.

Iš vienos pusės moteris su vyru gimdymo namuose jaučiasi labiau pasitinkinti ir ramesnė. Šeimyninės poros, kurios kartu dalyvavo gimdyme, dažniausiai apie tai pasakoja, jog tai svarbus ir nuostabus momentas, sustiprinantis santykius bei suartinantis juos su naujagimiu.

Bet iš kitos pusės, daugelis moterų bijo prieš vyrą būti nepatrauklios, nes moters juk nepuošia prakaitas ir kraujas. Labai daug priklauso nuo moters, kiek ji pasitiki vyru, jų tarpusavio supratimu ir pasitikėjimu. Neverskite vyro dalyvauti gimdyme!

Jeigu nusprendėte gimdyti kartu, tai vyras turi būti tam visapusiškai pasiruošęs: turi žinoti, ką jam reikės pamatyti, kas vyks su jo žmona ir, svarbiausia, kuo jis jai galės padėti. Paruoštas vyras bus užsiėmęs tik gimdymu ir jam nebus laiko vertinti, kaip atrodo jo žmona. Ir net gi kai jis pamatys, kaip gimsta kūdikis - jis pamatys ne moters kūno prievartavimą, o stebuklingą savo kūdikio gimimą.