VIDEO: Mankšta su kūdikio besilaukiančia tinklininke Monika

15. Oct 2018, 12:15 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Su žinomiausia šalies tinklininke, Europos jaunimo paplūdimio tinklinio čempione Monika Paulikienė susitinkame ne šiaip sau. Vasarą ištekėjusi sportininkė su vyru Simu šiuo metu gyvena laukimu.

Nors Monikos kasdienis sportinis krūvis sumažėjęs, moteris prisipažino daug vaikštanti, tačiau dabar apie rimtą sportą jau negalvojanti. Visos mintys sukasi apie kūdikio laukimą. Visgi Monika sutiko kartu su kineziterapeute Agne Matuziene parodyti, kaip ir kodėl reikėtų mankštintis besilaukiančioms.

Vaikščioti neščiosioms reikia mažiausiai po 30 min. kasdien ir įtraukti keletą pratimų, kurie sustiprintų atskiras raumenų grupes.

Pratimas Nr.1 - Įtūpstai

Jie svarbūs, nes stiprina sėdmenis, užpakalinius šlaunų raumenis, kurie nėštumo metu silpnėja.

Taigi, kojos pečių plotyje, tvirtai remkitės pėdomis į grindis, su iškvėpimu leiskitės žemyn ir tempkitės rankomis į viršų.

20181015122426-99479.jpg

Keliai neturėtų atsidurti pėdų priekyje. Šiek tiek užsilaikykite, įkvėpkite ir su iškvėpimu pabandykite dubenį stumti po savim lėtai...ir su įkvėpimu kilkite pamažu į viršų.

Visus pratimus kineziterapeutė rekomenduoja kartoti po 10-15 kartų.

Kadangi nėštumo metu keičiasi svorio centras, kūnas nesugeba taip greitai prisitaikyti. Dėl to besilaukiančios moterys turi riziką nukristi. Todėl visada verta mankštintis. 

Pratimas Nr.2 - Priešingų galūnų išilginimas

20181015122943-87394.jpg

Remkitės ranka į sieną. Atraminės kojos kelis minkštas, t.y. šiek tiek sulenktas. Spauskitės pėda į grindis ir lėtai ilgėkite su iškvėpimu priešinga ranka-priešinga koja. Išsitempkite. Jeigu jaučiatės stabiliai ant vienos kojos, atraminę ranką galima dėti už nugaros. Viską darome lėtai, neskubėdamos. Šį pratimą svarbu ne tik pakartoti, bet ir nepamiršti jo padaryti su kita koja.

Pratimas Nr.3. - "ant keturių"

Dėl veikiamų hormonų minkštėja nėštukės kaulinės jungtys ir dubuo. Kūno stabilumo garantas tampa nestabilus. Todėl šiuo atveju raumenys yra pagrindinis stabilumo garantas. Šiai raumenų grupei saugų pratimą kineziterapeutė siūlo atlikti ant klimėlio.

Atsistokite "ant keturių", pėdų pirštus nuspauskite žemyn, su iškvėpimu koją atveskite į šoną ir lėtai (mintyse skaičiuodami 1, 2, 3) grįžkite į pradinę padėtį.

20181015123303-16979.jpg

Svarbiausia klaida - nerotuokite (nesukite) kojos iš dubens. Kelkite tiek, kiek gebate atvesti iš raumenų jėgos.

Kineziterapeutė siūlo pratimus atlikti bent 2-3 kartus per savaitę ar tada, kai turite laisvo laiko.

"Svarbiausia - jausti savo kūną, neapkrauti savęs, tiesiog jausti malonumą, atsipalaiduoti ir gyventi laukimo džiaugsmu", - šyptelėjo specialistė. 

20181015124024-61505.jpg

Rekomenduojama judėti visoms besilaukiančioms, išskyrus tais atvejais, jei yra tam tikros kontraindikacijos, kurias nurodė gydytojas. 

Pasak Agnės, judėjimas ir mankšta itin svarbi, pradedant bendra moters savijauta, gera nuotaika, imuniteto stiprinimu, baigiant tuo, jog judėjimas viso nėštumo metu palengvina ne tik gimdymą, bet ir padeda greičiau kūnui atsistatyti po jo.

Laidą remia:

20180911094559-39777.jpg