Vandens procedūroms prieš gimdymą ryžtąsi nedaug moterų

Vandens procedūroms prieš gimdymą ryžtąsi nedaug moterų

08. Dec 2011, 08:00

Ar jau nusprendėte, kur gimdyti? Jei ne, tuomet susipažinkime pamažu su gimdymo įstaigomis. Šiandien pažintis su Vilniaus miesto Universitetinės ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinika.

 

Pažintinę ekskursiją po kliniką "Mamyčių klubui" vedė gydytoja akušerė dr. Dalia Laužinkienė.

 

Pirmiausia nėštutė, atvykusi į ligoninę, patenka, žinoma, į priėmimo skyrių. Tuomet siunčiama pagal situaciją į gimdyklą ar operacinę, o neretai ir namo, jei atvyko per anksti :)

 

Pirmajame Akušerijos ir ginekologijos klinikos aukšte yra 8 gimdyklos. Visos moterys gimdo atskirose gimdyklose (ne po 2-3 kaip ankstesniais laikais).

 

Kiekvienoje gimdykloje yra vonia, kur pirmąjį gimdymo laikotarpį moteris gali praleisti ir pasilepinti vandens procedūromis. Tačiau, kaip tikino gydytoja, nedaug moterų tam ryžtąsi. Paprastai jos patiria didelį skausmą gimdymo metu, todėl dažnai tenka jas paguldyti į lovą ar paskirti medikamentinį gydymą ar kitą nuskausminimo būdą.

 

Jeigu atvykote su anksčiau numatyta planine Cezario pjūvio operacija, jums bus iškart paruošta operacinė.

 

Kokie nuskausminimo būdai įmanomi ligoninėje? 

 

Medikamentinis  ir nemedikamentinis. Pastarasis būdas ne visoms gimdyvėms padeda, tačiau žinoti apie tai būtina ir reikia:

 

-tai buvimas vandenyje

-po tekančiu vandeniu duše

-supimasis ant kamuolio

-raminanti muzika

-įvairūs kvapai

-artimo žmogaus buvimas gimdymo metu.

 

Po gimdymo...

 

Praėjus dviems valandoms po gimdymo paprastai mama su vaikučiu perkeliama į palatą po gimdymo. Kur konkrečiai keliausite su kūdikiu po gimdymo priklauso nuo jūsų ir jūsų mažylio sveikatos būklės. Jei viskas įvyko sklandžiai, jūs patenkate į įprastas motinos ir kūdikio palatas, kuriose jums su vaikeliu nereiks skirtis nė akimirkai.

 

Mokamos palatos labai populiarios, tik, deja, užtenka jų ne visoms pageidaujančioms šeimynoms.

 

Mokamų palatų privalumai:

 

-visą parą šalia jūsų gali būti vaikučio tėvelis

-šioje palatoje būsite vieni, nebus šalia nepažįstamų kaimynų

-Kaina – 200 Lt už visą buvimo laikotarpį

 

Kai mažylis gimsta po Cezario pjūvio operacijos, mamai reikia kelių valandų atsigauti. Jei nėra artimųjų, galinčių pasirūpinti mažyliu, jis atvežamas į Naujagimių skyrių, kur jis pabūna neilgai, o tada atiduodamas mamai.

 

Į Naujagimių intensyviosios terapijos skyrių patenka vaikučiai, kurie sunkiai serga. Tai pirmasis gydymo etapas. Sunkiai sergantis naujagimis vėlesniam gydymui perkeliamas į Vaikų ligoninę. Šiame skyriuje savo mažylius tėveliams patariama lankyti kuo dažniau, juos kalbinti ir kitaip bendrauti. Tai labai svarbu.

 

 Mamyčių klubas